25. elokuuta 2011

Mustaherukkamehua ja hyytelöä


Mustaherukasta perinteistä mustaherukkahyytelöä sekä timjamilla ja mesiangervolla maustettua musteherukkamehua. Mustaviinimarjahyytelöä ja mesiangervolla terästettyä mustaviinimarjamehua.

Mustaherukka on nyt kypsää joten siitä kannattaa keittää mehua. Meillä mustaherukasta keitetään mehun lisäksi myös hyytelöä, joka periaatteessa menee samalla vaivalla kuin mehun keittäminen. Mehu vain hyytelöidään ja pannaan purkkiin kovettumaan sen sijaan että se kaadettaisi pulloon. Tässä tapauksessa käytin hyytelöön hillosokerin lisäksi myös agar-agaria joten se sopii myös vegaaneille.

Mustaviinimarjaa mehuun

Mustaherukassa on valtava määrä C- ja B-vitamiineja ja jonka tässä yhdistin yskää lieventävänä timjamiin ja villinä kasvavaan mesiangervoon hyvää talven flunssakautta ajatellen. Voihan tietysti sen timjamin kiehauttaa valmiin mustaherukka mehunkin kanssa vasta kun se flunssa sitten talvella iskee, mutta tämä on vähän erilainen mehu. Samalla reseptillä saat aivan tavallista mustaherukkamehua kun jätät käyttämättä timjamin ja mesiangervon mehuun ja hyytelöstä jätinkin kummankin yrtin lisäämättä koska halusin aivan tavallista mustaherukkahyytelöä maustetun sijaan mutta voit käyttää samaa mehua hyytelöön jos haluat siitä maustetun. Lisää sekä mustaherukan että mesiangervon terveysvaikutteista voit lukea reseptistäni Mustaherukka Granita.

Villiä mesinagervoa

Mesiangervoa kasvaa villinä luonnossa, ja vain villiä mesiangervoa voi käyttää tähän tarkoitukseen enkä missään tapauksessa suosittele jalostettua mesiangervoa tähän mehuun. Mesiangervo kukki tänä vuonna vähän aikaisemmin kuin yleensä, ja sitä kannattaa kerätä talteen sen kukkia kuivaamalla. Kerää auenneita kukkia, jotka olet kerännyt kaukaa isoista teistä ja kaatopaikoista tms. ja käytä ne sellaisenaan tuoreina tai kuivattuna hillojen ja mehujen sekä siman maustamiseen. Mesiangervolla on kiva karvasmantelia muistuttava sivumaku mesiangervon maun tyypillisen maun lisäksi. Jos olet kiinnostunut villiyrteistä ja niiden käytöstä, kannattaa sinun lukea lisää niiden talteen otosta tekstistäni villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen syventyhyt asiaan vähän enemmän.

Kangasajuruohoa tai timjamia

Tässä käytin sekä mesiangervoa että timjamia tuoreena mutta sama määrä kuivattua yrttiä toimii myös hyvin. Tähän voi myös käyttää villinä kasvavaa kagnasajuruohoa jos sitä on käsillä. Timjami sisältää tymolia jolla on antiseptinen vaikutus ja lievittää kurkkukipua. Timjami on myös tehokas yskänlääke, ja sitä on vuosisatoja käytetty limaa irrottavana yskänlääkkeenä. Voit tässä käyttää joko kuivattua timjamia suoraan kapista, tai tuoretta yrttiä, teholla ei ole eroa. Tuoretta yrttiä käytetään enemmän, koska kuivattu yrtti on tiivistynyt ja luovuttaa määrältään suhteessa enemmän sekä makua että terveyttä edistäviä aineita. Mesiangervo taas sisältää luonnon omaa särkylääkettä, joten jos olet allerginen aspiriinille, sinun ei kannata käyttää sitä.

Säilönnästä kun on kyse, on erittäin tärkeää aina muistaa käyttää vain huolellisesti tiskattuja ja puhdistettuja lasipurkkeja ja pulloja, ettei säilykkeisiin ajaudu jotain mitä siellä ei pitäisi olla. Voit katsoa kaunista esimerkkiä hillopurkissa olevasta homeesta. Ne voi jopa keittää tai steriloida, ja jopa myös umpioida niiden täyttämisen jälkeen. Tämä umpioiminen edistää ruokien säilyvyyttä. Sekä mehu että hyytelö säilyvät avaamattomana huoneenlämmössä vuoden, mutta avattuna kumpikin on säilytettävä jääkaapissa ja käytettävä parin viikon sisään.

Timjamilla ja mesiangervolla maustettu mustaherukkamehu

2 kg mustaherukkaa
1 l vettä
1 nippu timjamia
6 mesiangervon kukkaa
750 g sokeria / litraa mehua

Timjamilla ja mesiangervolla maustettu mustaherukkamehu
Huuhtele tuoreet yritit huolellisesti ja puhdista marjoista kaikki ylimääräinen kuten lehdet ja muut roskat. Marjoja ei välttämättä tarvitse pestä. Pane marjat ja vesi kattilaan. Keitä marjoja noin tunnin verran kunnes kaikki marjat ovat rikkoontuneet, marjoja voi muusata kiehumisen aikana. Lisää viimeisen puolen tunnin aikana yritit ja anna niiden kiehua mukana mieluiten kannen alla. Siivilöi mehu puhtaan keittiöpyyhkeen tai harsokankaan läpi isoon kulhoon tai kattilaan jonka olet jo punninnut etukäteen. Anna mehun itsestään valua, jos keität ison satsin se voi kestää jopa yön yli mutta älä purista ettei mehusta tule sameaa. Punnitse mehu ja kaada se kattilaan ja lisää sokeri suhteessa mehun määrään. Kiehauta mehu uudestaan ylös ja keitä 15 minuuttia. Kuori pois mehun päältä siihen muodostunut vaahto reikäkauhalla ja pullota.

Perinteinen mustaherukkahyytelö

2 kg mustaherukkaa
1 l vettä
750 g hillosokeria / litraa mehua
2 rkl agar-agaria / litraa mehua

Keitä mehu ilman yrttejä jos haluat maustamatonta hyytelöä. Mittaa mehun määrä ja kaada se kattilaan sokerin kanssa. Lisää agar-agaria ja keitä kymmenen minuuttia kunnes kaikki sokerin on liuennut mehuun. Kaada puhtaisiin lasipurkkeihin ja pane kansi päälle. Anna hyytelön kokonaan jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä se mielellään viileässä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...