Raidallinen tiikerikakku, suklaalla raidoitettu sokerikakku. Pehmeä suklaa raidoilla marmoroitu sokerikakku, suklaatiikerikakku. Ah, tämä ihana herkku jonka moni meistä muistaa lapsuudestaan ensimmäisenä jonka leipoi. Kaikki sanovat sen olevan helposta helpoin, mutta minulla taas kesti kauan saada tämä raitojen tekeminen hallintaan. Kakkuni oli enemmän kakkuja joissa oli suklaakertymiä jossa sinänsä ei ollut mitään vikaa, ne eivät vain olleet näitä Tiikerikakkuja.
Tiikerikakku tarkoitta meillä useimmiten suklaalla marmoroitua sokerikakkua, mutta olen maistanut sitä hyvin eritavoilla maustettuna ja jokainen voi tehdä sen oman makunsa mukaan. Kakun voi tehdä joko maustamalla raidat jolla se marmoroidaan, tai juuri toisinpäin, maustaa 2/3 osaa taikinasta ja jättää sen pienemmän osan, joka yleensä maustetaan maustamattomaksi sokerikakuksi. Raitoihin voi käyttää mausteena raastettua appelsiinin tai sitruunankuorta, konjakkia, likööriä sekä maustekastikkeita joista suosikkini on lakritsakastike, ja nämä tavallisen suklaatiikeriakun raidat voi valmistaa kaakaojauheen sijaan sulattamalla suklaata jonka kääntelee taikinaan. Tässä käytän kuitenkin tummaa kaakaojauhetta, jota saa ostettua joka kaupasta mutta voit yhtä hyvin käyttää raakakaakaotakin sen sijaan.
Huomaisin tässä nyt kirjoittaessa kaksi itsestäänselvyyttä, ja jollei koskaan tosiaankaan ole ollut keittiössä näkemässä miten mitäkin tehdään tässä kohdassa voi olla aivan hakoteillä. Miten voitelet ja jauhotat kakkuvuoan ja miten kumoat sen kakun?
No, onneksi meillä nykyään on televisio joka meitä sivistää monellakin tavalla, ja epäilen että tämä kakun kumoaminen on jo nähty telkasta, mutta tässä se nyt kuitenkin omilla sanoillani selitettynä. Kakku otetaan tietysti uunista vasta kun se on kypsä. Kakkuvuoan päälle asetetaan voipaperi jonka päälle asetetaan leikkuulauta. Pitäen leikkuulaudasta ja kakkuvuoasta yhtä aikaa kakku käännetään ylösalaisin, jolloin se päätyy leikkuulaudalle voipaperille. Yleensä kakku irtoaa tämän jälkeen helposti vuoasta. Kakun jäähtyessä siitä haihtuu edelleen kosteutta vuoan pohjaan joka nyt on kupuna kakun päällä, ja kakku irtoaa helposti. Mutta jollei kakku nyt jostain ihmeen syystä haluaisi irrottaa otettaan vuoasta, pane kostea keittiöpyyhe vuoan päälle ja anna kakun olla vähän aikaa ennen kuin yrität uudestaan. Yleisin syy miksi kakut eivät irtoa vuoasta on, ettei vuoka ole voideltu ja jauhotettu tarpeeksi hyvin ja tähän en ole tainnut nähdä mitään esimerkkiä telkasta.
Kakkuvuoan jauhottaminenkin on oma taidelajinsa ja harjoittelin sitä paljon lapsena, silloin kun vielä olin makean nälkäinen joten kaikki tavat joten sitä ei pitäisi tai saa tehdä olen kokeillut ja kaikki virheet olen tehnyt joten nyt sitten siihen asiaan. Kakkuvuoan voi voidella voilla tai öljyllä, ja sen voi myös voidella laardilla, ihralla tms. rasvalla mutta tämä on makuasia ja sen määrää jokainen itse. Kuitenkin tässä rasvalla voitelussa on yksi tärkeä piirre, sitä rasvaa on saatava koko vuokaan kaikkialle tasainen mutta ohut kerros. Itse käytän talouspaperia tähän hommaan, vaikkei se ole kaikista luontoystävällisin vaihtoehto, pullasuti olisi parempi valinta, mutta se ei vain aina toimi yhtä hyvin kuin tämä paperi, joten tässä pyydän anteeksi toimiani. Toinen asia on miten ja millä se jauhotetaan. Yleisintä täällä meillä Suomessa on korppujauhot jota tähänkin Tiikerikakun suosittelen ja huomaa että korppujauhot voivat olla joko tavallisia tai makeita sellaisia. Itselläni on ruokakomerossa kolmea korppujauhoa, ruisleivästä, tavallisesta vehnäleivästä ja makeista leivonnaisista valmistettua korppujauhoa. Mutta muitakin vaihtoehtoja on vuoan jauhottamiselle. Sen voi jauhoilla, kaakaojauheella, rouhituilla pähkinöillä tai manteleilla, mantelijauhoilla tai jopa kookoshiutaleilla, joita olen suurella menestyksellä käyttänyt kun korppujauhot ovat joskus sattuneet olemaan lopussa. Nämä kaikki käyttäytyvät kuitenkin hieman eritavalla, joten jos haluat leikitellä millä jauhotat kakkuvuokasi harjoittele sitä ennen tositilannetta.
No niin sitten päästäänkin jo koko homman jujuun. Oli se mitä vaan jolla valitset jauhottaa vuoan, jauhojen on oltava tarpeeksi hienojakoista jotta se kiinnittyy ohueksi kerrokseksi vuoanreunojen pinnalle. Kaada ensin kerros jauhoja vuoan pohjalle ja kierittele vuokaa ympäri käsissäsi jotta joka kohtaan osuu jauhoja. Tämä kerros ei kuitenkaan saa olla liian paksu, eikä vuoassa myöskään saa olla irtonaisia isoja korpunpaloja tms., joten pidä vuokaa pohja ylöspäin leikkuulaudan päällä ja kopauta sitä kevyesti sivusta. Tällöin liiat jauhot irtoavat ja voit helposti ottaa ne talteen seuraavaan kertaan ja kakulla on myös paremmat mahdollisuudet irrota vuoasta kypsyttyään uunissa.
Suklaatiikerikakku
50 g voita
1 1/4 dl maitoa
2 kananmunaa
2 dl ruokosokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Raitoihin:
1/3 osa taikinaa
4 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vettä
vuokaan: voita ja korppujauhoja
Voitele ja jauhota vuoka korppujauhoilla. Sulata voi ja sekoita sen maidon kanssa. Vaahdota munat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi. Lisää sulatettu voi-maitoseos, suola, vaniljasokeri, jauhot ja leivinjauhe sekaan. Sekoita kunnes taikina on tasainen. Kaada 1/3 osa taikinasta vuokaan. Kaada puolet kulhossa olevasta taikinasta toiseen kulhoon ja mausta se kaakaojauheella. Lisää vettä jos taikinasta tulee liian paksua. Kaada suklaataikinaa vuokaan ja sekoita sitä maustamattoman sekaan haarukalla varovasti vetämällä taikinaa sieltä täältä pohjasta pintaan päin. Kaada loput maustamattomasta taikinasta päälle. Kopauta vuoan pohjaa varovasti pöytää vasten jotta kakun pinta tasaantuu. Paista kakkua uunin alatasolla 35–40 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Kokeile onko kakku kypsä pistämällä sitä cocktailtikulla. Jos tikku on kuiva, kakku on kypsä mutta jos tikkuun jää yhtään kosteata kakkua kypsennä sitä lisää. Jos kakun pinta alkaa saada liikaa väriä, peitä se voipaperilla lopuksi paistoajaksi. Anna kakun tasaantua kuutisen minuuttia uunista ottamisen jälkeen ennen kuin käännät sen voipaperille. Anna kakun jäähtyä kokonaan vuoan alla ennen sen leikkaamista.