14. elokuuta 2011

Vadelmaviinietikka


Kotitekoinen vadelmaviinietikka.Punaisilla auringon kypsyttämillä vadelmilla maustettua viinietikkaa, pulloon säilöttyä kesää talven varalle.

Olen suuri vadelman ystävä, pidän kai juuri vadelmasta kaikista eniten, kun on marjoista kyse ja pidän erityisesti vadelmaviinietikasta salaattikastikkeissa. Tästä syystä olen jo vuosikymmeniä itse valmistanut vadelmaviinietikkaa. Eri viinietikat antavat vadelman kanssa hieman toisistaan eriäviä tuloksia, joista parhaimman makuinen on omenaviinietikka jota voit myös itse valmisyaa ohjeen mukaan. Myös viinietikan laatu vaikuttaa tähän, mitä hienompaa ja kalliimpaa viinietikkaa käytät, sitä parempi yleensä on tulos.

Omenaviinietikassa on vain yksi ainoa virhe, se ei säily yhtä hyvin kuin esimerkiksi valkoviinietikasta valmistettu vadelmaviinietikka. Omenaviiniietikasta valmistetulla vadelmaetikalla on vain noin vuoden säilyvyys, kun taas valkoviinietikasta valmistetulla on jopa kaksikin vuotta oikein säilytettynä. Tästä syystä valmistan sekä että, hyvinä vuosian teen kumpaakin sorttia ja niiden valmistamisen hoituu aivan samalla tavalla.

Vadelmaviinietikka kirkastumassa
Kokonaiset puhtaat marjat ladotaan isoon huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin, älä käytä märkiä marjoja, se vain laimentaa viinietikkaa ja huonontaa sen säilyvyyttä. Päälle kaadetaan tarpeeksi viinietikkaa kunnes kaikki marjat ovat peittyneet ja purkki pannaan ikkunalaudalle auringonvaloon. Olen huomannut että laadussa on suuri ero onko etikka valmistettu aurinkoisena ja lämpimänä kesänä vai sateisena ja pilvisenä kesänä. Auringossa kypsyneellä on parempi maku.

Viinietikkaa voi maustaa tällä samalla tavalla muillakin marjoilla ja hedelmillä, vain sinun mielikuvituksesi on rajana. Pääsääntönä on vain että etikan pitää tekeytyä vähintään viikkoon ikkunalaudalla mutta kypsytän usein omaa vadelmaviinietikkaani jopa kuukauden auringossa ennen sen siivilöimistä.
Marjat rikkoontuvat ajan myötä viinietikkaan valmiiksi maustunut viinietikka valutetaan kahvifiltterin läpi mutta siihen muodostuu aina hedelmistä hyvin hienojakoista sakkaa jota ei helposti saa siivilöityä pois kotikonstein muulla tavalla kuin kaatamalla sen puhtaaseen pulloon jossa sakkaa saa parin päivän ajan laskeutua pohjaan, jonka jälkeen tästä pullosta varovasti valoa vasten kaadetaan kirkas vadelmaviinietikka siihen huolellisesti puhdistettuun pulloon jossa se sitten säilytetään. Samea jäljelle jäänyt kaadetaan joko pois, tai käytetään tuoreeltaan salaatinkastikkeisiin. Tässä sakassa ei ole mitään muuta vikaa kuin että se ei sameaa, sitä voi hyvin käyttää jollei etikan ulkonäkö ole niin tärkeää. Tämä sakka kuitenkin lyhentää vadelmaviinietikan säilyvyyttä, ja siksi se kannattaa poistaa. Parhainta on säilyttää etikka tummassa pullossa suojassa auringonvalolta ja viileässä.

Vadelmaviinietikka
5 dl vadelmia
5 dl valkoviini tai omenaviinietikkaa

Tuore punainen  ja 2 v. vanha vadelmaviinietikka
Pane kuivat vadelmat huolella puhdistettuun lasipurkkiin ja kaada päälle valkoviinietikkaa kunnes kokko purkki on täynnä. Sulje kansi tiivisti ja pane purkki ikkunalaudalle auringonvaloon. Hölskytä purkkia kerran tai pari joka päivä. Anna etikan tekeytyä vähintään viikon verran. Siivilöi marjat pois ja valuta etikka kahvifiltterin läpi pulloon. Anna pullon olla sitä liikuttamatta pari päivää jolloin sakka vajoaa pullon pohjalle. Kaada kirkas vadelmaviinietikka sitä valoa vastaan pitäen jotta näet pullon läpi tummaan pulloon jossa se säilytetään. Viinietikka säilyy noin vuoden verran viileässä, kun kirkas vadelmaviinietikka sameutuu se alkaa jo olla liian vanhaa käytettäväksi. Käytä samalla tavalla kuin tavallista viinietikkaa salaattikastikkeisiin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...