Perinteisesti vanhan ajan tapaan syksyn omenasadosta valmistettua herkullista miedosti vaniljalla maustettua omenasosetta sekä omenamarmeladia samalla reseptillä.
Mamma teki ihanan mansikka hillonsa lisäksi myös ihanaa omenamarmeladia ja muistan kuin Pappa aamuisin levitteli sitä paahtoleivälleen. Mamman omenamarmeladi oli niin paksua että sen pystyi veitsellä leikkaamaan viipaleiksi ja jollei ole niin onnekas että puutarhasta löytyy omenapuita, tai tunne ketään jolla olisi omenia jakaa muillekin, saa kaupasta ostettua omenia halvalla näin syksyisin.
Kaneliomenia |
Olen itse samalla reseptillä keittänyt omenamarmeladia reilun pari vuosikymmentä ja alkuperäinen resepti löytyy Otavan painamasta ”Suuresta keittokirjasta vuodelta 1943 reseptinä numero 724 sivulta 945 sivulta, jota vuosien mittaan olen itse soveltanut ja myös vähän muokannut lisäämällä siihen vaniljamaun.
Halkaistu omena |
Omenamarmeladi ja sose
omenia
vettä
Omenamarmeladi
1 kg sosetta
½ kg sokeria
vaniljaa
Omenasose
1 kg sosetta
sokeria maun mukaan
2 vaniljatankoa tai 2-3 rkl vaniljasokeria
Marmeladiin ja soseeseen voi käyttää pudonneita hedelmiä, jos kolhiutuneet kohdat leikataan pois. Jos sose puristetaan siivilän läpi, voi hedelmät jättää kuorimatta, jos kuoret eivät ole kitkeriä. Siemenkodat otetaan mukaan, niistä tulee soseeseen hieno mantelinmaku. Omenat leikataan lohkoiksi ja pannaan hillokattilaan. Vettä kaadetaan päälle, mutta vain hedelmien tasalle, ja hedelmiä keitetään, kunnes ne soseutuvat, ja puristetaan sitten heti siivilän läpi. Sose punnitaan ja sokeri sekoitetaan joukkoon. Tässä vaiheessa lisään vaniljan omenasoseen sekaan. Leikkaa vaniljatanko puoliksi pituussuuntaan terävällä veitsellä ja raaputa veitsellä sen siemenet pois. Sekoita sekä tanko että vaniljan siemenet omenasoseen joukkoon. Tässä vaiheessa on päätettävä tekeekö marmeladia, vai sosetta.
Omenamarmeladi:
Sosetta keitetään lakkaamatta hämmentäen. Jotta se säilyisi hyvin, sitä on keitettävä, kunnes se putoaa kokkareina kauhasta. Se on silloin kiinteydeltään marmeladin kaltaista. Nyt poistetaan vaniljatanko soseen seasta ja sose kaadetaan hyvin puhdistettuihin purnukoihin. Kansi tiiviisti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit kylmään.
Sosetta keitetään lakkaamatta hämmentäen. Jotta se säilyisi hyvin, sitä on keitettävä, kunnes se putoaa kokkareina kauhasta. Se on silloin kiinteydeltään marmeladin kaltaista. Nyt poistetaan vaniljatanko soseen seasta ja sose kaadetaan hyvin puhdistettuihin purnukoihin. Kansi tiiviisti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit kylmään.
Omenasose:
Soseeseen pannaan sokeria maun mukaan, ja sitä ei tarvitse keittää kokoon.
Soseeseen pannaan sokeria maun mukaan, ja sitä ei tarvitse keittää kokoon.
Nyt poistetaan vaniljatanko soseen seasta ja sose kaadetaan hyvin puhdistettuihin purnukoihin. Kansi tiiviisti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit kylmään. Sose, jota ei saa keittää yhtä paljon kokoon, ei säily koko talvea. Soseen voi myös Suuren keittokirjan mukaan umpioida, joka pidentää sekä soseen että marmeladin säilyvyyttä ja se ”Säilyy näin kuinka kauan tahansa”. Jos umpioit soseen, kaada se purnukoihin ja steriloi purkit kansi kiinni uunissa 80 asteen lämmössä 30 minuuttia. Anna purkkien jäähtyä ennen kuin siirrät ne viileään.