10. maaliskuuta 2011

Timjamipossu ja kuminaperunat


Uunipossua kuminaperunoilla. Chilillä ja timjamilla maustettua uunissa paahdettua possua ja kuminalla maustettuja paahdettuja perunoita.

Paahdettu possu on herkkua, uunissa kypsytetty vaivatonta ja vaikka meillä tässä taannoin oli juuri huono kokemus kaupasta ostetun possunlihan kanssa, uskalsin taas kerran satsata possunlihaan. Minulle vain jäi edelleen epäselväksi, miksi kyseinen kauppias oli pakannut lihan uudestaan sen sijaan että olisi jättänyt sen alkuperäiseen pakkaukseen, jossa varmasti luki mitä se sisälsi. Mutta se onkin toinen tarina, joten takaisin tähän possunlihan kypsennykseen uunissa.

Tässä on taas kerran hyvä ruoka jonka voit panna uuniin ja antaa sen olla siellä paria valelukertaa lukuun ottamatta. Mausteiden ei tälläkään kertaa pidä löydä itsensä läpi tulisina, vain niiden tarkoitus on olla siellä mukana jossain taustalla. Joten jos haluat tulisempaa possunlihaa, suosittelen sinun kokeilevan reseptiäni Black Spareribs.

Edellytän ettei minun tarvitse mainita että vain maustamaton porsaanliha soveltuu tähän, ja lihanlaadun on oltava hieman rasvaisempaa ja marmoroitua. Sekä sisäfilee että ulkofileet ovat aivan liian vähärasvaisia joten suosittelen sinun käyttävän joko grillikylkeä, lapaa tai ns. keittolihaa tähän. Possunlihan kanssa sopi hyvin omenasose tai hillo, ne ovat niitä jo vuosisatoja sitten todettuja hyviä yhdistelmiä, ns. ”marriage made in heaven” kuten englanniksi asia ilmaistaan. Suomessa ei taida olla sopivaa puhua seksikkäästä ruoasta, omasta mielestäni ne eivät välttämättä sovi yhteen, ainakaan minun kohdallani. Joten etsin tässä kai sanaa, joten jos teillä on hyviä ehdotuksia ilmaisemaan kyseistä sanontaa suomeksi, otan kiitollisena niitä ehdotuksia vastaan kommentteihin.

Timjami on toinen joka mielestäni sopii erittäin hyvin lihan kanssa, ja varsinkin possun- tai lampaanlihan kera. Valkosipuli taitaa enemmän olla joka paikan höylä, sitä käytän aika paljon vaikka on pari, kolme ruokaa johon sitä en koskaan ole lisännyt edes kokeilumielessä.
Lihaa menee noin reilusta sadasta grammasta kahteen sataan gramma jokaista syöjää kohti. Varsinkin jos lihapalassa on myös luita tarvitse enemmän lihaa. Lihaa kypsennetään noin tunti jokaista kiloa lihaa kohden, ja jos halua lihasta ylikypsän vielä pidemmän aikaa. Porsaanlihan kypsyyden voi todeta lihamittarilla, jolloin sen sisälämpötilan on oltava 80 astetta. Mittari on asetettava lihan keskelle, eikä se saa olla kosketuksessa luuhun jotta lukema olisi luotettava.

Kuminaperunat taas ovat meillä usein vieraileva lisuke, varsinkin uunissa paahdetun lihan kera jolloin se useimmiten kypsyy samassa vuoassa lihan kanssa. Perunat voi myös valmistaa erikseen, jollei jostain syystä halua makujen sekoittuvan toisiinsa kypsentämisen aikana. Mutta tämä perunoiden paahtaminen on vaivaton kypsentämistapa joten meillä sitä suositaan paljonkin, varsinkin viikonloppuisin. Tällä stasilla saat ruokaa koko kuuden hengen joukolle.

Uunissa paahdettu timjamipossu:
1½-2 kg possunkylkeä
savustettua suolaa
nippu tuoretta timjamia
3 valkosipulin kynttä
mustaa pippuria
3 kuivattua chiliä
oliiviöljyä

Kuminaperunat:
1 kg perunoita
1 tl kuminan siemeniä
oliiviöljyä

Timjamipossu:
Ota liha ulos jääkaapista tunti ennen sen kypsentämistä jotta sen kypsentämisajan voi arvioida. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja kaada uunivuokaan loraus öljy. Asettele mausteet vuoan pohjalle ja asettele liha niiden päälle uunivuokaan. Kypsennä lihaa reilu tunti joka kiloa kohti. Käännä liha kerran puolessa välissä sen arvioitua kypsennysaikaa jotta se saa kauniin värin kummaltakin puolelta unohtamatta lusikoida sitä vuokaan valuneella nesteellä. Muista kuitenkin pitää mausteet vuoan pohjalla lihan alla, jotteivät ne pala kitkeriksi. Otan liha uunista kun s on kypsää ja anna sen vetäytyä ennen sen leikkaamista. Vuokaan on lihan kypsentämisen aikana valunut paljon nestettä, josta osa on rasvaa. Lusikoi nyt enin rasva pois pinnalta ja kaada nesteet kattilaan. Lisää sen sekaan loruas valkoviiniä ja anna sen kiehua kokoon. Siivilöi neste ja tarjoile se joko sellaisenaan lihan kera, tai suurusta se vehnäjauhoilla. Tarkista kastikkeen maku ja mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Leikkaa liha sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja asettele se lämpimille lautasille kuminaperunoiden, kastikkeen, inkivääriporkkanoiden, salaatin ja omenamarmeladin tai pihlajanmarjahyytelön kera.

Kuminaperunat:
Kuori perunat ja jos ne ovat isoja leikkaa ne lohkoiksi muuten ne voi jäädä kokonaisiksi. Kaada uunivuokaan aimo loraus öljyä ja kaada päälle kuminaa. Lisää perunat ja sekoittele hyvin. Tämän teet parhaiten käsin jotta öljyä ja kuminaa olisi joka paikassa. Paahda uunissa 200 asteessa. Noin 45 minuutista tuntiin perunat ovat saaneet rapean paahtuneen kuoren. Tarjoile kuminaperunat uunista suoraan lämpiminä possunlihan, kuminaperunoiden ja raikkaan vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...