12. lokakuuta 2010

Mamman omenamarmeladi ja omenasose


Perinteisesti vanhan ajan tapaan syksyn omenasadosta valmistettua herkullista miedosti vaniljalla maustettua omenasosetta sekä omenamarmeladia  samalla reseptillä.

Kaneliomenia
Mamma teki ihanan mansikka hillonsa lisäksi myös ihanaa omenamarmeladia ja muistan kuin Pappa aamuisin levitteli sitä paahtoleivälleen. Mamman omenamarmeladi oli niin paksua että sen pystyi veitsellä leikkaamaan viipaleiksi ja jollei ole niin onnekas että puutarhasta löytyy omenapuita, tai tunne ketään jolla olisi omenia jakaa muillekin, saa kaupasta ostettua omenia halvalla näin syksyisin.

Olen itse samalla reseptillä keittänyt omenamarmeladia reilun pari vuosikymmentä ja alkuperäinen resepti löytyy Otavan painamasta ”Suuresta keittokirjasta vuodelta 1943 reseptinä numero 724 sivulta 945 sivulta, jota vuosien mittaan olen itse soveltanut ja myös vähän muokannut lisäämällä siihen vaniljamaun.

Halkaistu omena
Itse marmeladin salaisuus piilee happamissa omenissa, mitä happamammista omenista marmeladin tekee, sitä paksumpaa marmeladia. Omenat sisältävät luonnostaan pektiiniä, joka tekee marmeladista sakeaa. Makeista omenista ei kannata edes vaivautua tekemään marmeladia, ne sopivat paremmin omena soseeksi joka ei säily yhtä hyvin kuin marmeladi. Itse olen lisännyt marmeladiin vaniljan makua, käyttäen paria vaniljatankoa, mutta myös 2-3 rkl vaniljasokeria toimii yhtä omenakiloa kohti vaniljatangon puutteessa. Marmeladi säilyy hyvin jääkaapissa vuosia kun se tehdään huolella puhdistettuihin lasipurnukoihin, sose taas alle vuoden jollet umpio sitä. Sekä marmeladi että omenasose maistuvat hyvin lihan lisukkeena, varsinkin porsaanlihan kanssa. Tässä "Suuresta Keittokirjasta" skannattu resepti omine lisäyksineni muun maussa mausteista. Itse omenahillo on maukasta mutta joskus siihen haluaa lisää jotain, ja sen saa helposti vanijlaa lisäämällä joko vaniljatangolla tai vaniljasokerilla.

Omenamarmeladi ja sose
omenia
vettä

Omenamarmeladi

1 kg sosetta
½ kg sokeria
vaniljaa

Omenasose

1 kg sosetta
sokeria maun mukaan
2 vaniljatankoa tai 2-3 rkl vaniljasokeria

Marmeladiin ja soseeseen voi käyttää pudonneita hedelmiä, jos kolhiutuneet kohdat leikataan pois. Jos sose puristetaan siivilän läpi, voi hedelmät jättää kuorimatta, jos kuoret eivät ole kitkeriä. Siemen­kodat otetaan mukaan, niistä tulee soseeseen hieno mantelinmaku. Omenat leikataan lohkoiksi ja pannaan hillokattilaan. Vettä kaade­taan päälle, mutta vain hedelmien tasalle, ja hedelmiä keitetään, kunnes ne soseutuvat, ja puristetaan sitten heti siivilän läpi. Sose punnitaan ja sokeri sekoitetaan joukkoon. Tässä vaiheessa lisään vaniljan omenasoseen sekaan. Leikkaa vaniljatanko puoliksi pituussuuntaan terävällä veitsellä ja raaputa veitsellä sen siemenet pois. Sekoita sekä tanko että vaniljan siemenet omenasoseen joukkoon. Tässä vaiheessa on päätettävä tekeekö marmeladia, vai sosetta.

Omenamarmeladi: 
Sosetta keitetään lakkaa­matta hämmentäen. Jotta se säilyisi hyvin, sitä on keitettävä, kunnes se putoaa kokkareina kauhasta. Se on silloin kiinteydeltään marmeladin kaltaista. Nyt poistetaan vaniljatanko soseen seasta ja sose kaadetaan hyvin puhdistettuihin purnukoihin. Kansi tiiviisti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit kylmään.

Omenasose: 
Soseeseen pannaan sokeria maun mukaan, ja sitä ei tarvitse keittää kokoon.
Nyt poistetaan vaniljatanko soseen seasta ja sose kaadetaan hyvin puhdistettuihin purnukoihin. Kansi tiiviisti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit kylmään. Sose, jota ei saa keittää yhtä paljon kokoon, ei säily koko talvea. Soseen voi myös Suuren keittokirjan mukaan umpioida, joka pidentää sekä soseen että marmeladin säilyvyyttä ja se ”Säilyy näin kuinka kauan tahansa”. Jos umpioit soseen, kaada se purnukoihin ja steriloi purkit kansi kiinni uunissa 80 asteen lämmössä 30 minuuttia. Anna purkkien jäähtyä ennen kuin siirrät ne viileään.

17 kommenttia:

  1. Ja täältä löytyi sopivasti myös omenasose sen siiderin lisäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. tämä resepti on meillä ollut suvussa jo neljän sukupolven ajan, viidennestä en ole ihan varma käytettiinkö samaa, ja suosittelen lämpimästi! papan suosikkia paahtoleivällä joka aamuna mamman keittämää omenamarmeladia!

      Poista
  2. Voikohan marmeladin pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. marmeladissa ei ole mitään liivatetta, vain omenan omaa pektiiniä sekä sokeria joten sen voi pakastaa. pakastamisen jälkeen se kuitenkin joskus voi vähän juoksettua jolloin makeasta marmeladista erottuu makeaa nestettä. maussa ei ole mitään vikaa, vika on vain esteettinen ja marmeladi voi koostumukseltaan tulla ohuemmaksi ja luiruksi. pakastamaton marmeladi pysyy koossa ja sitä voi jopa leikata, kuten pappa sitä paahtoleivälleen leikkasi ohuen viipaleen joka aamu.;)

      Poista
  3. Kun steriloit sosetta uunissa, millaiset purkkien pitää olla. Pitääkö ne olla umpiointipurkit, vai käykö kaupasta tulleet kierrekorkilliset säilykepurkit. Löysin blogisi ja aloitin tekemään siideriä, mutta miehen mielestä tulisi tehdä viiniä, koska meillä ei ole paineen kestäviä pulloja. Joten siiderin alkuohjeen mukaan tulee viiniä, lisään vaan kaikki viininvalmistukseen kuuluvat lisäaineet ja lisää sokeria. Nyt kiehuu marmelaadikokeilu, laitoin liikaa sitruunaa, pitää kaksinkertaistaa omenamäärä.... ja sitten sekoittamaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. lasipurkit voivat olla tavallisia kierrekorkillisia lasipurkkeja kunhan niissä vain on sterilisoitavat metallikannet eikä muovikansia joita ei uuniin voi panna. kiva että olet löytänyt omenareseptejä, onko sinulla omia omenia puutarhassa?

      Poista
  4. Voiko marmeladia käyttää voitaikinan sisällä ja onko uunin kestävä tällä ohjeella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on uuninlestävä tällä eseptillä, pitää vain muistaa että hlot ja marmeladit "kuohuvat yli helposti" ja paisuvat tilavuudessa uunissa esim reunojen yli pikkuleivissä ja pullissa.

      Poista
  5. Hei! Mikä on hillokattila? Voiko tehdä tavallisessa kattilassa ja miten pitää toimia eri tavoin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei, anonyymi, hillokattila on se kattila jossa keität hillon, se ei ole mikään erikoinen hillon keittämiseen tarkoitettu kattila vaan aivan tavallinen kattila.

      Poista
    2. Ok. Ajattelin vaan että se on joku mehumaijan tapainen härpäke, koska vettä tulee noin paljon! Eikös tosta tuu ihan litkua jos vettä on omenoiden pälle asti? Normaalistihan on vain korkeintaan muutama desi.

      Poista
    3. tämä on vanha perinteinen alkuperäinen resepti kuten mamma omenasoseen ja marmeladin aikoinaan valmisti. ja näin sen itse teen, mutta varmasti voit vähentää vesimäärää jos niin haluat.:)

      Poista
  6. Kuinka kauan tuota sosetta pitäisi keittää, että siitä tulee marmeladia? Tunti mennyt eikä sakene mihinkään... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. marmeladin keittämisen kanssa joka kerta eri juttu, riippuu miten paljon vettä omenat sisältävät. tee marmeladikoe, pane lasiin vettä ja ota teelusikalla nokare marmeladia ja tipauta lasiin. jos marmeladi pysyy koossa pallona se on valmista, jos se liukenee veteen keitä lisää.

      Poista
  7. Heippa ja kiitos paljon mahtavasta ohjeesta! Aion vielä tänään sitä kokeilla. Huomasin tosin että minulla ei ole hajuakaan paljonko tarvitaan omenoita, jotta saataisiin noin kilo omenasosetta. Jos pystyt joskus täsmentämään tähän ohjeeseen edes summittaista kilomäärää keitettävien omenoiden suhteen, se olisi hienoa!

    VastaaPoista
  8. Joo eli kokeilin tänään, ja selkeästikin meni pieleen ;) Summamutikassa kuorin ja pilkoin noin 1,5 kg omenoita, jotka soseutin. Siihen asti meni hyvin. Mutta ilmeisesti laitoin soseeseen aivan liikaa vettä. Kun sosetta siis tuli reilu 3 kiloa :D Ja sehän ei hyytynyt lainkaan, vaikka ensimmäistä erää keitin reiulun kolme tuntia. Lopputulos oli epämääräinen ruskea mömmö, joka maistui hyvin makealta. Toista erää keitin reilun tunnin, ei hyytynyt. Mutta oli vielä edes jotenkin "omenan näköistä". Purkitin sen löysänä.

    Kirjoitan kokemukseni tähän, jotta muut halukkaat kokeilijat tietävät että ei kannata tehdä niin minä tein ;)

    Aion kokeilla tätä vielä uudestaan jossain vaiheessa, ja selkeästikin pienemmällä omenamäärällä. Sekä vesimäärällä sitten kun alan omenoita soseuttamaan!

    Olen siis sama kommentoija kuin tuo 7.9. klo 14.17 kommentoija.

    VastaaPoista
  9. JK. En ole siis aikaisemmin tehnyt omenoista säilykkeitä, tai sosetta, aivan uusi kokeilu minulle. Siksi haparointia. Tykkäsin ja tykkään ohjeestasi, vanhat reseptit usein erinomaisia. Mutta jos aiempaa otetta tekemiseen ei ole niin pitäisi melkein vierestä seurata kun toinen tekee ;) Siivilöinti jäi myös askarruttamaan, siis sen funktio. Löysin erään marttojen marmeladi-reseptin, jossa ohjeistettiin siivilöimään liika neste pois ennen varsinaisen marmeladin kiehauttamista. Voisin sillä taktiikalla kokeilla tätä sinun ohjettasi! Todella arvostan sitä että ihmiset pitävät blogeja ja jakavat omastaan, mahtavaa!

    (Edelleen sama kommentoija joka kahden viimeisimmän kommentin takana)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...