3. elokuuta 2011

Tofulla täytetyt kesäkurpitsankukat


Tofulla täytettyjä friteerattuja kesäkurpitsankukkia. Keltaisia maustetulla tofulla täytettyjä öljyssä uppokeitettyjä kesäkurpitsankukkia tarjoiltuna makean mansikka vinaigretten kanssa. Herkkua jota vain kesällä saa.

Minulla oli juuri hiljan kunnia ensikertaa tavata puolison ulkomailla asuva hyvä ystävä, ja sain etukäteen tiedon hänen kasvisruokavaliostaan. Halusin tarkentaa rakkaalta puolisoltani onko hänen ystävänsä mahdollisesti vegaani mutta kysyttyä kysymyksen vastasin siihen kuitenkin itse samalla hengenvedolla ettei sillä ollut mitään merkitystä, valmistan kaiken kuten vegaanille. Tämähän ei minulle onneksi ole mikään kummallisuus kun olin itsekin monen monta vuotta kasvissyöjä, söin kuitenkin silloin satunnaisesti myös maitotuotteita. En vaan pystynyt luopumaan juustosta, joka on suurimpia heikkouksiani.

Päivää ennen tämän vegaani-illallisen valmistusta minun oli pakko vähän kaivella kasvimaata ja kitkeä rikkaruohoja, mikä ei ollut hyvä yhdistelmä, ja kaiken kukkuraksi vielä hirveä auringonpaahdon jolle olen aika herkkä, se uuvuttaa vieläkin enemmän työläistä. Olin jo edellisenä päivänä uurastanut mittani loppuun, ja herkkujen valmistamisessa oli karsittavat vähän. Ja tässä ilmoitan nyt että olin itse valmistanut tofua, ja palaankin tämän herkun valmistukseen hieman myöhemmin ajan kanssa, nyt mielessäni on nämä aivan taivaallisen herkulliset täytetyt kesäkurpitsankukat.

Tämä siksi että kesäkurpitsa kukkii vielä parhaimmillaan, ja niiden kaikki kukat eivät mitenkään voi kasvaa isoiksi, eikä niitä kannatakaan jättää liikaa jokaiseen kasviin kypsymään. Kesäkurpitsan kukat pitää käyttää samana päivänä kun ne kerää talteen, kerää vain kokonaan auenneita kukkia ja niissä on aivan viimeinen käyttöpäivä sitä seuraavana päivänä. Tällöin ne ovat jo hieman nuutuneet, ja ottaneet nokkiinsa. Voit säilyttää kesäkurpitsan kukkia ilmavasti muovipussissa jonka olet sulkenut, kukat tarvitsevat omaa kosteuttansa jotteivät ne nuudu liikaa.

Kesäkurpitsan kukka
Kukkia ei kannata täyttää liikaa, on parasta kun ne saa hienosti kiedottua kokoon kämmenessä terälehdet täytteen peitteenä. Muista kuitenkin poistaa jokaisen kukan sisustasta sen karvaalle maistuvat emit ja heteet. Valmistin itse Tofun, mutta voit ostaa sitä kaupasta valmiina. Jollet välttämättä halua vegaaniversiota, voit täyttää nämä kesäkurpitsan kukat käyttämällä joko Fetajuustoa tai korvaat sen miedommalla ja vähemmän suolaisella maustamattomalla Philadelphiajuustolla tai Italialaisella Mascarponella tai Ricottalla Tofun sijaan. Käytä tähän tavallista maustamatonta Tofua, ei siis mitään pehmeätä silken Tofua. Ja muista että maustamaton Tofu aivan sanatarkasti on maustamatonta, se tarvitsee jotain mistä se saa makunsa, joten se sopii hyvin sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin, ja tässä ruoassa sinulla on valinnanavaraa. Kukat sopivat sekä suolalla maustettuna suolaisin purtavina, että hieman makeampinakin, esimerkiksi makean kastikkeen kanssa.

Taikina perustuu suurimmilta osin japanilaisten Tempurataikinaan josta olen poistanut kananmunan, ja siihen voi käyttää mitä tahansa kuplivaa vettä (tai juomaa kuten olutta tai siideriä) josta pidät. Itse satuin käyttämään Hartwallin jasmiinilla maustettua kivennäisvettä. Taikinaa voi käyttää joko tavallisia vehnäjauhoja, tai hienoja täysjyväjauhoja tai jopa hieman karkeampia grahamjauhoja ja siihen lisätään vain hiven ruokasoodaa. Taikinan nestemäärä riippuu tietenkin jauhojen karkeudesta, joten se on tässä summittainen. Taikinan on määrä olla yhtä paksua kuin piimä kun kastat sormen siihen ja nostat sen ylös pitää liika taikina valua pois mutta tarpeeksi taikinaa pitää kuitenkin jäädä sormesi iholle peittäen sen.

En tänään syvenny sen enempää öljyssä uppokeittämiseen, siitä voit lukea enemmän reseptistäni Fish’n’chips ja ranskanperunat, muun muassa mitä öljyä on parasta käyttää ja mitä varotoimia kannattaa noudattaa. Muuta vegaaneille sopivaa syötävää on muun muassa Falafel sabran tapaan ja Hummus. Muista vain että vegaanit eivät syö kananmunia, joita usein käytetään esimerkiksi pastassa ja leivonnaisissa. Jos haluat tästä vegaaniversiosta vielä gluteenittoman, kannattaa sinun käyttää maissijauhoja vehnäjauhojen sijaan. Kaikki ainekset joita tässä käytin ovat Luomua ja orgaanisesti viljeltyä ja tuoreita.

Tofun mausteet
Mansikkavinagretteä voi käyttää muutekin salaattikastikkeena, voit itse päättää haluatko siitä makeahkon vai suolaisen, kumpikin sopii näiden tofulla täytettyjen kesäkurpitsankukkien kera. Jokaiseen kukkaan mahtuu suunnilleen ruokalusikallinen täytettä, joten suhteuta täytteen määrä kukkiin niitä ei kannata täyttää pursuamispisteeseen, tällöin täyte ei pysy kukan sisälle sitä keittäessä. Täyte on kylläkin herkullista ilman kukkia, lopun täytteen voi pyöritellä palloiksi, tai lusikalla muotoilla kvenelleiksi, upottaa ne samassa taikinassa kuin kukat ja friteerata. Pari korkeintaan kolme Tofulla täytettyä kukkaa sopii hyvin alkuruoaksi, jolleivät kukat ole hirveän pieniä ja täytetyt kesäkurpitsan kukat sopivat myös hyvin osaksi seisovan pöydän kesäherkkuja. Kukat kannattaa aina friteerata vasta juuri ennen niiden syöntiä, ne eivät voi hyvin odottamisesta joten niitä ei voi valmistaa pitkään etukäteen. Voit täyttää kukat valmiiksi ja säilyttää ne ennen taikinointia viileässä korkeintaan tunnin pari.

Täytetyt kesäkurpitsankukat
12 kesäkurpitsankukkaa
100 g Tofua
1 tuore punainen chili
kourallinen tuoretta korianteria
½ limetin kuori
1-2 valkosipulin kynttä
2-3 cm tuoretta inkivääriä
suolaa
öljyä keittämiseen

Friteeraustaikina:
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1-2 dl soodavettä tai siideriä

Mansikkavinaigrette:
tuoreita mansikoita
(sokeria tai hunajaa)
1 dl valkoista viinietikkaa
2 kevätsipulia
3 neilikkaa
1 muskotinkukka

Mansikkavinaigrette:
Huuhtele mansikat huolellisesti ja anna niiden valua lävikössä. Asettele mansikat kattilaan ja murskaa ne tai soseuta ne sauvasekoittimella. Murskaa muskotinkukka morttelissa. Lisää kattilaan sokeri mausteet ja viinietikka. Anna seoksen kiehahtaa. Sekoita seosta kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Ota kattila pois lämmöltä ja peitä se kannella. Anna vinaigretten tekeytyä vähintään puolisen tuntia, tai voit jäähdyttää sen aja antaa sen tekeytyä jääkaapissa yön yli. Siivilöi kastike harson läpi jotta siitä tule läpikuultavaa ja pullota se huolella puhdistettuun lasipulloon. Se säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.

Friteeraustaikina:
Mittaa jauhot kulhoon ja sekoita sekaan ruokasooda. Lisää sekoittaen kuplivaa kivennäisvettä kunnes taikina on saanut piimän juoksevan koostumuksen. Lisää vettä jollei taikina ole tarpeeksi juoksevaa mutta jää peittämään sormesi valumatta kokonaan pois. Tämän taikinan ei tarvitse tekeytyä vaan sen voi käyttää heti, eikä ole väliä vaikka siinä olisi hieman klimppejä.

Täytetyt kesäkurpitsankukat:
Huuhtele korianteri ja anna sen kuivua. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Kuori inkivääri lusikalla ja raasta se hienoksi. Pane kulhoon. Pese limetti ja raasta se kuorta kulhoon. Hienonna chili poista sen valkoiset kalvot ja siemenet jollet halua täytteestä liian tulista. Lisää Tofu chilin kanssa kulhoon ja sekoita kunnolla. Tarkista täytteen maku ja lisää suolaa oman makusi mukaan. Jos mansikkavinaigrettesi on hyvin makea, kannattaa annoksen yhteistä makua tasapainottaa tekemällä kesäkurpitsojen täytteestä suolainen. Avaa jokainen kukka hellävaroin ja poista terävällä veitsellä sen sisustasta kitkerän makuinen emi. Täytä kukat noin ruokalusikallisella täytettä ja pyöritä se hellävaroin käsin kokoon suipoksi kiinni menneeksi kukannupuksi. Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Kasta kukat taikinaan ja anna liiat valua pois. Pane kukat osissa, noin pari kolme kerrallaan öljyyn kiehumaan. Tiputa kukka varovasti öljyyn pitäen sen tyvestä, ja irrota ote itsestäsi poispäin jottei öljy roisku päällesi. Anna kukkien kiehua kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin ja ovat pinnalta rapeita. Täytettä ei tarvitse kypsyttää, se on jo kypsää. Nosta kukat ylös öljystä reikäkauhalla ja anna niiden valua liiat öljyt pois talouspaperilla. Asettele kesäkurpitsankukat lautasille ja valuta mansikkavinagretteä päälle. Tarjoile oitis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...