7. elokuuta 2010

Keitetyt ravut


Perinteiset keitetyt ravut. Tillillä maustetut rapujuhlien perinteiset jokiravut. Tuoreella tillillä ja oluella maustettuja keitettyjä rapuja elokuun perinteisiin rapujuhliin.

Meillä syötiin lapsuuteni kodissa joka vuosia rapuja isäni syntymäpäivänä 7. elokuuta, joten tässä ohje miten itse keität ravut kotona. Muistan kuinka alle kouluikäisenä isäni ja isoisäni kanssa lähdimme keskellä yötä järvelle ravustamaan, kauan sitten ennen kuin rapurutto iski Suomen jokiin ja järviin. Oli jännittävää pienenä tyttönä soudella järvellä pimeässä keskellä yötä taskulampun valossa kokeilemassa mertoja isän ja papan kanssa. Silloin vielä niitä oikeita ja aitoja rapuja oli järvissä, rapuja jotka isäni keitti perinteisellä reseptillään.  

Rapujen mausteet

Saahan rapuja nykyään ostettua kaupasta pakastettuina ja valmiiksi keitettyinä, mutta pakastealtaan ulkomaalaiset rapukeitokset eivät edes ole verrattavissa tuoreisiin vasta keitettyihin rapuihin. Itse Käytän sekä keittämiseen että tarjoiluun vain tilliä, en tillin kukintoja, koska en halua rapuihin liian läpilyövää tillin makua. Rapujen tärkein mauste kuitenkin on tilli ja sen tulee olla tuoretta. Liian vanhasta tillistä rapuihin tulee heinän maku, ja ylikukinneista kruunutilleistä, siis siemenasteella olevista kukinnoista, saat enemmän kuminan makua. 

Lisää ravut vasta kunnolla kiehuvaan liemeen

Varmista että keittoliemi kiehuu kunnolla ennenkuin lisäät elävät ravut sinne, ettet tee niin kuin kuuluisa naispuolinen tv-kokki. Vegaaneille voit vaihtoehtona ravuille tarjoilla keitettyjä latva-artisokkia vinagrettekastikkeella. Tällä reseptillä saat kunnolla sormiruokaa noin neljälle hengelle, jos tarjoilet ravut pääruoan sijasta alkuruokana riittää tästä isommallekin seurueella. Tyhjät ravun kuoret (panssarit, sakset, ja päät) kannattaa säästää ja keittää niistä valehummerikeittoa.

Perinteiset ravut

40 keskikokoista rapua
5 I vettä
1½ dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
tillin varsia
(3-4 tuoretta tillinkukintaa)
(½ pullollista olutta)

Tarkista, että kaikki varaamasi ravut elävät: Ota kiinni ravunpanssarista, katso silmiin ja totea, että pyrstö liikahtaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suola, sokeri ja olut. Olut on maku asia, sen voi jättää pois mutta oluen käyttäjät väittävät sen pehmentävän makua. Keitä ravut kahdessa erässä. Kaada kerralla ensimmäiset 20 kiehuvaan liemeen. Paina reikäkauhalla kaikki äyriäiset pinnan alle. Lisää tilli rapujen päälle. Laske keittoaika siitä hetkestä, jolloin liemi uudelleen kiehuu rapujen sinne laittamisen jälkeen. Keitä keskikokoisia rapuja hiljalleen 10–12 minuuttia. Nosta kattila levyltä, poista tillit ja nosta keitetyt ravut reikäkauhalla toiseen astiaan. Kuumenna liemi uudelleen kiehuvaksi. Kaada pataan uusi erä ja uudet tillit ja toimi muuten aivan samalla tavalla kuten ensimmäisellä kerralla. Kun molemmat rapuerät on keitetty, siivilöi liemi rapujen päälle ja peitä tuoreella tillillä jäähdytä ravut nopeasti pitäen kattilaa kylmää vettä täynnä olevassa tiskialtaassa jonne olet lisännyt jääkuutiota (tai vedessä järvessä tai meressä jos keität ravut ulkona). Nosta ravut liemestä juuri ennen tarjoilua ja anna liiat liemet valua kattilaan. Kokoa keitetyt kylmät ravut isolle lautaselle ja koristele tillillä. Pane ravut keskelle pöytää josta jokainen syöjä voi itse ottaa rapunsa ja tarjoile juuri paahdetun paahtoleivän, tillin ja voin kera alkuruokana. 

Ämpärillinen keitettyjä rapuja
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...