29. elokuuta 2011

Samettinen maissikeitto


Silkkisen pehmeää soseutettua maissikeittoa. Tuoreesta maissista keitettyä samettista sosekeittoa.

Tarkkaan valituista tuoreista raaka-aineista syntyy gourmet ruokaa, joten miksi sitä ei syötäisi myös kotona? Nyt saa vielä tuoretta maissia, mutta vielä ei saa hyvää perunaa jota voisi soseuttaa keittoon, joten panen tämän reseptin jotta voit miettiä kannattaisiko sitä tuoretta maissia pakastaa talven varalle.

Pidän suuresti keitoista ja suosin erityisesti soseutettuja keittoja en kuitenkaan niiden täyttävyyden takia, tarkemman syyn tähän voit lukea tekstistäni lihositko jouluna. Mutta sosekeitot vain maistuvat niin ihanalle kuulaina syksypäivänä joten odotan niitä jo suurella innolla, vaikkei kesä vielä olekaan loppunut. Talvella tämä keitto vasta on herkkua, kun perunat ovat kypsyneet soseutettavaan muotoon. Nyt niistä tulisi vain tapettiliisteriä, ja minulla on tämän sama ongelma joka vuonna, ei ole pottumuusia tarpeeksi aikaisin minun makuun.

Tämä keitto voisi kai mennä corn chowder nimikkeellä, vaikka chowder alkuperin oli nimike kermaa sisältäville keiton ja padan välimuodolle, sakeutetuille simpukka ja äyriäiskeitoille. Keitto on sakeutettu, mutta perunalla, ja siinä on kermaa, mutta corn chowderissa on vähän lisää aineksia, ja siinä on myös pekonia jonka tällä kertaa jätin pois, koska keiton piti olla vegaani, mutta voit halutessasi hyvin lisätä sitä samalla tavalla kuin reseptissäni kurpitsakeitto. Chowderissa kylläkin on kokonaista maissia joten tämä kait voisikin mennä nimellä velouté de maïs ranskalaisittain.

Voit tähän keittoon tietysti myös käyttää säilykemaissia pakastetun maissin sijaan, ja jos pakastat itse maissia sen voi pakastaa kokonaisina tähkinä jotka esikeitetään ja vasta sulatuksen jälkeen irrotetaan tähkästä tätä keittoa varten tai jo valmiiksi tähkästä irtileikattua maissia. Käyttämällä kasvislientä mainitsemani kanaliemen sijaan saat keitosta kasvisruokaa, joka tosiaan ei sovi vegaaneille tai laktoosille herkille.

Sose keitot hyvin herkästi pohjaan niitä uudelleen lämmittäessä, joten suosittelen valmistat tätä herkullista keittoa vain sen verran kuin kerralla sitä syödään. Keiton makumaailmaan sopii hyvin tuore korianteri, joten voit halutessasi koristella sen korianterilla, itse olen enemmän vanhoillinen, vai oliko se laiska, ja syön keittoa suoraan sitä koristelematta mutten sentään hellan ääressä suoraan kattilasta. Ruoan esillepano on tärkeää ja kauniilta lautaselta ruoka maistuu paremmalle, kuin muovikupista jollei satu olemaan retkellä. Tämä keitto sopiikin talvella hyvin hiihtoretkelle termospulloon evääksi. Tällä reseptillä saat keittoa neljälle lämpimäksi ruoaksi, ja noin kuudelle alkuruokana.

Samettinen maissikeitto
4 isoa perunaa
200 g maissia
kanalientä
suolaa
valkopippuria
nokare voita
½ dl kermaa

Kuori perunat, paloittelen ne pieniksi ja pane ne kattilaan. Lisää kattilaan kanalientä kunnes perunat nippanappa peittyvät ja keitä ne kypsiksi. Lisää maissi kypsien perunoiden sekaan ja anna sen lämmetä. Kaada liemi pois siivilän läpi kulhoon, se kaadetaan kohta takaisin keiton sekaan sitä laimentamaan. Kaada perunat ja maissi takaisin kattilaan ja lisää iso nokare voita. Anna voin sulaa pari minuuttia ja soseuta sen jälkeen maissi ja perunat sauvasekoittimella. Lisää vähän lientä jollei soseutus onnistu hyvin. Soseuta keitto aivan tasaiseksi, jos haluat siitä aivan sileän, soseuta se siivilän läpi. Lisää kerma ja keitinvettä kunnes keitto on koostumukseltaan sopiva ja pane kattila takaisin miedolle lämmölle koko ajan sekoittaen. Keiton ei pidä olla liian paksua tai tönkköä kuten perunamuusi muttei myöskään liian ohutta ja juoksevaa kuin piimä. Anna keiton lämmetä kunnes ensimmäinen ilmakupla poksahtaa, vähän samalla tavalla kuin perunamuusi. Mausta keitto oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile heti syviltä lautasilta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...