Keltaisia bebeeleivoksia, kurpitsalla maustettuja perinteisiä bebeeleivoksia. Pääsiäisen keltaisia hienostuneesti soikeita, bebeeleivoksia. Ihania leivoksia joiden murotaikinakuori on täytetty kurpitsalla ja vaniljalla maustetulla voikreemillä valinnaisesti sen päällä kurpitsasokerikuorrutus oikein suureen makean himoon.
Olen saanut oppia että kahvipöydässä on aina oltava tarjolla seitsemää eri kahvileipää joten meillä nyt toisena pääsiäissunnuntaina kunniaksi kahvipöytä notkui herkkuja pöydän täydeltä ja meillä oli kahvin tarjolla sahrami-biscotteja, Nanny Suen suklaakakkua, kurpitsamuffinsseja, Englantilaisia kerma sconeseja, inkivääri- ja suklaapikkuleipiä, pähkinätäytteisiä kierrepullia, tiikerikakkua ja kurpitsabebeeleivoksia. Ja tällä valikoimalla tyydyttää takuuvarmasti kaiken sokerinnälän tyystin. Olen ehdoton Bebeefani ja joka kerta suomessa käydessäni minun oli pakko saada Bebeeleivoksia joita ne ole mistään muualta löytänyt. Tilasin moneen otteeseen ystävien hotelliin Bebeeleivoksia jotka ha saivat tuoda mukanaan tullessaan takaisin Suomen reissuilta. Jossain resepteissä taikinapohjan päälle on sijoitettu hilloa mutta itse olen syntymäkaupungissani tottunut Fazerin hillottomaan versioon joten tässä noudatan sitä kaavaa vaikka täällä Tampereella bebeeleivoksiin lisätään yleensä aprikoosihilloa.
En ole mikään leipuri, varsinkaan sokerileipuri ja vaikkei tulos koskaan, ainakaan vielä koskaan, ole ollut ammattimaisen kondiittorin aikaan saaman näköistä harrastan edelleen näitä pieniä herkkuja ja sanotaan että harjoitus tekee mestarin, joten toivoa tulevaisuudessa on. Vaikka epäilen sen vielä olevan hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa. Näitä bebeeleivoksia ei oikein voi leipoa ilman vuokia, eivätkä muffinivuoat kokemukseni mukaan toimi kuten pitäisi, voit joko kokeilla itse ja todeta saman mutta suosittelisin hankkimaan joukon pieniä metallisia tai silikonileivosvuokia. Minulla on samat vuoat käytössä jotka olivat jo isälläni ja hänen äidiltään, pienen pienet soikeat metalliset leivosvuoat ja minulla on niitä vain 12 kappaletta, joten kaikki leivokset joudun leipomaan erissä. Olen leiponut näitä leivospohjia samalla reseptillä jo reilut kaksi vuosikymmentä. Olen kokeillut panna herneitä, enkä ole pahemmin huomannut mitään eroa näin pienissä vuoissa. Tosi on, että mitä vähemmän taikinaa kuorissa on, sitä enemmän ihanaa kreemiä niiden sisälle mahtuu, mutta kourien on kuitenkin oltava suhteessa kreemin kanssa, ja sen pitää olla tarpeeksi paksu jotta kuoret eivät mene rikki ja kreemi pursua ulos niistä. Näitä herneitä ei enää voi syödä ja ne kannattaa säästää toiseen kertaan kun niitä tarvitset. Herneiden sijaan voi myös käyttää papuja tai riisiä ja niitäkään ei enää voi syödä niiden uunissa käytön jälkeen.
Käytä tähän hienoja sihdattuja vehnäjauhoja, voit korvata ne spelttijauhoilla jos haluat, ja tavallisen sokerin tilalla voit käyttää Muscovadosokeria, mutta muista hienontaa se jollei se ole aivan tuoretta suoraan pakkauksesta. Vähän aikaan seisonut Muscovado sokeriin muodostuu aina paakkuja jotka ovat vaikeita saada pois jälkikäteen kun sen on lisännyt taikinaan tms. Jotta leivoksista saataisiin mahdollisimman kauniita, on hyvin tärkeätä että niiden kuorissa on suorat ja tasaiset reunat. Koko leivoksen ulkonäkö riippuu tästä, ja jollei pohjan reuna ole tasainen tulos ei ole paras mahdollinen. Leivoksenpohjan saa kyllä täytettyä kreemillä, muttei sen päälle saa levitettyä kuorrutusta kauniisti. Täytteen pitää myös antaa jähmettyä jääkaapissa ennen sen kuorrutusta. Pehmeä täyte sekoittuu helposti kuorrutteen kanssa ja tulos ei ole hyvä. Tämä täyte on niin makeaa että vain erittäin makeanhimoinen ja sokerin puutteesta hulluksi tulossa valitsee kuorruttaa leivoksensa, itse täytin ne. Vedä leivoksen kuorrutus sileällä veitsellä tasaisesti täytteen päälle ja leivoksen reunaa vasten ja siihen asti, sitä vastaan poistetaan mahdollinen liika kuorrutus veitsellä. Leivoksien kuoret voi leipoa hyvissä ajoissa etukäteen, ne kestävät jopa hyvin pakastamista kolme kuukautta.
Täytettä ei kannata valmistaa etukäteen vaan juuri silloin kun sitä tarvitsee, se ei voi hyvin uudestaan pehmenemisestä. Käytät voikreemiin ehdottomasti suolattua voita, muuten leivoksista tulisi liian imeliä, enkä voisi syödä niitä, vaikka alkuperäisessä voikreemi reseptissäni neuvotaan käyttämään suolaamatonta voita. Soseen ie täytteeseen tarvitse olla aivan sileää, itse pidän kurpitsasattumista joten jätän tämän vaiheen pois, mutta jos haluat sen olevan sitä puserra sen siivilän läpi sama kannattaa myös tehdä kuorrutuksen kurpitsasoseelle. Sosetta voi vähän valuttaa siivilässä tai kahvifiltterissä vähän aikaa ennen sen käyttämistä jotta se ei olisi niin kosteaa. Myöskään kuorrutusta, joka tehdään periaatteessa samalla ravalla kuten piparkakuille paitsi että tähän lisätään kurpitsasosetta, ei kannata tehdä etukäteen koska se alkaa heti jähmettyä kun se on sekoitettu. Kurpitsasoseen kosteus vaikuttaa sekä kuorrutukseen että voikreemin koostumukseen ja kosteuteen, joten lisättävän sokerin määrät vaihtelevat aina tämän mukaan joten ohjeet ovat hieman summittaisia ja ne vaativat jokaisen omaa maalaisjärkeä. Tällä reseptillä saat valmistettua noin kolmisen kymmentä vaaleankeltaista Kurpitsabebeeleivosta.
Kurpitsa Bebeeleivokset
Leivoksienkuoret:
200 g voita
150 g sokeria
250 g vehnäjauhoja
Kurpitsavoikreemi:
6-8 dl tomusokeria
2 kananmunan keltuaista
100 g voita
1 vaniljatanko
½ dl kurpitsasosetta
Kurpitsakuorrutus:
1 rkl kurpitsasosetta
1 tl munanvalkuaista
9-11 rkl tomusokeria
Leivoksienkuoret:
Ota voi esiin huoneenlämpöön pehmenemään. Vispaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää jauhot vähitellen koko ajan vispaten. Voitele leivosvuoat ja sisusta ne taikinalla. Taikinan voi panna hetkeksi jääkaappiin kovettumaan, jolloin sen käsittely on helpompaa. Kannattaa nähdä vaivaa että saat leivoksien reunat tasaisiksi. Lisää herneitä painoksi vuoan keskelle jotta vuokaan jää tilaa täytteelle tai jätä tämä vaihe valinnaisesti väliin. Kypsennetään pohjat 175 asteen uuninlämmössä 10–15 minuuttia tai kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Anna pohjien jäähtyä vähän aikaa ennen kuin ne kaadat ne ulos vuoista. Anna kuorien jäähtyä kokonaan ritilällä.
Kurpitsavoikreemi:
Anna voin pehmetä samalla tavalla huoneenlämmössä kuten kuoriinkin. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisältä siemenet talteen terävällä veitsellä. Sekoita vaniljan siemenet veitsenlappeella tomusokeriin pöydällä tai leikkuulaudalla sokeriin jonka olet ottanut mitatusta määrästä. Lisää vaniljasokeri tomusokeriin ja sekoita se voin ja kurpitsasoseen kanssa. Lusikoi tahna pussiin tai täytä kokonaan jäähtyneet leivoskuoret lusikalla. Älä unohda silottaa sen pintaa sileällä veitsellä. Pane täytetyt leivokset jääkaappiin jähmettymään tunniksi pariksi ennen niiden kuorruttamista.
Kuorrutus:
Hienonna kurpitsasose jos haluat siitä aivan sileätä, sen teet helpoiten pusertaen sen siivilän läpi kulhoon. Sekoita kurpitsasose, tomusokeria ja munan valkuainen. Kuorrute valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuten piparkakuillekin. Levitä sokerikuorrutetta veitsellä leivoksen päälle ja tasoita se. Anna kovettua vähän aikaa ennen sen esille panemista. Tarjoile leivokset hyvän kahvikupposen kera.