11. lokakuuta 2010

Perinteinen läskisoosi


Perinteisesti käristettyä suolattua porsaankylkeä sakeassa tumman ruskeassa kastikkeessa perunamuusin kanssa.

Ennen kun olin lähdössä viikonlopuksi muille maille, mietin mistä halusin kirjoittaa, suunnittelin kirjoituksia jotka halusin ajastettuna poissa ollessani julkaista blogissani mutta sitten aika jotenkin vain loppui kesken ja ideani jäivät, en ehtinyt kirjoittaa siitä mistä halusin ja sitten kiireessä valitettavasti unohdin koko jutun. Tänään taas ne samat ideat eivät enää ole yhtä ajankohtaisia kuin perjantaina ennen lähtöäni, joten palaan tänään helan ääreen perinneruokien pariin ja mikä voisi olla supisuomalaisempaa ruokaa kuin läskisoosi? 

Meillä kotona läskisoosi tarjottiin yleensä perunasoseen kanssa, ja olen tässä pitkin syksyä odotellut pitkään jotta voisin valmistaa pottumuusia ja sen kanssa läskisoosia. Läskisoosia kun tulee syötyä liian harvoin ja se on yksi niistä harvoista perheresepteistä joihin en ole tehnyt mitään omia muutoksia. Läskisoosin resepti vaan on täydellinen itsessään, se ei tarvitse mitään parantelua.
Kastikkeen jauhot paistinrasvassa ruskistumassa

Ruskea peruskastike

Vaikka muutin takaisin Suomeen jo yli 10 vuotta sitten, yllätyn edelleen joka kerta kaupassa samasta asiasta, mistään ei vaan millään löydy valmiiksi suolattua porsaansivua. Suolaamaton liha tietenkin vaatii hieman enemmän kokilta kun valmistaa läskisoosia, suolan tasapainottelua. Miten paljon on tarpeeksi suolaista ja milloin tulee likaa? Tämä meidän on vain jokaisen opittava itse, suolan määrä riippuu meidän jokaisen omista makutottumuksistamme. Liika suola on mahdotonta poistaa ruoasta joten kannattaa suolata porsaan kylkiviipaleet kevyellä kädellä ja vasta kastikkeen teossa mahdollisesti lisätä sitä, jos se vielä on tarpeen. Läskisoosin ruskea kastike tehdään aivan samalla tavalla kuin perinteisiin lihapulliin tai nakkikastikkeeseen.

Läskisoosi
400 g porsaan kylkeä viipaleina
2-3 rkl voita
suolaa
valkopippuria
2-3 rkl vehnäjauhoja

Ota liha ulos jääkaapista hyvissä ajoin jotta se ehtii tulla huoneen lämpöiseksi ennen sen paistamista. Suolaa jokainen lihaviipale ja paista se kauniin ruskeaksi voissa. Ruskista liha pienissä osissa jottei paistinpannu viilene liiasta lihasta, ja liha ala kiehua ruskistumisen sijaan. Ota ruskistettu liha sivuun kulhoon odottamaan. Kun kaikki liha on ruskistettu on kastikkeen teon aika. Lisää paistinpannuun rasvan sekaan pari ruokalusikallista jauhoja ja anna niiden saada väriä. Hämmennä jauhoja koko ajan ja varo niiden palamasta. Jauhojen pitää saada runsaasti väriä, niiden pitää olla tumman ruskeata mutta ne eivät saa palaa mustiksi. Juuri kun jauhot alkavat kärytä uhkaavasti ne ovat valmiit. Kaada pannuun joko lämmintä vettä, tai kaikista mieluiten perunoiden keitinvettä ja hämmennä kastiketta vispilällä. Jatka sekoittamista kunnes kastikkeessa ei ole enää yhtään klimppejä ja lisää nestettä jos kastike on liian paksua. Kun kastike on sopivan paksua lisää siihen lihaviipaleet ja anna läskisoosin hautua kymmenisen miedolla lämmöllä. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja tarjoile joko pottumuusin tai kuoriperunoiden ja puolukkasurvoksen kera, tai kokeile uunissa paahdettuja valkosipulisia punajuuria tai maustepunajuuria sen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...