19. marraskuuta 2010

Sahramilla maustetut biscotit


Sahramibiscottit, sahramilla maustetut pähkinäiset biscottit, italialaiset sahramikorput. Kullan keltaisia, makean rapeita sahramisia appelsiinilla ja hasselpähkinällä höystettyjä biscotteja.

Biscotti on korppu

No mikä nyt sitten onkaan biscotti? Juu se on korppu ja tässä kohdassa juuri sahramilla, hillotuilla appelsiinin kuorilla ja hasselpähkinöillä maustettu korppu, keksejä tai pikkuleipiä. Biscotti ovat perujaan jo keskiajan Italiasta, ja itse sano juontuu latinan ”panis biscoctus”, joka tarkoittaa kahdesti kypsennettyä leipää. Tätä käytettiin jo antiikin armeijoiden muonituksessa ja näistä kehittyi myöhempien aikojen laivakorput.

Korppu on siis kahdesti leivottuja pikkuleipiä joiden säilyvyys on pitkä, jollei nyt ihan ”ikuinen” mutta tiiviissä purkissa ne säilyvät kuukausia. Biscotit ovat makeita pikkuleipiä jotka perinteisesti Italiassa tarjotaan juoman kera, usein vino Santon kanssa, joka on makea viini ja johon biscotteja kastetaan. Nykyään biscotit usein tarjoillaan kahvin kera jälkiruokana tai pikemminkin sen sijaan. Kokeile biscotteja vaikkapa Limoncellon kera.

Olen usein vuosien mittaan tehnyt näitä biscotteja eri muunnelmin, olen kuitenkin aina käyttänyt sahramia koska se mielestäni sopii erittäin hyvin rapeisiin kekseihin varsinkin nyt kun joulu tekee tulojaan. Jostain ihmeen syystä juuri nyt, kun luonto alkaa olla pimeimmillään ja synkimmillään, tarvitsen sitä etelän tuulahdusta jostain ja etsin aurinkoista makua ruokiin. Periaatteessa kaikki kuivatut hedelmät ja eri pähkinät ovat hyviä biscoteissa, varsinkin pistaasipähkinät antavat vihreällä värillään säväyksen näihin ja hillottu appelsiinin kuori taas maustaa niitä hieman hienovaraisemmin ja tästä reseptistä tulee noin 40 biscottia.

Sahramibiscotit

50 g sahramia
100 g voita
1 dl sokeria
1 iso kanan muna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl pistaasi- tai hasselpähkinöitä
1 rkl hillottuja appelsiinin kuoria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Vispaa sokeri ja muna kuohkeaksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Leikkaa appelsiinit kuoret ohuiksi sentin pitkiksi suikaleiksi. Lisää kananmunaseokseen sahrami, voi, jauhot pähkinät ja appelsiinin kuoret sokeri ja sekoita huolella. Nosta taikina jauhotulle pöydälle ja muotoile kaksi noin 30 sentin pituista pötköä. Pane pötköt leivinpaperille uunipellille ja paista uunissa 15–20 minuuttia. Leikkaa pötköt pellillä vinosti 2 sentin paksuisiin paloihin jo ennen kuin ne jäähtyneet ja käännä ne ylös sivulleen paperille. Pane biscotit takaisin uuniin ja anna niiden ”jälki-kuivua” uunissa 75 asteen lämmössä vähintään 40 minuuttia, tai anna niiden olla jälkiuunissa, siis lämpimässä uunissa joka ei enää ole päällä ja joka jäähtyy itsestään, yön yli. Sahramiset biscoto maistuvat hyvin Limoncellon kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...