25. marraskuuta 2010

Vihreätä avokadojäätelöä


Herkullisen vihreä avokadojäätelö. Jälkiruoaksi vihreää avokadojäätelöä hyppysellisellä sormisuolaa maustettuna tumman makean mansikkaisen basilikasiirapin kera.

Jos haluat tarjota vieraillesi uusia makuelämyksiä tässä on yksi mystinen kokemus josta ei ole paluuta. Tähän jäätelöön joko ihastuu ikuisiksi ajoiksi tai inhoaa sitä. Mausta ei kuitenkaan saa pääteltyä mistä jäätelö on valmistettu, jollei jo aiemmin ole maistanut avokadojäätelöä. Kokeile tarjoilemalla tätä jäätelöä kertomatta mitä se on ja pyydä heitä arvaamaan. Lyön vetoa että suurin osa luulee sen olevan banaania riippumatta sen vihreästä väristä. No onhan niitä toki vihreitä banaanejakin, joten banaani jäätelö voisi olla oikea vastaus mutta tämä on kuitenkin avokado-jäätelöä ja vakuutan sen olevan herkullista, ja kokeilin aika monta eri versiota siitä.

Jäätelöä avokadosta

Voi jotenkin vaikuttaa vähän kajahtaneelta valmistaa jäätelöä nyt kun talvi tekee tuloaan ja räntää sataa ja pakkasta on harva se päivä mutta kokeilin jo kesällä helteillä jäätelön tekemistä jäätelökoneella, ja silloin vallitsevilla olosuhteilla jäätelökone ei toiminut toivotulla tavalla. Moni jäätelö jäi tekemättä kesän 30 asteisten helteiden takia, vaikka niillä silloin olisi ollut suurin tarve, pakkaseen päätyi sen sijaan monta kertaa enemmän maustettua jääsohjoa. Jäätelön teossa on omat kikkansa. Jollei seos jonka jäädyttää ole tarpeeksi kuohkea tai liian rasvainen tulos on kiven kovaa ja vaatii liian kauan aikaa sulaakseen pehmeäksi jotaa sitä voi tarjoilla ja liika sokeri taas on ällöttävää. Kaikista parasta on kun itse raaka-aineet maistuvat omalle itselleen, mutta tässä jäätelössä se ei vaan onnistu, avokadon maku on hyvin banaaninen.

Kuulin avokadojäätelöstä ensimmäisen kerran joku vuosi sitten ja innostuin siitä heti koska pidän paljon avokadosta, ja halusin käyttää sitä muullakin tavalla kuin vain salaatti aineksena tai osana Guacamolea. Tässä on myös hyvä tapa hyödyntää avokadon terveysvaikutukset kuten sen sisältämät kertatyydyttämättömät rasvahapot, jollei satu pitämään sen mausta.

Ei liian rasvaista maitoa

Resepti tosiaankin on monen kokeilun tulos, enkä siihen suosittele käytettävän siihen liian rasvaista maitoa, jottei jäätelön sulatusaika pakastimesta ulos oton jälkeen olisi liian pitkä ja tulos vetinen. Jäätelön voi yhtä hyvin tehdä laktoosittomasta maidosta ja kermasta koska se ei mitenkään vaikuta lopputulokseen. Sitruunan mehulla ei ole tässä tarkoitus maustaa jäätelöä, se on vain ja ainoastaan lisä- tai sanotaan nyt apuaineena jotta jäätelössä olisi avokadon kaunis vihreä väri. Tähän ei kannata käyttää liian kypsiä ja jo hieman mustuneita avokadoja, silloin tulos ei ole hyvä. Ripaus suolaa tasapainottaa hyvin sokerin makeuden ja lopputulos on tarpeeksi kiehtova tyydyttääkseen vaativankin herkuttelijan. Voit tarjoilla jäätelön sellaisenaan mutta mansikkabasilikasiirappi maistuu hyvin sen kanssa tai kokeile sitä karamellisointujen omenalohkojen kera.

Avokadojäätelö

350 g avokadonlihaa n 3 pienestä keskikokoiseen
½ sitruunan mehu
2 dl maitoa
2 dl sokeria
2 ½ dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa

Lämmitä sokeria ja maitoa kattilassa kunnes kaikki sokeri on liuennut maitoon ja anna jäähtyä. Jos haluat nopeuttaa maidon jäätymistä voit panna kattilan kylmään veteen tiskialtaaseen jäähtymään. Vispaa kerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Halkaise avokadot, poista niistä siemenet ja kuori ne. Purista avokadojen päälle sitruunamehu ja soseuta ne sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Sekoita vispaamalla avokado ja maito ja kun seos on tasaista lisää vispaamalla sen sekaan kerma. Kaada seos jäätelökoneeseen ja pane se pyörimään kunnes valmista. Jollei sinulla ole konetta, kaada seos astiaan ja pane se pakkaseen jäätymään kunnes se on jäätynyt ja tasaista, mutta muista vispata sitä puolen tunnin jotta siitä tulee kuohkeata. Jäätelön voi pakastaa mutta ota se ulos pakkasesta noin 15 minuuttia puoleen tuntia ennen tarjoilua jotta se pehmenee tarpeeksi jotta siitä voi lusikoida annoksen. Tarjoile jäätelö mansikkabasilikasiirapin kanssa ja ripottele hieman sormi suolaa päälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...