8. marraskuuta 2010

Lipuli


Mamman kurpitsahilloketta, Lipulia, hillottua kurpitsaa mausteliemessä. Kirpeän makeaa, läpikuultavaa kullankeltaista hillottua kurpitsaa. Mitä ihanin lisuke lihalle tai kanalle, kokeile vaikkapa uunissa paahdetun kanan kanssa.

Mietin kauan miksi vanhoissa keittokirjoissa säilykeresepteissä on niin isot määrät, niiden mukaan tulee aina tonneittain hilloa, mehua ja säilykkeitä kunnes keksin aivan itsestään selvän syyn. Ennen vanhaan ei ollut mahdollisuutta pakastaa ruokaa, joten kaikki marjat, vihannekset ja niin edelleen oli säilöttävä kesällä ja syksyllä purkkeihin jotka sitten säilytettiin kylmäkellarissa jotta niitä olisi syödä pitkin talvea. Joten olen pienentänyt isot valmistusmäärät sisältävät vanhat reseptit paremmin jääkaappiin sopiviin eriin.

Kylmäkellari on asia jota minä todella kaipaisin mutta koska kotona asuva joukko nykyään on pienempi kuin aikaisemmin ei kylmäkellarille tänään enää ole samaa tarvetta. Kun on vain jääkaappi missä säilykkeitään säilyttää, on valmistettava säilykkeitä valikoidusti jotta on tilaa muullekin kuin hilloille, suolakurkuille tai muille sen tapaisille joten en joka vuosi tee kaikkea joita haluaisin ja tällä tavalla saan vaihtelua säilykkeisiin.

Meillä suvussa on ollut tapana keksiä uusia nimiä asioille, jo iso äitini isä aloitti tämän tavan ja se on meillä pysynyt polvesta toiseen ja Lipuli suvussa kulkeva hillotun kurpitsan nimi, Lipuli kun oli ja edelleen on suurta herkkuani jota melkein joka vuosi valmistan. Kurpitsareseptejä on lähiaikoina tulossa lisää koska en hillonnut koko kuutta kiloa kurpitsaa jonka kaupasta kotiin kannoin.

Kanelia vai Cassiaa

Tämä on alun perin hyvin perinteinen hillottu kurpitsa josta itse hieman vähensin sokeria ja kaneli on mauste jota käytän hyvin säästeliäästi ja harvoin, mutta se sopii erittäin hyvin kurpitsan kanssa ja tässä säilykkeessä se ajaa asiansa osana kokonaisuutta. Tarkista vain että käyttämäsi kaneli on oikeata kanelia, Cinnamonum zeylanicum, eikä usein samalla nimellä usein myytyä Kassiaa, hyvin saman makuista ja näköistä mutta jolla ei yhtä hienostunut maku. Ceylonin kaneli on useimmiten hieman ohuempaa ja sen saa helposti murrettua sopiviksi paloiksi verrattuna Kassia kaneliin.

Samalla kun valmistaa hillottua kurpitsaa kannattaa myös valmistaa kurpitsasosetta jonka voi pakastaa ilmatiivissa rasiassa kun se jäähtynyttä. Voit myöhemmin hyödyntää kurpitsasosetta vaikkapa pikkujouluaikoihin sopiviin kurpitsa muffinsseihin tai kurpitsakeittoon ja koska se ei sisällä rasvaa se säilyy hyvin jopa yli vuoden verran pakastettuna .

Lipuli, siis hillottu kurpitsa

1 l kurpitsan kuutioita
3 dl etikkaa
150 g sokeria
hieman suolaa
1 kanelitanko
10 kokonaista neilikkaa
1 tähtianis
1 tuore laakerinlehti

Ala pesemällä kurpitsa, ja miksikähän sinä tietysti kysyt, kun se kuitenkin kuoritaan ja kuoria ei käytetä. Kurpitsa on kasvanut mullassa ja maannut sen päällä joten se ei ole puhdas. Kun valmistat kurpitsaa käsittelet sitä käsilläsi, kuorit sen, ja kuoresta voi siirtyä multaa ja muuta likaa, joka voi saastuttaa ruoan jota valmistat. Kätesi saastuttavat työvälineet, veitset, ja leikkuulaudan, joten pese kurpitsa ensiksi. Itse annan sen aina kuivua, jottei sitä olisi liukas käsitellä. Täten pienennän onnettomuuksien riskit mutta ainahan vahinkoja sattuu ja varsinkin veitsi kädessä on todennäköisempää että leikkaa itseänsä kuin lusikalla. Halkaise kurpitsa ja kaiva sen sisustasta ulos kaikki säikeet ja siemenet. Itse käytän tähän isoa lusikkaa. Homma on hankalaa ja sisusta on erittäin liukasta käsiteltävää. Siemenet voit paahtaa löydät reseptin täältä mutta sisustan säikeet voit heittää kompostijätteen sekaan. En ole mistään löytänyt syytä miksi säikeet pitää poistaa, muuta kuin etteivät ne esteettisesti ole kauniita kurpitsan paloissa roikkumassa. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja kuori palat. Kurpitsan kuoriminen on hankalaa, jollei ole terävää veistä, joten varmista etukäteen että veitsesi todella on terävä. Leikkaa palat noin sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Kiehauta liemi sokerista, etikasta ja mausteista. Murra kanelitankin pienempiin osiin jotta sitä olisi jokaiseen purkkiin. Voit myös leikata laakerinlehden pienempiin suikaleisiin jotta sitäkin olisi kaikkiin purkkeihin. Kun liemi on kiehahtanut lisää sekaan kurpitsan palat, jotka saavat kiehua kunnes ovat aivan läpikuultavia. Nosta kurpitsanpalat kauhalla huolella puhdistettuihin lasipurkkeihin ja kaada lopuksi liemi purkkiin. Pane purkin kansi kiinni ja anna jäähtyä kunnolla. Lasipurkit säilyvät viileässä reilun vuoden, mutta laatu kärsii siitä mikä kauemmin sitä säilyttää.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...