Silkkisen pehmeätä
perunasosetta, jonka seassa ihania sattumia rapeaksi paistettua pekonia ja vihreätä nokkosta, ihanaa ruokaa ihan sinällään tai miksei lisukkeena lihamurekkeelle.
Peruna, tämä meille niin rakas mukula josta on niin moneksi,
perunamuusia, keitettyä perunaa, paistettua perunaa,
perunalettuja,
ranskanperunoita,
perunasalaattia tai
yrttistä perunasalaattia, ja sitä voi käyttää soseutetuissa vihanneskeitoissa ja myös valmistaa uunissa kuten
kermaisia uunivalkosipuliperunoita,
valkosipuliperunoita,
folioperunoita ja tavallisia uuniperunoita. Perunan keitto on helppoa, eikö niin? Mutta montako kertaa perunan keittäminen on epäonnistunut sinulta, vaikka oletkin kokenut kokki?
Perunan leittäminen
Keitä perunat aina keskilämmöllä, älä roihu-keitä niitä koska ne rikkoontuvat helposti pomppiessaan kattilassa kiehuessaan liian kovalla. Älä anna perunan liota liian kauan vedessä niiden kypsyttyä. Peitä perunat vain nippa nappa vedellä, äläkä täytä koko kattilaa vedellä. Perunat sisältävät C-vitamiinia jota on juuri kuoren alla, joten perunat kannattaa keittää kuorineen ja kuoria vasta keittämisen jälkeen vaikkeivät ne silloin ole kaikkein kauneimmillaan. Tämän säännön mukaan kaikki perunat pitäisi keittää kuorineen, jopa ne, joista tehdään pottumuusia. Keitä samankokoisia perunoita (ja vain samaa lajiketta olevia) jotta kaikki kypsyvät samassa ajassa. Jos perunat ovat erikokoisia pahimmassa tapauksessa tuloksen jossa isot ovat sisältä vielä kovia ja raakoja kun pienemmät ovat kiehuneet rikki ja paloiksi.
Mistä tietää onko peruna kypsä?
Kypsä peruna liukuu takaisin omasta painostaan, jos se jää tikkuun se on vielä raaka, jollei peruna nouse ollenkaan se on jo ylikypsä. Tämä sääntö soveltuu kaikkiin perunoihin, joten voit samalla tavalla kokeilla uuniperunoiden tai folioperunoiden kypsyyttä vaikkeivät ne liu’u takaisin veteen. Tarjoile keitetyt perunat heti, ne eivät voi hyvin odottamisesta, varsinkaan uudet keitetyt perunat nahistuvat nopeasti. Mutta suolataanko perunan keitinvesi?
Vaikka minulle opetettiin aina lisäämään suolaa perunoiden keitinveteen kun ne keitetään kuorineen, olen huomannut olevan aivan turhaa, koska suola ei imeydy perunankuoren läpi. Jotkut väittävät että kuoret irtoavat paremmin jos perunat ovat suolavedessä keitetyt, tai että kuoret eivät rikkoonnu yhtä helposti. Perunat eivät myöskään kypsy nopeammin suolavedessä vaikka näin väitetään mutta suolaa aina keitinveden kun keitän kuorittuja perunoita. Perunoiden ikä vaikuttaa myös perunan käsittelyyn, esimerkiksi talviperunat kypsyvät 20–25 minuutissa. Älä kuori niitäkään jollei niiden kuoret ole oikein pahassa kunnossa. Pane perunat kattilaan ja lisää kattilaan kylmään vettä kunnes perunat peittyvät, kiehauta vesi ylös ja anna perunoiden kiehua kypsiksi. Puikulaperunat taas kypsyvät vielä nopeammin kuin uudet perunat, ne ovat kypsiä jo 10–12 minuutissa.
|
Rosamunda, Blue Congo ja King Edward |
Uusien perunoiden keittäminen
Tuoreet, uudet perunat kypsyvät nopeammin kuin vanhat talviperunat, ja tämä kypsennystavasta riippumatta. Ne kypsyvät jo 10–20 minuutissa. Harjaa uudet perunat aina hyvin, mutta älä kuori niitä. Uudet perunat lisätään aina vasta kiehuvaan veteen ja ne eivät sovellu perunamuusiin, kokeile vaikka jollet usko ja totea että siitä tuli vain tapettiliisteriä. Perunamuusia ei saa kuin vasta syys- tai lokakuussa joten kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus ennen kuin se tältä vuodelta taas on ohi ennen syksyä. Jos keität perunat kypsiksi muusia varten kuorineen, ne kannattaa pusertaa perunapusertimen läpi, jolloin niitä ei tarvitse kuoria. kuoret jäävät puristimeen samalla tavalla kuten valkosipulipusertimessa.
Nokkosta
Se
”tavallinen perunamuusi” voi vain olla vähän tylsää joka kerta, ja olenkin jo suositellut sen maustamista mutta tässä ajattelin näyttää herkullisen esimerkin. Suosittelen tähän käytettävän joko nyt kohtapuoliin maasta nousevaa tuoretta nokkosta. Nokkosesta
sen verran, sitä ei kannata kerätä tai ottaa talteen vanhassa lantakasassa kasvanutta nokkosta. Tällaisessa nokkosessa on aivan liian paljon liikaa nitraatteja joten jätä se paikalleen kasvamaan. Nokkosta voi kerätä koko kesän, vain kukkivaan kasvia ei kannata hyödyntää ruokaan. Nokkosen voi leikata alas jos sitä tykkää syödä, jolloin se puskee uutta ja hentoa vartta uudelleen ja uudelleen. Nokkoset kannatta kerätä kun ne ovat kymmenisen senttiä korkeita. Huuhtele nokkoset hyvin ennen ryöppäystä jotta saat poistettua kaiken mullan niistä ja anna niiden valua lävikössä.
Nokkosta
, eikä muitakaan luonnon villiyrttejä tai sieniä, ei koskaan saa kerätä isojen teiden läheltä, katso että matkaa on vähintään 50 metriä, vielä parempi jos vielä pidempi matka. Myöskään vanhojen kaatopaikkojen tai tunkioiden läheltä, oli ne sitten pienen autiotorpan tai oman kesämökin, ei kannata ottaa talteen mitään syötäväksi tarkoitettuja yrttejä. Kaikki yrtit pitää aina kerätä kuivana aurinkoisena päivänä, niissä jostain syystä ei ole samoja ravinteita sateisina päivinä. Jos pidät nokkosesta, kannattaa sinun ottaa sitä talteen talveksi, joko pakastamalla tai kuivaamalla. Tuore nokkonen käsitellään sanalla tavalla kuten pinaatti. Se kestää hyvin pakastamista nopea ryöppäyksen jälkeen, ja säilyy pakkasessa ainakin vuoden ajan.
Nokkonen on hyvin ravintorikasta, se sisältää A- ja C-vitamiinia sekä rautaa mutta myös kalkkia ja piitä. Nokkosia voi jopa syödä raakana ryöppäämättä vaikka salaatissa jos ne silppuaa tai raastaa persiljamyllyllä jolloin ne eivät polta tai valmistaa
savupalvikinkkupiirakan käyttäen nokkosta pinaatin sijaan.
|
Multaisia raakoja uusia perunoita |
Pinaattia
Jollei sinulla ole nokkosta, tai et jostain syystä halua sitä käyttää voit kokeilla reseptiä käyttämällä
Mangoldia jos sinulla sitä on tuoreena tai pakastettuna, tai niiden puutteessa pinaattia. Ei varmaankaan ole enää tarvetta mainita että muusista tietenkin tulee parasta kun käytät tuoretta
Mangoldia, mutta tässä taas piillee pienenpieni ristiriita. lehtimangoldi on yleensä parhaimmillaan kun perunat eivät vielä sovellu muusiin, tuoretta nokkosta ei vielä löydy luonnosta joten jollei sinulla ole kumpaakaan kuivattuna tai pakastettuna on sinun tyydyttävä pakastepinaattiin. Jos löydät sitä kokonaisina lehtinä pakastettua pinaattia, tämä soveltuu tähän kaikista parhaiten sen pieneksi silputun pinaatin sijaan jota voit käyttää keitossa. Tässä muusissa se juju on juuri ne isot vihreät lehdet ja rapeaksi paistettu pekoni.
Mangoldia
Jos käytät tuoretta yrttiä, siis
Mangoldia, nokkosta tai pinaattia pitää se ennen sen käyttöä ryöpätä. Muista kaataa keitinvesi pois äläkä hyödynnä sitä. Siihen liukenee likaa nitraattia nokkosesta, pinaatista, ja lehtimangoldista (tämä vähän vaihtelee kasvupaikan mukaan) mutta se ei välttämättä ole meille terveellistä, varsinkaan hyvin nuorille lapsille, ja en siksi suosittele sitä käytettäväksi. Tämä ruoka soveltuu hyvin pienemmällekin ruokabudjetille, ja saat siitä vielä ruokaisamman jos lisäät muusin sekaan vähän raastettua juustoa samassa vaiheessa kuin muutkin mausteet lisätään soseeseen, varsinkin jokin enemmän kypsytetty juusto kuten esimerkiksi parmesaani tms. olisi tähän hyvää.
Pekonilla maustettu nokkosperunamuusi
400 g perunoita
200 g nokkosta (lehtimangoldia tai pinaattia)
n 200 g
pekonia
merisuolaa
valkopippuria
1- dl maitoa
nokare voita
Huuhtele tuore lehtimangoldi hyvin ja ryöppää se nopeasti. Pane Mangoldi kattilaan kylmään veteen ja anna sen kiehahtaa ylös. Kaada vesi pois ja anna Mangoldin valua lävikössä, sen pitää kuivahtaa vähän, jottei muusista tule liian vetelää. Keitä perunat joko kuorittuina tai kuorineen kypsiksi, valitse itse niille haluttu ravintoarvo ja katso muusin valmistusohje jollet jo taida sen valmistusta. Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista ne rapeaksi voinokareessa. Jos haluat muusistasi oikein rasvaista hyödynnä pekonin rasva siihen, jollet pidä liian rasvaisesta muusista anna pekonin liiat rasvat imeytyä talouspaperin lautasella sen paistamisen jälkeen. Soseuta tai puserra perunat. Lisää nokare voita ja anna sen sulaa. Lisää maitoa kunnes muusi on haluamasi paksua. Lisää muusin sekaan paistettu pekoni ja lehtimangoldi. Pane kattilan takaisin lämmölle ja anna sen uudelleen lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen (jos käytät juustoa on nyt aika lisätä sekin). Maista muusia ja lisää sen sekaan suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Tarjoile heti lämpimänä jolloin se parhaiten sopii lisukkeeksi varsinkin kanan tai lihan kanssa, mutta sopii myös leivän ja salaatin kera lounaaksi.