11. elokuuta 2010

Falafel Sabran tapaan


Vegaanit falafelit, falafelpyörykät tai pullat. Mausteiset kasvispyörykät kahviherneistä, pitaleivässä herkullisella valkosipulilla ryyditettyllä Tahinikastikeella. kasvisruokaa israelista Sabran tapaan.

Falafel on Lähi-Idän pikaruokaa ja vastine meidän lihapullista. Monet uskovat että Falafel on lihaa mutta ne tehdään kahvipavuista, toiselta nimeltään kikherneitä ja ne ovat kasvisruokaa. Falafelia saa kätevästi ostettua katukojuista ympäri Lähi-Itää, ja olen syönyt sitä monella eri tavalla höystettynä useammassa maassa. Tämän reseptin sain sisareni opiskelija ystävältä kun hän vuosia sitten hän oli meillä käymässä, ja olen siitä asti käyttänyt tätä versiota. Äläkä mitenkään luule että Hesburgerin Falafelhampurilainen voisi edes maistua näin hyvälle!

Falafeltaikina

Voit joko tehdä Falafelpyörykät itse alla olevan reseptin mukaan, tai sitten ostat Falafeljauhetta jota saa jokaisesta Lähi-Idän ruokia myyvästä ruokakaupasta josta myös saat Tahinia. Jokaisessa Falafelpaketissa lukee ohjeet miten juuri sitä valmistetta tulee valmistaa. Joidenkin reseptien mukaan Falafelit pitäisi tehdä kosteilla käsillä ja taikinasta pitäisi muovata pyöreitä palloja, mutta olen kokemuksesta oppinut että litteät kiekot ovat helpompia saada mahtumaan Pitaleipiin. Tahini on seesamsiemenistä valmistettua tahnaa ja sitä kannattaa sekoittaa pohjasta asti ennen kuin sitä käyttää, muuten saa vain pinnalla olevaa öljyä kastikkeeseen. Alkuperäisreseptissä ei ollut chiliä, mutta jos on mieltynyt tuliseen ruokaan voi sekä Tahinikastikkeeseen että Falafelpulliin lisätä hieman chiliä oman maun mukaan.

Falafelpyörykät

5 dl kikpapuja (eli kahviherneitä)
7½ dl vettä liottamiseen
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
½ dl persiljaa
½ dl tuoretta korianteria
½ tl mustaa pippuria
1 tl suolaa
1 rkl korianterijauhetta
2 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 rkl vettä
½ tl leivinjauhetta
(chilijauhetta)
oliiviöljyä keittämiseen

Tahinikastike

4 rkl Tahinia (seesaminsiementahnaa)
2-3 valkosipulin kynttä
½ sitruunan mehu
vettä
suolaa
valkopippuria

tarjoiluun:
tomaattia
kurkkua
punasipulia

Falafelpyörykät
Liota pavut yön yli, valuta lävikössä. Jauha pavut monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon hyvin hienoksi pilkotut yrtit, sipuli ja valkosipuli, sekä mausteet ja leivinjauhe. Jauha vielä massaa mutta jätä se hieman karkeaksi ja jätä se turpoamaan ja maustumaan vähintään puoleksi tunniksi. Mitä kauemmin taikina saa levätä sitä paremmin maut yhtyvät toisiinsa. Käytä ruokalusikkaa apuna ja muovaa taikinasta litteitä pieniä kiekkoja. Keitä Falafelpullat kuumassa öljyssä kunnes ne alkavat saada väriä reunoilta ja käännä ne ja jatka keittämistä toiselta puolelta. Pinnan pitää olla rapea ja kauniin kullan värinen.

Tahinikastike
Pilko valkosipuli hienoksi ja pane kulhoon. Lusikoin Tahinia päälle ja sekoita hyvin. Purista yhden puolikkan sitruunan mehu päälle ja sekoita kunnolla. Sitruunan mehu tekee Tahinista paksua ja niin sen pitääkin. Mausta suolalla ja pippurilla. Laimenna Tahinikastiketta kylmällä vedellä kunnes se on yhtä paksua kuin smetana.

Annosten kokoaminen
Leikkaa lämpimiin Pitaleipiin lovi jotta siihen muodostuu tasku. Leikkaa tomaatista ohuita lohkoja, sipulista ohuita renkaita ja kurkusta ohuen ohuita viipaleita. Täytä Pitaleipien taskut Falafelpullilla, punasipulilla, tomaatilla, salaatilla ja kurkulla ja kaada päälle Tahinikastiketta.Vaihtoehtoisesti voit tarjota Falafelit ilman Pitaleipää vaikkapa alkupalana. Pullat maistuvat kastikkeen kanssa kylminäkin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...