1. elokuuta 2011

Tomaattinen sipulikierreleipä


Basilikalla ja oreganolla maustettua kierrettyä leipää joka täytetty paahdetulla sipulilla, kuivatuilla tomaateilla ja rouhituilla pellavansiemenillä.

Tämä leipä perustuu pääsiäisen viikunaleipään, koska itse leivon leivät vapaalla kädellä ja tästä syystä paremmin selitän asiat vähemmän kokeneille leipien leipojille jo hyväksi todetulla reseptillä.

Koska meidät on hemmoteltu tuoreella leivällä, opettelen nykyään leipomaan pienempiä leipätaikinoita, joten jos sinun perheesi on suurempi voit tehdä kaksinkertaisen taikinan jolloin siitä riittää kahteen limppuun. Tähän leipää käytin taas heraa veden sijaan, jota aina silloin tällöin saan toisen ruoan sivutuotteena kuten valkosipulilla maustettua tuorejuustoa ja heraa voi hyvin pakastaa kun sitä saa, ja käyttää myöhemmin leivän leivontaan. Tässä leivässä itsessään on niin paljon makuja ettei se välttämättä tarvitse muuta lisuketta kuin ohuen voikerroksen kun leipä veilä on uunista lämmintä, tai voilevitekerroksen sen jäähdyttyä.

Käytin tässä neljän viljan hiutaleita joita minulla useimmiten on kotona kaapissa, mutta pelkät kaurahiutaleetkin ovat mainioita tähän ja lisäsin sekaan myös vähän pellavansiemeniä, niistä saa kivan pähkinäisen maun, varsinkin jos ne rouhii kuten tähän. Pellavansiemenet kannattaa aina ostaa kokonaisina ja itse rouhia, vaikkapa kahvimyllyllä. Meillä mamman joskus aikoinaan saksasta tuomaa kahvimyllyä käytetään varsin usein myös muuhunkin kuin vain kahvipapujen jauhamiseen. Mutta takaisin näihin rouhittuihin pellavansiemeniin, kokonaisilla siemenillä on aina pidempi ja parempi säilyvyys kuin rouhituilla. Varsinkin pellavanöljy hapettuu varsin nopeasti, voit lukea tästä lisää tekstistäni Mitä rasvaa leipäsi päälle jossa olen vähän syventynyt asiaa enemmän, joten en välttämättä halua sitä taas toistaa, ja rouhituissa pellavan siemenissä on tätä pellavaöljyä, joten rouhitut pellavansiemenet pitää aina säilyttää tiiviissä rasiassa, valolta suojattuna ja viileässä, jopa jääkaapissa. Parasta on rouhia joka kerralle juuri se määrä kuin silloin tarvitset.

Spelttijauhojen on tässä reseptissä enemmän olla apuna itse leipomisessa, joten älä lisää sitä itse taikinaan vaan käytä sitä leivän leipomiseen ja sen viimeistelyyn. Voit käyttää tähän joko maitoheraa, tai Tofun ja soijamaidon valmituksessa muodostunutta soijaheraa jolloin leivästä tulee vegaaneillekin sopivaa purtavaa. Se sopii vegaaneille myös kun korvaat heran tavallisella vedellä. Säilytä aina tuore leipä joko paperipussissa tai puhtaaseen pyyhkeeseen käärittynä huoneenlämmössä. leivän voi hyvin pakastaa, jolloin se kannattaa viipaloida etukäteen. Siten voit ottaa esiin haluamasi määrän viipaleita leipää kun niitä tarvitset. Tällä reseptillä saat joko yhden ison pyöreän leivän tai kaksi pienempää pitkulaista leipää. Voit myös kokeilla rukiisen hapanleivän tai pähkinäisen päärynäleivän leipomista tai jo mainitsemaani viikunaleipää.

Tomaatti ja sipulikierreleipä
25 g tuorehiivaa
5 dl heraa tai vettä
1 tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
1 dl kauraleseitä
3 dl kaurahiutaleita
1-2 dl hienoja spelttijauhoja
oliiviöljyä
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 iso sipuli
kuivattua basilikaa
kuivattua oreganoa
3 rkl rouhittuja pellavansiemeniä

Murenna hiiva kulhoon ja kaada kädenlämmin vesi päälle. Sekoita vettä kunnes hiiva on liuennut veteen. Lisää suola ja hiutaleet ja sekoita kunnolla. Lisää Grahamjauhot ja jatka taikina vaivaamista kunnes se alkaa muodostaa säikeitä ja taikina alkaa venyä. Taikina on vielä aika löysää mutta niin sen pitääkin. Anna taikinan nousta puhtaan keittiöpyyhkeen alla reilut puoli tuntia. Kuori sipuli ja hienonna se oikein pieneksi. Kuullota sipuli pehmeäksi tilkassa oliiviöljyä se saa ottaa vähän väriäkin muttei sitä saa ruskistua ihan mustaksi. Anna sipulin jäähtyä. Ota taikina jauhotulle pöydälle ja ala vaivata siitä leipää. Lisää jauhoja pienissä osissa, kaikkia jauhoja ei välttämättä tarvitse lisätä. Spelttijauhot ovat tarkoitettu leivän leipomiseen. Kauli taikinasta pari senttiä paksu suorakaide ja sivele sen pinta ohuesti öljyllä. Voit tähän myös käyttää tomaattien öljyä jos tomaattisia ovat säilöttynä öljyyn. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Sirottele tasaisesti taikina päälle jäähtynyt sipuli, tomaattikuutiot, kuivatut mausteet ja pellavansiemenet. Kieri leipä kokoon kuten korvapuusteja leipoessa ja kierrä kääröä vähän. Leivän pitää olla kierretty, ei sileä rulla. Aseta leipä uunipellille leivinpaperin päälle ja tomuta siivilän läpi ohut kerros spelttijauhoja leivän päälle. Anna leivän nousta reilun puolituntia, tai jopa kokonaisen tunnin, pyyhkeen alla. Kokeile leipää varovasti sormella painamalla siihen reikä, jos leipä ponnahtaa nopeasti takaisin eikä siihen jää kuoppaa, se on noussut valmiiksi ja sen voi paistaa uunissa. Jos reikä ei heti täyty ja ponnahda takaisin sen pitää vielä antaa nousta lisää. Paista leipä keskellä uunia 200 asteen lämmössä noin puoli tuntia. Leivän kypsyyden tiedät kun käännät leivän ylösalaisin ja varovasti koputat sen pohjaan, jos ääni on kumea ja ontto, leipä on kypsää. Jollei leipä kumahda, anna sen kypsyä lisää uunissa. Ota leipä ulos uunista, anna sen edelleen olla pellillä ensimmäiset viisitoista minuuttia. Leipä saa ivan rapean kuoren kun se jäähtyy ilman liinaa. Leipää on kaikista helpoin leikata vasta kun se on aivan jäähtynyt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...