Sitruunainen Limoncello, likööri täynnä sitruunaa. Limoncellolikööri, läpikuultava räikeän keltainen makea sitruunalikööri etelä-Italiasta.
Limoncello sitruunalikööriä tarjoillaan perinteisesti jäähdytettynä digestiivinä, siis ”aterian jälkeisenä ruoan sulatusta edistävänä juomana” mutta joskus myös huoneen lämpöisenä aperitiivina, siis ”ateriaa edeltävänä ruoan sulatusta edistävänä juomana”. Kokeile Limoncelloa sahramila maustettujen biscottien kera.
Limoncellon valmistus
Limoncelloa on helppo tehdä itse kotona, sen tekemistapoja olen tavannut monta, kaikki variaatioita samasta teemasta, sitruunakuoria, viinaa ja sokerilientä, on vain pari asiaa jotka kannattaa pitää mielessä jotta saa hyvän tuloksen. Alkoholijuomien maustaminen on kivaa, ja joskus sitä innostuu vähän likaa ja tulee tehtyä asioita jotka eivät paranna tuloksen laatua. Hyvä esimerkki on käyttää alkoholia jossa on liian korkea alkoholipitoisuus tietämättä mitä tekee.Joissain kohdissa sillä ei ole paljoakaan merkitystä mutta Limoncelloa tehdessä taas, sillä on hyvinkin suuri merkitys. Sitruunan kuorien valkoinen osa sisältää karvasaineita, ne ovat ne jotka tekevät juomasta kitkerän. Mitä korkeampi alkoholiprosentti on viinassa johon uuttaa, sitä enemmän karvasaineita siihen liukenee, joten jos joko liuottaa kuoria liian kauan tai käyttää liian paksuja sitruunan kuoria, juomasta tulee epämiellyttävän kitkerää ja makua ei välttämättä saa korjattua edes sokerimäärää lisäämällä, joten älä tee Limoncelloasi 80 % alkoholiin.
Limoncelloa tarjotaan yleensä jäähdytettynä ja säilytän itse Limoncelloni pakkasessa. Jos on taas liian alhainen alkoholiprosentti, juomaan muodostuu jäähileitä, mikä voisikin olla ihan kiva jos haluaa tehdä Limoncello Granitéeta. Granité tai Granita on siis italialaisten antama nimi maustetulle jäälle. Jos Limoncello taas on tarkoitettu juotavaksi, tämä on ongelma jos käyttää 32 % alkoholia joka on suositeltavaa, jollei halua liuottaa karvasaineita liialti juomaansa.
Vain sitruunan keltainen kuori
Kuoret jotka käytät, on leikattava niin ohuelti kuin vain mahdollista, ja siihen on oivallinen apuväline, perunankuorija, mutta ei mikään tahansa perunan kuorija vaan "erittäin huono" perunankuorija. Minulla on erittäin huono perunankuorija jota käytän vain sitrushedelmien kuorimiseen. Tämä kyseinen kuorija on aivan hyödytön perunaan, koska se kuorii aivan liian ohuelti ja perunaa saa krapsuttaa kuollakseen että kuoret lähtevät irti. Sitrushedelmien kuoriin se taas on oivallinen, kuoren valkoinen osa, jossa kitkeryys piilee, jää tällä kuorijalla pois. Jos haluat valmistaa todella hyvää Limoncelloa sinun on etsittävä itsellesi tällainen kuorimaveitsi. Minulla on ollut omani jo niin kauan, ja ostin sen vielä ulkomailta, joten en valitettavasti voi suositella mistä sellaisen löytää...Nyt päädyn taas samaan asiaan, sitruunan kuoreen joka on tämän juoman ydin. Sinun kannattaa ehdottomasti käyttää Luomu sitruunoita, koska niiden kuorissa on vähiten meille haitallisia aineita ja jollei Luomua ole saatavilla voit tietysti käyttää tavallisia sitruunoita ja niiden kuoret on pestävä lämpimässä vedessä ja harjattava hyvin. Tässä tavassa vain on yksi huono puoli, laatu ei tule olemaan verrattavissa Luomu sitruunoista tehtyyn Limoncelloon. Ja miksi ei muka, kysyt nyt?
No, siksi koska; eteeriset öljyt, jotka ovat sitruunan kuoressa, ovat juuri ne joista Limoncello saa makunsa ja ne pursuavat ulos kuorta pestessä. Voit itse kokeilla ohuella palalla sitruunan kuorta, taita se kahtia keltainen ulkopuoli ulospäin niin näet ja haistat miten se pärskii sitruunan eteeristä öljyä ympäriinsä.
Limoncellon valmistus kahdella tavalla
Voit valmistaa Limoncelloa kahdella eri tavalla. Ensimmäinen perinteinen tapa jota sinun kannattaa käyttää, jollet aikaisemmin ole maistanut Limoncelloa ja toinen tapa taas on se, jonka olen vuosien mittaa virheistäni koonnut käytännöksi maustaessani liköörejä ja snapseja. Tätä menetelmää sinun kannattaa käyttää jos pidät Limoncellosta erittäin paljon ja haluat samalla vaivalla saada enemmän kuin yhden pullon aikaiseksi. Valmistat ensin pullon esanssia sitruunankuorista jota käytät Limoncellon valmistamiseen.Perinteinen Limoncello
7 dl vodkaa n 40 %750 g Luomu sitruunoita
2½ dl vettä
2 dl sokeria
Pese sitruunat vedellä ja anna kuivua. Kuori sitruunat ohuelti, varo saamasta kuoren valkoista osaa mukaan. Pane kuoret lasipurkkiin kaada viina päälle. Ravista purkkia kerran päivässä ja anna sen maustua kunnes kuoret ovat vaalentuneet. Tämä kestää yleensä 7-10 päivää ja on hyvä jos voit pitää viinaa auringonvalossa kesällä. Älä uuta kuoria pidempää aikaa kuin kymmentä päivää. Siivilöi viina kahvifiltterin läpi puhtaaseen pulloon. Kiehauta vesi kattilassa, kaada sekaan sokeri ja sekoita kunnes se on liuennut veteen. Anna sokeriliemen jäähtyä ennen kuin kaadat sen sitruuna-uutteen sekaan. Annan Limoncellon kypsyä ja maun tasaantua parisen viikkoa ennen kuin juot sitä. Mitä kauemmin se saa seistä ennen juomista, sitä parempaa on loppu tulos.
Sitruunankuoria alkoholissa |
Limoncello-uute
paljon sitruunoita1 litra 32 % viinaa
Tässä ideana on että saat erittäin vahvan sitruuna-esanssin jolla maustat, joten niin paljon sitruunan kuoria purkkiin kuin vaan saat tungettua sinne. Pese sitruunat vedellä ja anna kuivua. Kuori sitruunat ohuelti, varo saamasta kuoren valkoista osaa mukaan. Pane kuoret lasipurkkiin ja kaada viina päälle aivan samalla tavalla kuin aikaisempi Limoncello tehtiin. Ravista purkkia kerran pari päivässä ja anna sen maustua kunnes kuoret ovat vaalentuneet. Tämä kestää yleensä 7-10 päivää ja on hyvä jos voit pitää viinaa auringonvalossa kesällä jolloin prosessi nopeutuu huomattavasti. Älä uuta kuoria pidempää aikaa kuin kymmentä päivää. Siivilöi viina kahvifiltterin läpi puhtaaseen pulloon ja nyt sinulla on valmista esanssia jota voit käyttää Limoncellon tekoon.
Limoncello sitruuna-uutteesta
2½ dl vettä2 dl sokeria
1 litra 40 % vodkaa
Tämän Limoncellon valmistaminen on melkein sama kuten perinteisessä. Kiehauta vesi kattilassa ja kaada sokeri sekaan. Sekoita kunnes sokeri on liuennut veteen ja anna sokeriliemen jäähtyä. Kaada pulloon sokeriliemi ja vodkaa. Tässä esimerkissä käytin tavallisinta noin 40 % vodkaa mutta tämän Limoncellon voit tehdä jopa niin vahvaan vodkaan kuin 80 %, mutta mielestäni maku kärsii kun vodkan maku on liian pistävä. Lisää esanssia sekaan, suosittelisin alkamaan suhteella 1/10 osalla esanssia 9/10 osaa vodkaa ja maistamaan. Koska esansseissa joka kerta voi olla suuria eroja suhde esanssin ja vodkan välillä voi hieman vaihdella. Jollei maku ole haluamasi lisää esanssia kunnes pienemmistä määristä kunnes löytää oikean sekoitus-suhteen ja se on mieleisen makuista. Esanssia ei yleensä kuitenkaan kannata kuin korkeintaan 1/3 osa esanssia 2/3 osaa vodkaa kohden. Jos teit esanssi juuri voit antaa Limoncellon kypsyä parisen viikkoa ennen kuin juot sen, mitä kauemmin se saa seistä ennen juomista, sitä parempaa on loppu tulos kuten perinteisessä Limoncellossa. Kun taas valmistat Limoncellon esanssista, joka sinulla on ollut valmiina jo jonkin aikaa, sen ei välttämättä tarvitse kypsyä ja voit periaatteessa tarjoilla sen heti.