9. marraskuuta 2010

Mausteinen pihlajanmarjahyytelö


Mausteista pihlajanmarjahyytelöä. Kauniin punaista läpikuultavaa vienosti kanelilla ja inkiväärillä maustettua sekä konjakkitilkalla ryyditettyä pihlajanmarjahyytelöä. MItä ihaninta lisuketta paistille kuin paistille, ja miksei lihapullillekin.

Pihlajanmarjat
”Hapanta” sanoi kettu syötyänsä pihlajanmarjoja. Ei, pihlajanmarjat eivät ole happamia varsinkaan hillossa tai hyytelössä. Haluaisin mieluiten vaihdella reseptejä toiseen vähän enemmän ja kattavammin.

Yritän välttää saman aineksen käyttämistä monta päivää peräkkäin, tai samantapaisen reseptin julkaisemista heti toisen perään mutta se on vaan niin, rautaa on taottava kun se on lämmin. Syksy on säilönnän aikaa ja metsästä löytyy edelleen pihlajanmarjoja säilöttäväksi vaikka pakkanen olisi jo ehtinyt niitä puraista.

Pihlajanmarjat pakkaseen

Marjat ovat vielä makeampia parin pakkasyön jälkeen joten jos valmistat hyytelöä pihlajanmarjoista ja pakkanen ei vielä ole yöllä ehtinyt kunnolla purrut, suosittelen niiden sijoittamista pakastimeen yön yli, neuvon jonka sain isältäni.

Mehun pinnalta kuorittua vaahtoa

Runsaasti C-vitamiinia

Pihlajanmarjahyytelö sopii erittäin hyvin sekä punaisen että riistan lihan kanssa, ja ennen vanhaan pihlajaan yhdistettiin maagisia ominaisuuksia ja se antoi jopa hyvää metsästysonnea. Ennen vanhaan kuivattiin myös pihlajanmarjoja niiden suuren C-vitamiini sisältönsä vuoksi ja niiden lehdistä voi valmistaa teetä, jossa myös erittäin on paljon C-vitamiinia kunhan vain ottaa lehdet talteen kuivattavaksi jo ennen Juhannusta. Käytän itse pihlajanlehtiä muiden villien yrttien ja kasvien lehtien kanssa mustan teen korviketeehen.

Pihlajanmarjassa itsessään on jo aika hienostunut maku, johon varmasti miellyt kun sitä kokeilet. Jos olet jo maistanut pihlajanmarjaa, ja haluaisit hyytelöösi vielä enemmän makua ja syvyyttä, voit marjojen keittovaiheessa lisätä sekaan hieman kanelia, mausteneilikkaa ja inkivääriä.

Hyytelön mehu valumassa
Pihlajanmarjoissa on suhteellisen paljon luontaista pektiiniä, kuten happamissa omenissakin, joten se ei välttämättä tarvitse muuta hyytelöainetta kuin sokeria. Pihlajanmarjahytelölle hyvä vaihtoehto on mustaherukkahyytelö.

Pihlajanmarjahyytelö

1 kg pihlajanmarjoja
3 dl vettä
1 kanelitanko
pala kuivattua inkivääriä
8 mausteneilikkaa
100 g hillosokeria /litra mehua
2 rkl konjakkia

Puhdista marjat hyvin, poista seasta pilaantuneet ja tummuneet marjat ja huuhtele ne hyvin. Marjat voit keittää varsineen kaikkineen. Pane kattilaan marjat, (neilikka, inkivääri ja kaneli jos niitä käytät) ja lisää vesi. Kiehauta ylös ja kuori reikäkauhalla kaikki pinnalle muodostunut vaahto. Keitä marjoja miedolla lämmöllä kunnes ne ovat kiehuneet rikki ja nosta kattila levyltä. Valuta marjat siivilän ja puhtaan juustokankaan läpi toiseen puhtaaseen kattilaan. Anna nesteen valua itsestään, älä purista tai paina marjoja jottei hyytelöstä tulisi sameaa. Marjat kuoret ja varret sekä mausteen palat jäävät siivilään ja vain kirkas mehu otetaan talteen. Mehun valuminen voi joskus kestää yön yli, varsinkin jos on keittänyt paljon marjoja. Mittaa neste ja lisää hillosokeria suhteessa 100 g sokeria per litraa mehua ja kiehauta mehu ylös. Anna mehun kiehua reilu kymmenen minuuttia ja kuori reikäkauhalla vaahto joka sen pinnalle mahdollisesti muodostuu. Nosta kattila lämmöltä ja lisää sekaan konjakki sekoittaen. Kaada mehu huolella puhdistettuihin lasipurkkeihin ja sulje heti kansi tiivisti jotta purkkeihin muodostuu tyhjiö ja hyytelön säilyvyys pitenee. Pihlajanmarjan säilyvyys jo itsessään on pitkä sen sisältämän pektiinin takia ja hillosokerin säilöntäaineen. Siirrä pihlajanmarjahyytelö jääkaappiin, tai kylmäkellariin, vasta sen jäähdyttyä jossa se säilyy vuosia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...