6. lokakuuta 2010

Uunissa paahdettu kana riisipedillä


Uunikanaa riisillä. Uunissa kokonaisena hitaasti paahdettua kanaa, broileria, ja samassa uunivuoassa paahdettua keitettyä riisiä.

Kaikista helpoin tapa valmistaa kanaa, tai broileria kuten sitä myös kutsutaan, on panna se uuniin. Koska en pidä sanasta broileri, joten käytän tässä broilerista sanaa kana. Uunissa valmistettu kana valmistuu periaatteessa aivan itsestään, vaikka itse valmistusaika onkin aika pitkä, varsinkin jos paistat kokonaisen linnun. Uunissa paahdettu kana on yleinen lauantai tai sunnuntai lounas, varsinkin Britanniassa jossa se menee nimellä ”Roast Chicken”.

Tämän helpon mutta herkullisen kana-aterian voit valmistaa arkipäivänä joko kanan koipi-reisi paloista tai sen juhlavamman version kokonaisesta linnusta aivan samalla tavalla, paisto vain hieman eroaa, ja se kannattaa tarkastaa pakkauksesta. Kokonaiseen lintuun menee noin 1-1½ tuntia hieman riippuen sen koosta, kanan koivet valmistuvat nopeammin. Jos valmistat ruoan pakastetusta kokonaisesta kanasta, se kannattaa sulattaa ennen sen valmistusta. Pakastettu kana sulaa jääkaapissa vuorokaudessa mutta onneksi nykyään joistain isomista ruokakaupoista löytyy tuoreita kokonaisia kanoja, siis broilereja. Vaihtoehtona tälle perusmaustetulle mutta silti herkulliselle uunikanalle voin suositella tätä hieman mausteisempaa inkiväärikanaa.

Uunikana riisipedillä

1 kana
4 dl riisiä
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä

Kuivaa kana talouspaperilla ja mausta se joka puolelta suolalla ja mustalla pippurilla. Voit panna kanan suoraan jääkaapista uuniin, mutta silloin on huomioitava että sen paistoaika on pidempi, suosittelen että otat kanan esille huoneen lämpöön lämpiämään hyvissä ajoin ennen sen valmistusta. Voitele uunivuoka vähällä oliiviöljyllä, kanasta valuu rasvaa ja nesteitä joten vuoan voiteluun ei tarvitse paljoa öljyä. Pane kana vuokaan uuniin paistumaan 175 asteen lämpöön. Kanaa kannattaa valella siitä valuvalla nesteellä pari kolme kertaa sen paistamisen aikana. Keitä riisi suolavedessä, ja kaada se samaan vuokaan jossa kana jo on uunissa. Anna riisin paistua uunissa lopun paistoaikaa, se maustuu kanasta valuneella nesteellä ja paahtuu hieman. Viimeisen vartin ajan voit nostaa lämpöä 225 asteeseen, jollei kana vielä ole saanut kaunista ruskeata väriä. Tarkista kanan kypsyys pistämällä tikulla, tai haarukalla, sen paksuimpaan kohtaan rinnasta (tai reidestä jos valmistat koipireisipaloja). Kana on kypsää, kun siitä valuva neste on kirkasta ja läpinäkyvää eikä enää punertavaa kuten raa’asta kanasta valuva neste on. Paloittele kana annospaloihin, ja tarjoile riisin, vihersalaatin ja puolukkasurvoksen, mustaherukkahyytelön, pihlajanmarjahyytelön tai Lipulin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...