Ranskalainen linssimuhennos. Linssimuhennos vihreistä linsseistä, varsiselleristä, sekä porkkanasta pekonilla höystettynä ja hitaasti valkoviinissä haudutettuna. Perinteinen vihreä ranskalainen linssimuhennos savupekonilla, linssimuhennos ranskalaisittain.
Linsseissä on kivasti proteiinia, ja ne ovat myös kohtalaisen kuitupitoisia joten ne sopivat myös runsaskuituisen ja matala hiilihydraattisen ruokavalion noudattajille ja voit myös käyttää punaisia linssejä joilla on hieman lyhyempi keittoaika. Saman ruoan voit myös tehdä ilman pekonia saaden siitä siten kasvisversion jolloin se sopii vegaaneillekin. Ja jollei sinulla satu olemaan ole valkoviiniä voit korvata sen samalla määrällä vettä lisäämällä siihen teelusikallisen valkoviinietikkaa. Pekoni on kohtalaisen suolaista, joten suola kannattaa lisätä viimeiseksi vasta juuri ennen tarjoilua. Toinen aivan vegetaarinen vaihtoehto on Ratatouille Nicoise.
Mirepoix
Ranskalaiset käyttävät hyvin usein yhdistelmää porkkana, sipuli, varsiselleri jota kutsutaan nimellä mirepoix. Tässä olen yhdistänyt sen vihreiden linssien kanssa arkipäivänä sopivaksi linssimuhennokseksi lämmittämään joko sateisina syksypäivinä ja kylminä talvipäivänä. Vaikka sitä ei juuri nyt uskoisi, ne sateiset ja kylmät päivät ovat tulossa.Linsseissä on kivasti proteiinia, ja ne ovat myös kohtalaisen kuitupitoisia joten ne sopivat myös runsaskuituisen ja matala hiilihydraattisen ruokavalion noudattajille ja voit myös käyttää punaisia linssejä joilla on hieman lyhyempi keittoaika. Saman ruoan voit myös tehdä ilman pekonia saaden siitä siten kasvisversion jolloin se sopii vegaaneillekin. Ja jollei sinulla satu olemaan ole valkoviiniä voit korvata sen samalla määrällä vettä lisäämällä siihen teelusikallisen valkoviinietikkaa. Pekoni on kohtalaisen suolaista, joten suola kannattaa lisätä viimeiseksi vasta juuri ennen tarjoilua. Toinen aivan vegetaarinen vaihtoehto on Ratatouille Nicoise.
Ranskalainen vihreä linssimuhennos
180 g savustettua pekonia
1 punasipuli
2 varsisellerin vartta
3 dl vihreitä linssejä
2 porkkanaa
1 laakerinlehti
1 valkosipulinkynsi
2 oksaa tuoretta timjamia
suolaa
valkopippuria
1 dl valkoviiniä
3 dl vihanneslientä
1 rkl oliiviöljyä