12. huhtikuuta 2011

Ratatouille Nicoise


Ratatouille, tuulahdus Etelä-Ranskasta. Ihana kasvispata jossa sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja kolmea eriväristä paprikaa jotka keitetään tomaattikastikkeessa ja maustetaan etelä Ranskalle tyypillisillä yrteillä ja tietysti valkosipulilla.

Tämä on useimmiten ruokalaji jota valmistan syksyn sadosta ison satsin ja pakastan pienemmissä osissa jotta sitä on helppoa ottaa esille kun haluaa. Tärkein syy tähän on, ettei meillä joka päivä enää tarvita ruokaa koko komppanialle ja Ratatouillea on varsin vaikeata valmistaa vain pari kolme isoa ruokalusikallista jonka jokainen annos vaatii koska haluan siihen kolmea eri väriä paprikaa. Paprika antaa ruoalle kivaa väriä ja käytän tähän pääsääntöisesti aina kolme paprikaa, yksi punainen, toinen vihreä ja kolmas keltainen. Ratatouillea suositellaan kerroksittain keittämistä jolloin eniten aikaa vievät vihannekset lisätään ensiksi jonka jälkeen lisätään kerroksittain vähemmän kypsennysaikaa vaativat ainekset aina kerrallaan. Toisissa resepteissä kaikki vihannekset neuvotaan kuullottamaan erikseen ja tämä on se versio jota itse kannatan. Ratatouillen voi myös valmistaa uunissa, jollin sitä saa helposti ja vaivatta valmistettua suuriakin määriä isolla uunipannulla mutta menetelmä on kuitenkin sama kaikissa.

Tähän sopii käyttää tuoreita tomaatteja ne ensin kaltaten, voit joko soseuttaa tomaatin tai jättää sen isommiksi ”murskatuiksi” paloiksi, ohje tälle löytyy reseptistäni mausteinen ketsuppi, jonka tomaatti jälkeen se lisätään kuullotettujen vihannesten sekaan tai sitten voit käyttää valmiiksi kaltattuja ja murskattuja tomaatteja purkista ja kaiken annetaan kiehua kokoon. En tässä oikeasti näe mitään hyvää syytä käyttää tuoreita tomaatteja purkkitomaattien sijaan, muuta kuin jos itse viljelet niitä ja ne ovat kesällä tai alkusyksystä sesongissa. Kesäkurpitsaa, munakoisoa ja paprikaa käytetään kuitenkin samassa suhteessa toisiinsa nähden.
Joissain resepteissä Ratatouillen lisätään sekä varsiselleriä että porkkanaa, ja suosittelenkin tätä jos haluat tehdä tästä aivan vegetaarisen version, se sopii jopa vegaanille. Vuosia sitten, kun olin vielä kasvisyöjä, harrastin tätä Ratatouillea paljonkin, ja kokeilin sille monen montakin versiota.

Kaikista vahvoin muisto minulla on banaaniversiosta, koska isäni ammatiltaan kokki oli läsnä keittiössä kun sen banaanin päätin heittää sekaan. Isäni puhui liikeasioista puhelimessa mutta hän keskeytti kohteliaasti puhelunsa ja siirtyi ihmettelemään tyttärensä puuhia. Odotimme kummatkin suurella mielenkiinnolla kunnes banaani viipaleet olivat tarpeeksi kypsyneet, tähän riittää muuten noin kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä jos itse halut kokeilla) kunnes kumpikin yhtä suurella innolla maistoimme Ratatouillea ja totesimme yhteen ääneen, no, kyllä sitä syö. Totesimme kuitenkin ettei ruoalle tullut mitään lisäulottuvuuksia joten se jäi vain yhdeksi kerraksi, mutta ikimuistoiseksi sellaiseksi.

Ratatouille maustetaan Bouquet garnilla, joka on pieni puketti yrttejä jotka lisätään ruokaan antamaan sille makua, ja ne ovat yleensä yhteen sidottuja jotta ne olisivat helpot poistaa ruoan seasta kun ne ovat luovuttaneet oman makunsa keittoon, kastikkeeseen tai pataan. Tämä Bouquet garni ei ole määritetty tarkoin, ja jokaisella kuuluisalla kokilla on oma versionsa, mutta yleensä siihen kuuluu persiljaa, timjamia ja laakerinlehti mutta siihen voi jokainen lisätä oman makunsa mukaan basilikaa, kirveliä, rosmariinia, rakuunaa, salviaa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa basilikaa, timjamia ja laakerinlehteä. En myöskään käytä yhteen sidottua Bouquet garnia, vain ne samat mausteet jota siinä on, jätän ne kasvisten sekaan jossa ne antavat kivan kontrastin vihannesten seassa. Yrtit voivat olla sekä tuoreita että kuivattuja, kuivattuina 1 teelusikallinen ja tuoreena nelisen oksaa. Siihen kuuluu myös se mainitsemani persilja, joten lisää tähän sitä jos siitä pidät, itse en, joten jätän sen aina lisäämättä vaikka se alkuperäisessä reseptissä onkin osana yrteistä. Oman osani olen lisännyt sen chilin muodossa, jonka voit lisätä joko käyttämällä tuoretta tulista chiliä tai sitten chilitahnaa.

Ratatouille mielletään yleisimmin lisukkeeksi, sitä voi myös tarjoilla kevyenä ja täysin vegetaarisen version vaikkapa pastan tai riisin kera. Meillä siihen lisätään joskus eilisestä ylijäänyt kana, liha tms. jotka lämpiävät Ratatouillen seassa, ja syömme myös usein Ratatouillella täytettyjä suolaisia kreppejä. Sen voi myös gratinoida uunissa juustolla, tarjota pastakastikkeena tai syödä blinien kera vaikkei se ole oikeaoppista. Jokainen voi itse päättää miten pieniksi, tai isoiksi, kuutioi Ratatouillen vihannekset voi. Sipulin voi leikata pienemmäksi mutta munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika kannattaa olla saman mutta vähintään sentin kokoisia kuutioita. Vihannesten palojen kokoa voi vaihdella kerrasta toiseen, sentistä jopa kahteen kolmeen senttiin. Periaatteessa vihannekset ovat jo kypsiä parissa kymmenessä minuutissa mutta kaikki maut eivät tässä ajassa vielä ole ehtineet nivoutua toisiinsa halutulla tavalla, joten Ratatouillea kannatta hautoa vielä vähän aikaan.

Ratatouille Nicoise
Tomaattimurskaa tai tomaatteja
1 iso sipuli
punainen, keltainen ja vihreä paprika
kesäkurpitsaa
munakoisoa
suolaa
mustaa pippuria
chilitahnaa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
Bouquet garni

Pese vihannekset, halkaise paprikat ja poista niiden sisältä siemenkodat. Kuori sipuli ja kuutioi se.
Kuullota sipuli oliiviöljyssä keskilämmöllä paistinpannulla kunnes se on läpinäkyvää. Silppua valkosipuli hienosti ja lisää se ja chili juuri ennen kuin sipulit ovat valmiita. Sekoita sipulia parisen minuuttia kunnes valkosipulin tuoksu on täyttänyt koko keittiön. Siirrä sipuli pataan johon lisäät tomaatit ja Bouquet garnin. Leikkaa paprikat kuutioiksi ja anna niiden saada vähän väriä tilkassa oliiviöljyä pannulla. Siirrä ne pataan kun ne ovat valmiita. Tee sama vuorollaan kesäkurpitsalle ja munakoisolle. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria ja keitä Ratatouillea kannen alla kolmesta vartista puolitoista tuntia, riippuen miten kypsiä haluat vihanneksista. Tarkista ruoan maku ja lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Tarjoile Ratatouille lisukkeena lampaan tai häränlihan tai linnun kanssa, tai kasvisruokana riisin tai pastan kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...