15. elokuuta 2011

Mustikkakanaa kastanjoilla



Mustikkakanaa, uunissa paahdettua mustikalla marinoitua kanaa, pähkinäisiä paahdettuja kastanjoita ja sen lisäksi kirpeän tulista herkullista mustikkaviinikastiketta.

Tämä makuyhdistelmä voi aluksi kuulostaa hyvin erikoiselle mutta ole jo vuosia kokeillut eri tapoja maustaa ruokaa mustikalla ja tämä on tähän asti niistä kaikista paras. Viimeisen parin vuoden aikana vain kaksi "erityisesti mainittavan arvoista ruokaa" on jäänyt puolisoni muistiin, ja tämä on se toinen niistä omenasiiderissä haudutetun peuraraguun lisäksi. Teille jotka olette eksyneet tänne ensimmäistä kertaa, kaikissa kohdissa joissa mainitsen kanan, tarkoitan sillä täällä suomessa yleisempää broileria. En vain pidä sanasta broileri, joten käytän sen sijaan kanasta sen oikeaa nimeä, kanaa tai kananpoikaa. Tässä suosittelisin myös käyttämään Luomu kanaa joka on saanut kulkea ulkona vapaana koska sillä on parempi maku, mutta jokainen tekee itse omat valintansa.

Kanaa tarvitset koiven jokaista syöjää kohden, ja tästä marinadista riittää noin neljästä kuuteen kanan koipireisipalaan. Voit myös halutessasi käyttää kanan rintafileitä, vaikkei se ole yhtä maukasta kuin koipipalat. Kummassakin tapauksessa kanalihaa marinoidaan samalla tavalla vähintään neljä tuntia, ja mielellään jopa yön yli jääkaapissa. Muista vain ottaa kana esille ajoissa ennen sen uunissa kypsennystä. Suolan maku vahvistuu ajan myötä joten sitä ei kannata lisätä marinadiin, vaan kana suolataan vasta juuri ennen sen uuniin menemistä. Korianterin siemenistä saa kivan hieman sitruunamaisen maun marinadiin, jotka murskataan ennen niiden marinadiin lisäämistä morttelissa jotta niiden eteeriset öljyt lähtevät liikkeelle.

Tässä käytin myös kastanjoita, jota eroavat tavallisista suomessakin kasvavista hevoskastanjoista jotka taas eivät ole syötäviä. Syötäviä kastanjoita löytyy kausittain isoista ruokakaupoista tuoreena, mutta niitä voi myös löytyä valmiiksi kuorittuina ja kypsytettynä tyhjiöpakattuna. Tällöin kastanjoita tarvitaan hieman vähemmän. Kypsät kastanjat tarvitsee vain lisätä kastikkeen sekaan lämpiämään niiden paahtamisen jälkeen, jolleivät ne ole valmiiksi paahdettuja. Punainen basilika on maultaan paljon miedompi kuin tavallinen vihreälehtinen serkkunsa, joten lisäsin tästä syystä marinadiin myös vähän kanelia säestämään korianterin makua.

Kastiketta valmistetaan usein keittämällä kokoon keitinlientä tms. mutta usein siinä on enemmän rasvaa kuin tarvitaan ja maistuu hyvälle, ja helppo kikka rasvan erottamiseen yksittäisten lusikalliset sijaan on kaataa kaikki liemi pieneen kannuun, jossa kastikkeen aromit ja makuaineet valuvat pohjaan ja rasva jää kellumaan pinnalle. Kaada vain pois enin rasva ja valmista sen jälkeen kastike. Viimeistelin annoksen punaisella basilikalla ja rucolankukilla, mutta voit myös niiden puutteessa käyttää oreganon kukkia. Tällä reseptillä saat riittävästi neljälle ruokailijalle.

Mustikkamarinoitua kanaa paahdetuilla kastanjoilla
4 kanan koipireisipalaa
200 g tuoreita kuorimattomia kastanjoita
merisuolaa

Marinadi:
3 kevätsipulia
1 tl korianterin siemeniä
1 tl maustepippuria
1 tl mustaa pippuria
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
½ nippua tuoretta oreganoa
5 dl mustikkaviiniä
½ dl oliiviöljyä

Mustikkakastike:
marinadin liemi
3 kuivattua pikkuchiliä
1-2 rkl punaviinietikkaa
50 g voita
merisuolaa

Viimeistely:
Rucolan kukkia
punaista basilikaa

Mustikkamarinoitu kana:
Huuhtele oregano huolellisesti ja anna sen vähän kuivahtaa. Murskaa pippuri, maustepippuri ja korianterin siemenet morttelissa. Huuhtele sipulit ja paloittele ne pienemmiksi paloiksi. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Hienonna myös oregano karkeasti ja murenna käsin kaneli. Lisää mausteet, sipuli ja valkosipuli astiaan jossa maustat kanan. Ne maustavat marinadia ja antavat makua kastikkeelle joten ne siivilöidään pois kun ne ovat tehneet tehtävänsä. Kaada päälle mustikkaviini, öljy ja laakerinlehti. Lisää kana marinadiin ja anna sen maustua jääkaapissa tiiviisti kelmulla peitettynä vähintään neljä tuntia. Käännä kanaa pari kolme kertaa maustumisen aikana. Ota kana ulos reilu puolituntua ennen sen kypsennystä huoneen lämpöön. Huuhtele tuoreet kastanjat, leikkaa niiden kärkiin kaksi viiltoa ristikkäin. Paahda kuumassa uunissa 15–20 minuuttia 240 asteessa. Ota kastanjat ulos uunista, anna niiden vähän jäähtyä ja kuori ne. Nosta kana marinadista, mausta se suolalla ja sijoita se öljyllä voideltuun uunivuokaan. Pane kana uuniin joka on lämmin kastanjoiden paahtamisen jälkeen ja laske lämpöä 175 asteeseen. Ota sivuun noin desilitra marinadia ja kaada se kanavuokaan. Anna kana paahtua uunissa noin tunnin ajan. Valele kanaa vuokaan muodostuneella nesteellä pari kolme kertaa sen kypsennyksen aikana. Ota kana uunista ja anna sen vetäytyä noin kymmenisen minuuttia folion alla vuoassaan. Kaada vuokaan muodostunut neste kastikkeen sekaan.

Kastike:
Kaada marinadi kattilaan, lisää chilit ja keitä kokoon marinadi, kunnes noin kolmas osa on jäljellä. Siivilöi kastike ja kaada se pieneen kannun. Siivilöi myös mukaan vuokaan muodostunut liemi ja anna rasvan ja liemen erottua toisistaan. Kaada pois liika rasva. Kaada kastike takaisin kattilaan, ja jos se on aivan jäähtynyt lämmitä se uudelleen. Kun kastike on kiehahtanut ota se pois lämmöltä ja lisää siihen kylmä pieniksi kuutioiksi leikattu voi. Älä sekoita kastiketta vielä. Voit halutessasi varovasti heilutella kattilaan edes takaisin, kunnes voi on sulanut. Tarkista tämän jälkeen kastikkeen maku. Mausta se suolalla ja pippurilla jos se sitä tarvitsee ja lisää siihen tilkka viinietikkaa. Lisää paahdetut ja kuoritut kastanjat kastikkeen sekaan lämpiämään.

Annoksen kokoaminen ja viimeistely:
Asettele annokset lämpimille lautasille. Asettele kanankoivet lautasille ja asettele tuoreen basilikan lehtiä ja kastanjoita sen ympärille. Viimeistele annos Rucolan kukilla ja punaisen basilikan lehdillä. Ripottele kanan päälle ja sen ympärille vähän kastiketta ja joitakin tippoja hyvän makuista korkealaatuista oliiviöljyä. Tarjoile kana villiriisi risoton tai tavallisen keitetyn riisin ja vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...