11. maaliskuuta 2011

Marengon kana


Klassinen Marengon kana. Punaviinissä haudutettua kananpoikaa, tomaattia, herkkusieniä ja oliiveja basilikalla maustettuna.

Marengon kana on kuulemani tarinan mukaan ruokaa jota Napoleon söi voitettuaan suuren taistelun itävaltalaisia vastaan Italian Marengossa. Onko tämä tarina sitten totta vai ei, on itse kana haudutettuna padassa tosiherkullinen, ja helppo ruoka valmistaa jopa arkipäivänä, vaikka ruoan valmiiksi saaminen kestää parisen tuntia.

Yllättäen huomasin ettei minulla ollutkaan tätä reseptiä jo kirjoitettuna valmiiksi muistiin. Tämä ilmeisimmin siksi, koska olen valmistanut sitä parisen vuosikymmentä ilman reseptiä ulkomuistista ja sen kummemmin ajattelematta mutta tämä on kuitenkin niitä reseptejä jotka kuuluvat klassisiin ruokiin ja jotka löytyvät jokaisesta alan peruskeittokirjasta. Se löytyy jopa mamman suuresta keittokirjasta vuodelta 1934, omana versionaan sivulta 366.

Linnun voi kypsentää kokonaisena, mutta oikeasti se kannattaa joko paloitella, tai valmistaa vain koipi-reisi paloista, jotka antavat tähän kaikista parhaimman maun, koska pitkän haudutusajan aikana lintu yleensä hajoaa pienempiin osiin. Itse suosin koipi-reisi-paloja jotka veitsellä pilkon vielä pienempiin osiin. Leikkaa koivet ensin nivelestä poikki jonka jälkeen jaan vielä reisipalan kahteen keskeltä luuta. Saat luun helposti poikki kun ensin viillät lihan luuhun asti kohdasta josta haluat leikata luun poikki jonka jälkeen veitsellä painamalla luuta alas leikkuulautaan luu napsahtaa poikki. Muista vain varoa sormiasi etteivät ne ole väärässä kohdassa. Voit ennen tarjoilua poistaa luut padan seasta jos niin haluat, muuten kannattaa huomioida panna esille jokin astia johon nämä luut voi koota syödessä ruokaa. Tämän saman pitkän kypsytysajan takia lintu ei ole hyvin kuvankaunista ruokaa, vaikka sen tuoksun aromit ja herkullinen maku sanovat toista. Joten ei se oikeasti ole niin kuin sanotaan, että kuvaa sanoo kaiken. Laske yksi koipi-reisipala jokaista syöjää kohden.

Tässä voi hyvin käyttää sekä kuivattuja että tuoreita yrttejä, ja vaikka reseptissä lukee joko basilikaa tai oreganoa voi niitä käyttää kumpaakin jos niistä pidät. Timjamikin sopii tähän varsin hyvin. Alkuperäisessä reseptissä käytetään konjakkia, mutta itse suosin sen sijaan punaviiniä ja käytän tähän aina täyteläistä punaviiniä. Kastikkeen voi halutessa suurustaa vehnäjauhoilla mutta itse jätän tämän vaiheen yleensä väliin. Tähän ruokaan kuuluu myös oliiveja, ja oliivit ovat kiva lisä josta ruoka saa vähän kontrastia punaiseen väriinsä, varsinkin jos käytät mustia oliiveja. Lisää ne ruoan sekaan vähäksi aikaa lämpiämään juuri ennen ruoan tarjoilua. Muista vain varmistaa että oliivit ovat alun perin mustia eikä niitä ole värjätty mustiksi, koska nämä eivät ole hyvän makuisia.

Ja jos haluat syödä tämän ruokaa GI matalana versiona lisää padan sekaan jo valmiiksi liotettuja ja kypsiksi keitettyjä kikpapuja, tai kahviherneitä jota ne ovat toisella nimellään ja jätä tarjoilematta se riisin tai pastan kera. Kikherneitä käytetään Falafelin ja Hummuksen valmistuksessa, ja lisäämällä niitä tähän saat lisättyä proteiinia ruokaan, jos sitä jostain syystä haluat. Tämä ruoka on taas kerran niitä jotka vain voivat hyvin ja parantuvat uudelleen lämmittämisestä, joten voit valmistaa sen vaikkapa jo päivää ennen sen syömistä mutta sen voi yhtä hyvin syödä jo samana päivänä kun se on valmistettu.

Marengon kana:
kanan koipireisipaloja
herkkusieniä
1 sipuli
2 laakerinlehteä
punaviiniä
1 prk murskattua tomaattia
2-3 valkosipulin kynttä
basilikaa tai oreganoa
merisuolaa
mustaa pippuria
voita
oliiviöljyä
mustia oliiveja

Kuori ja silppua sipuli hienosti, samoin kuten valkosipulinkynnetkin. Mausta linnunpalat suolalla ja pippurilla ja ruskista ne joka puolelta kauniin ruskeaksi voi- öljyseoksessa. Nosta linnun palat ylös ja anna niiden odottaa sivussa. Pese sienet ja anna niiden kuivua lävikössä. Leikkaa ne neljään osaan jos ne ovat isoja ja kypsennä niitä sipuli kanssa rasvassa aika ajoin sekoittaen, niiden kuitenkaan saamatta liian tummaa väriä. Lisää valkosipuli sekaan ja anna sen kypsyä koko ajan sekoittaen minuutin pari. Lisää pataan ruskistetut kananpalat, murskattu tomaatti, loraus viiniä, laakerinlehdet, basilika, ripaus merisuolaa ja mustaa pippuria ja anna sen hautua kannen alla puolitoista tuntia matalalla lämmöllä. Tarkista liemen maku, ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Lisää sekaan mustat oliivit, ja anna niiden lämmitä padassa. Tarjoile kana joko keitetyn riisin tai nauhapastan kanssa tai vain rapean ranskanleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...