20. elokuuta 2010

Pekoni linssimuhennos


Ranskalainen linssimuhennos. Linssimuhennos vihreistä linsseistä, varsiselleristä, sekä porkkanasta pekonilla höystettynä ja hitaasti valkoviinissä haudutettuna. Perinteinen vihreä ranskalainen linssimuhennos savupekonilla, linssimuhennos ranskalaisittain.

Mirepoix

Ranskalaiset käyttävät hyvin usein yhdistelmää porkkana, sipuli, varsiselleri jota kutsutaan nimellä mirepoix. Tässä olen yhdistänyt sen vihreiden linssien kanssa arkipäivänä sopivaksi linssimuhennokseksi lämmittämään joko sateisina syksypäivinä ja kylminä talvipäivänä. Vaikka sitä ei juuri nyt uskoisi, ne sateiset ja kylmät päivät ovat tulossa.

Linsseissä on kivasti proteiinia, ja ne ovat myös kohtalaisen kuitupitoisia joten ne sopivat myös runsaskuituisen ja matala hiilihydraattisen ruokavalion noudattajille ja voit myös käyttää punaisia linssejä joilla on hieman lyhyempi keittoaika. Saman ruoan voit myös tehdä ilman pekonia saaden siitä siten kasvisversion jolloin se sopii vegaaneillekin. Ja jollei sinulla satu olemaan ole valkoviiniä voit korvata sen samalla määrällä vettä lisäämällä siihen teelusikallisen valkoviinietikkaa. Pekoni on kohtalaisen suolaista, joten suola kannattaa lisätä viimeiseksi vasta juuri ennen tarjoilua. Toinen aivan vegetaarinen vaihtoehto on Ratatouille Nicoise.

Ranskalainen vihreä linssimuhennos

1 punasipuli
2 varsisellerin vartta
3 dl vihreitä linssejä
2 porkkanaa
1 laakerinlehti
1 valkosipulinkynsi
2 oksaa tuoretta timjamia
suolaa
valkopippuria
1 dl valkoviiniä
1 rkl oliiviöljyä

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi, samoin hyvin pesty selleri ja kuorittu porkkana. Porkkana ja selleri kannattaa ensin leikata ohiksi tikuiksi pituus suuntaan ja vasta sen jälkeen kuutioida. Leikkaa pekonia ohuiksi suikaleiksi. Paista pekonia kuumalla pannulla oliiviöljyssä sitä koko ajan sekoittaen, kun pekoni on saanut hieman väriä lisää kuutioidut vihannekset ja jatka paistamista miedolla lämmöllä sitä aika ajoin sekoittaen. Huuhtele linssit huolella kylmässä vedessä ja katso ettei siellä ole yhtään roskia mukana. On ikävää rikkoa hampaat esimerkiksi pienellä kivellä joka vahingossa on jäänyt linssien sekaan. Kun vihannekset ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä, lisää valkosipulia ja anna sen paistua mukana minuutin verran. Lisää laakerinlehti ja timjami, ja kaada päälle viini. Lisää sekaan vihanneslientä kunnes linssit nipin napin peittyvät ja anna muhennoksen hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta merisuolalla ja vasta rouhitulla pippurilla ja tarjoile rapean ranskan leivän kera.

5 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos ihanasta blogista! Löysin sen viime viikolla ja kokeilin linssimuhennosta saman tien, oli hyvää. Lukemisiin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos komentistasi paleht ja kivaa että pidit reseptistä! Tervetuloa käymään sivuilleni uudelleen.

    VastaaPoista
  3. Tämä on aivan mahtava resepti! Keksitkö lisää mirapoix-pohjaisia ruokia?

    VastaaPoista
  4. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. nämä nyt tulevat heti mieleen vaikket kaikissa mainitsemissani esimerkeissä ole brunoise kuutioitua mirepoixia: http://lautasella.blogspot.com/2012/01/paahdettua-lampaansatulaa.html
    http://lautasella.blogspot.com/2011/09/escargots-la-normande.html
    http://lautasella.blogspot.com/2010/09/punainen-linssikeitto.html
    mirepoix on myös mukana kastikkeissa sekä liemissä http://lautasella.blogspot.com/2011/10/kotitekoinen-kalaliemi.html josta löytyy linkkejä liemen keittämisen taitoon, mutta se esiintyy myös keitoissa kuten esimerkiksi http://lautasella.blogspot.com/2010/11/hummeri-keitto.html
    http://lautasella.blogspot.com/2011/01/kanakeittoa-myvyilla-ja-lienta-samalla.html
    myös rosollissa http://lautasella.blogspot.com/2010/12/joulun-perinteinen-rosolli.html sekä
    paellassa http://lautasella.blogspot.com/2011/07/perinteinen-paella.html
    käytetään mirepoixia. mirepoixhan on sama asia kuin sofritto italiassa. näiden lisäksi tulee heti mieleen gumbo ja cajunkeittiö jossa mirepoixissa taas koostuu sipulista, selleristä ja porkkanan sijaan paparikasta.

    VastaaPoista
  5. sori nyta vaan kaikki, en oikein tiedä mitä toi rosolli tossa noitten muitten seassa tekee, on vain oman aivotukseni että siinä on selleriä. aidossa alkuperäisessä rosollissa ei ole ollenkaan selleriä missään muodossa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...