5. elokuuta 2011

Mustikkagalette


Mustikkapiirakka tuoreiata sitruunamelissalla maustetuista mustikoista ihanassa vaniljalle ja sitruunalle maistuvassa murotaikinakuoressa. Perinteinen mustikkapiirakka vähän uudella tavalla.

Viime aikoina minulla on jostain ihmeen syystä ollut erittäin vaikeaa saada kirjoitettua ruoasta, onko se sitten se että on kesä ja lomaa vai että on ollut lämmintä ja kirjoittaminen jostain syystä ei ole ollut mieleeni, sitä en tiedä mutta valokuvia olisi, ja sitä mistä kirjoittaa. Voisin varmaankin paastota kolmekin kuukautta, tämä siis etten laittaisi lisää ruokaa josta kirjoittaa joten monet tekstit ilmestyvät vasta sitten kun niiden sesonki täällä Tampereella on jo ohi.  Tarvitsisin oikeasti jonkun joka voisi auttaa tekstien oikolukemisessa, ja joissain määrin niiden kirjoittamisessa mutta asiat toistaiseksi ovat niin kuin ne nyt ovat.

Tämä resepti alkoi oikeasti mustikka Galettena, joka itsessään on erittäin herkullista, mutta nyt kun satun pitämään taikinasta ja murotaikinasta erityisen paljon mustikan kera kehittelin siitä piirakan jossa kansi. Galette on oikeasti litteän muotoinen ranskalainen leivos jota tarjoillaan varsinkin loppiaisena, kolmen kuninkaan Galette, joka valmistetaan voitaikinasta ja täytetään manteleilla on ranskassa perinne ruokaa mutta myös Normandian ohukaisia, crêpes tai suomeksi kreppejä, jotka sisältävät tattarijauhoja, kutsutaan nimellä Galette.

Tällä tavalla, kannellisena piirakkana sen voi jopa syödä sormin, mutta aivan samalla reseptillä voit myös valmistaa mustikka Galetten, siis ohutpohjaisen piirakan jonka keskelle sijoitetaan täyte, tässä tapauksessa mustikat ja jonka reunat vain taitetaan piirakan päälle ne rypyttäen. Tämä on aivan mahtavaa kesän ensimmäisistä ja hieman kirpeistä mustikoista. Taikinaa valmistaessa on tärkeää että kaikki taikina ainekset ovat kylmiä jotta leivoksesta tulee ilmava ja lehtevä. Olen valmistanut tämän piirakan vain tuoreista mustikoista, en ole vielä koskaan kokeillut pakastemarjoilla, mutta päättelisin että koska pakastemarjoista valuu enemmän nestettä ulos ja niiden sulamisvaiheessa tähän kannattaisi pakastemustikoita käyttäessä lisätä ruokalusikallinen perunajauhoja täytteen sekaan marjojen sokeroimis- ja maustamisvaiheessa. Piirakantaikina on siitä erikoinen että se sisältää sitruunakuorta, ja tässä muistutan taas että kannattaa käyttää Luomusitruunaa, tai pestä sitruuna huolellisesti kuumalla vedellä sitä harjaten. Tämä voit siis käyttää tavallistakin sitruunaa, koska tässä reseptissä ei samalla tavalla kuin Limoncelloon tarvitse sitruunan eteerisiä öljyjä. Anna vain sitruunan kuivua kunnolla ennen sen käyttämistä.

Piirakankuoren on tarkoitus olla ohut, ilmava ja rapea joten se pitää valmistaa nopeasti ja tähän auttaa se että käytät suoraan jääkaapista voita joka nopeasti sekoitetaan jauhojen kanssa. Jauhoja ei saa vaivata koska taikinakuoreen ei haluta mitään sitkoa, vaan juuri tätä on vältettävä. Anna taikina olla kylmässä välillä jotta tulos olisi paras mahdollinen.

Mustikoita ei tarvitse pestä, poista vain turhat roskat ja lehdet niiden seasta ja lisää vaniljasokeri. Piirakan ei pidä olla liian makea, joten tässä olen minimoinut sokerin käytön, halun kirpakkaa mustikkapiirakkaa. Ruokosokerin tilalla voit halutessasi käyttää esimerkiksi Muscovadosokeria. Piirakan kanssa voi tarjoilla vispattua kermaa, ja tässä kohdassa sitä ei kannata maustaa vaniljasokerilla, koska sekä piirakankuoressa että mustikoissa on jo sitä tai vaniljajäätelöä. Vuohenmaito sopii erittäin hyvin mustikoiden kera, joten kokeile esimerkiksi reseptiäni kuusenkerkkä vuohenmaitojogurttia mutta jätä maustamatta jäätelö kuusenkerkkäsiirapilla. En ole vielä pahemmin nähnyt vuohenmaidosta, kermasta tai sen pahemmin vuohenjogurtistakaan valmistettua jäätelöä joten se on jokaisen sitä halaajan valmistettava itse. Jollei tämä mustikkapiirakka innoita voit myös kokeilla reseptiäni mustikkatorttu ja mustikoista voit myös keittää ihanaa vähän epätavallisemmin maustettua mustikkahilloa tai kokeilla Kuningatarhilloa.

Tällä mustikkapiirakan reseptillä saat piirakan josta riittää noin 6-8 kahdeksalle syöjälle, ja se maistuu aivan ihanalle sinällään ilman mitään lisukkeita suoraan uunista haaleana, mutta voit myös tarjoilla sitä vaniljakastikkeen kera. Vaniljakastikkeen voit valmistaa maustamattomana versiona kastikkeesta jota käytin reseptissäni mansikat laventelikastikkeessa.

Piirakan taikina:
200 vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl ruokosokeria
1 sitruunan kuori
1 hyppysellinen suolaa
100 g voita
1 rkl kylmää vispikermaa
2-3 rkl kylmää vettä

Piirakan täyte:
600 g tuoreita mustikoita
3 rkl vaniljasokeria
8-10 sitruunamelissan lehteä
50 g kylmää voita
1 rkl sokeria

Piirakan taikina:
Raasta sitruunan kuori hienosti. Sekoita monitoimikoneessa jauhot, sokeri, sitruunan kuori ja suola kunnes kaikki on sekoitettu kunnolla. Leikkaa kylmä voi pienemmiksi paloiksi ja lisää se jauhojen sekaan, sekoita kunnes taikina on kaurahiutaleiden tapaista. Lisää kerma ja tarpeeksi vettä kunnes taikina juuri ja juuri pysyy koossa. Muotoile taikinasta kaksi palloa, toinen lievästi pienempi kuin toinen. Peitä kumpikin pallo kelmulla ja anna niiden tekeytyä jääkaapissa kaksi tuntia. Sijoita isompi taikinapallo kahden kevyesti jauhotetun voipaperin väliin ja kauli siitä noin 25 sentin halkaisijaltaan leveä pyöreä ohut piirakkapohja. Pane piirakanpohja jääkaappiin jäähtymään vähintään vartiksi. Kauli samalla tavalla toisesta lievästi pienemmästä taikinapallosta halkaisijaltaan 22 senttiä leveä kansi piirakalle. Pane sekin jääkaappiin jäähtymään. Lämmitä uuni 190 asteeseen.

Piirakan täyte:
Pane puhdistetut mustikat kulhoon ja lisää sitruunamelissanlehdet ja sokeri. Sekoita varovasti ja anna mustikoiden maustua kymmenisen minuuttia. Ota isompi, piirakan pohja, ulos jääkaapista. Sijoittele maustuneet mustikat sen keskelle, jätä noin viitisen senttiä reunoista vapaaksi. Leikkaa jääkaappikylmä voi noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja sirottele ne mustikoiden sekaan. Ota kansi jääkaapista ja sijoita sen mustikoiden päälle. Käännä piirakan pohjan reunat kannen päälle ne rypyttäen koko matkan ympäri jotta kaikki mustikat jäävät taikinan sisään. Sivele taikinakuori kermalla ja pistä vasta tämän jälkeen haarukalla pari kolme reikää kanteen jotta höyry pääsee ulos. Paista mustikkapiirakkaa uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes piirakka on saanut akuniin ruskean värin. Tarjoile heti sinällään ilman lisukkeita tai vähän jäähtyneenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...