2. marraskuuta 2010

Meidän mummon murosoosi


Mummon murosoosi. Valkoista jauhelihakastiketta ja kuorineen keitettyjä isoja perunoita, se on perinteistä murosoosia, tai murokastiketta.

Meillä kotona perinteistä jauheliha kastiketta kutsuttiin murosoosiksi, sillä nimellä sen aikoinaan kirjoitin muistiin ja sillä nimellä se edelleen pysyy, vaikka Suomeen takaisin muutettuani huomasin, ettei nimi oikeasti ollutkaan murosoosi vaan murusoosi tai murukastike. Tämä on ruokalaji joka perimätiedon mukaan on isäni äidin peruja, ollen yksi niistä harvoista joista minulla on edes sen verran tietoa. Hyvin suoraoikoinen ja pelkistetty versio niihin verrattuna joita olen nähnyt jonka opin valmistamaan valurautapadassa. Alkuperäisessä versiossa ei ollenkaan esiintynyt mitään valkosipulia, sen lisäsin mukaan reseptiin jossain vuosien varrella vajaat parisen kymmentä vuotta sitten ja joskus lisään sekaan sieniä antamaan makua, varsinkin suppilovahverot sopivat tähän hyvin. 

Kuoriperunat

Viime kerralla kun valmistin murosoosia, sain jostain syystä päähän ostaa kaikista suurimmat perunat kuin vain kaupasta löytyi ja keittää ne kokonaisina kuorineen, ja tarjoilla jokaiselle ruokailijalle vain ja ainoastaan yhden, mutta mahtavan isokokoisen perunan kastikkeen kanssa. Kokonaisena kuorineen keitetyt perunat ovat paljon terveellisempiä, meille lapsille muistettiin mainita että juuri kuoren alla piileskelivät kaikki perunan terveellisimmät ainesosat, jotka kuorittaessa hävisivät. Ja tämä puhumattakaan niiden paremmasta mausta! Kuorineen keitettyjä perunoita syödään nykyään valitettavan harvoin, edes kotona perheen kesken, ja valitettavan usein suositaan mauttomampia kuorittuina keitettyjä perunoita joista suurin osa makua on liuennut keitinveteen, ja keitinvettä hyödynnetään tuskin lainkaan ruoissa. Tässä haluan nyt huomauttaa, ettei satu mitään onnettomia väärinymmärryksiä; kuorineen keitettyjen perunoiden keitinvettä ei pidä käyttää mihinkään, siinä voi olla multaa seassa, (jollet sitten ole harjannut perunoita kunnolla puhtaiksi kaikesta mullasta ennen niiden keittämistä).

Johtuuko sitten laiskuudesta, vai alituisesta kiireestä, kuoria perunat ennen niiden keittämistä vai onko se vain omaksuttu uusi ”esteettisempi” tapa? Onhan sileä, kuorittu peruna kauniimpaa katseltavaa kuin peruna kuorineen kaikkineen. On tietysti työläämpää saada mukulat oppimaan kuorimaan perunansa itse, kestääkin niin kauan. Mutta miten me se sitten opittiin aikoinamme?!? Istuimme pöydän ääressä näppejä puhaltaen kuorimassa höyryävän kuumia perunoita ja pöytäliinaa sottaamassa, joten perunat vaan pöytään, koko perhe kuorimaan omat perunansa ja risteilijä seilaamaan pöytää pitkin. Jaa että mikä risteilijä? No meillä kotona kutsuttiin risteilijäksi sitä lautasta jolle kaikki kuorittuaan omat perunansa kokosivat kuoret ja joka nimensä mukaisesti seilasi edes takaisin pöydän päästä toiseen ja takaisin riippuen siitä kuka milloinkin sai kuorittua perunansa valmiiksi.

Mummon murokastike

400 g härän jauhelihaa
1 sipuli
2-3 rkl vehnäjauhoja
nokare voita
vettä
loraus kermaa
merisuolaa
mustaa pippuria

Ota jauheliha esiin ½ tuntia ennen valmistusta jotta sen ehtii tulla huoneen lämpöiseksi. Kuori sipuli ja pilko se hienosti. Ruskista sipuli voissa paistinpannussa ja lisää jauheliha ja kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet ja liha on kauniisti ruskistunut. Juuri ennen kuin liha on ruskistunut valmiiksi, lisää sekaan pieneksi pilkottu valkosipuli. Anna paistua muutama minuutti lisää koko ajan sekoittaen jotta sen maku irtoaa lihan sekaan. Lisää pataan lihan sekaan pari ruokalusikallista jauhoja ja hämmennä kauhalla jauhoja koko ajan. Jauhojen ei pidä saada yhtään väriä, vain kypsyä parisen minuuttia, joten varo jauhojen palamista ja niiden kiinni jäämistä padan pohjaan. Lisää sekaan vettä osissa jotta näet kastikkeen koostumuksen. Jos valmistat pottumuusia murosoosin kanssa, sinun kannattaa nyt käyttää hyväksesi perunan keitinvettä, muussa tapauksessa lisäät vain kylmää vettä. Sekoita kastiketta kunnolla koko ajan ja jatka sekoittamista kunnes kastikkeessa ei ole enää yhtään klimppejä, lisää nestettä jos kastike on mielestäsi liian paksua. Murosoosin kyllä kuuluu olla melko paksua. Kun kastike on sopivan paksua mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile murosoosi joko pottumuusin tai kuorineen keitettyjen perunoiden ja maustepunajuurien kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...