23. lokakuuta 2010

Kokonaisena paistettua inkiväärikanaa


Inkiväärillä maustettua uunikanaa. Miedosti timjamilla ja inkiväärillä maustettua uunissa kokonaisena paahdettua kanaa, helppoa ja eleganttia ruokaa tarjottavaksi.

Suureksi ilokseni tässä taannoin kaupassa löysin kuin löysinkin tuoreen kokonaisen kanan. Aikaisemmin silmiini oli vain sattunut jotain kokonaisena sotkettua kanaa ja iloisena ostoskassiin tällä kertaa ei mennytkään kalaa, kuten usein viime aikoina, vaan vaihteen vuoksi kanaa. Kuten jo aikaisemmin olen kertonut, helpoin tapa valmistaa kanaa, on panna se uuniin koska se esivalmistelujen jälkeen valmistuu itsestään uunissa, kuten esimerkiksi uunissa paahdettu kana

Uunissa paahdettua

Inkiväärikana onnistuu vain ja ainoastaan kokonaisesta linnusta joten jollet löydä tuoretta sotkematonta lintua kaupasta, osta pakastettu kana sen sijaan. Pakastettu kana vain pitää sulattaa jääkaapissa vuorokauden ennen kuin sen voi paistaa uunissa. Kokonaisen linnun paistamiseen menee noin 1-1½ tuntia hieman riippuen sen koosta. Linnun täytettä ei syödä, se pannaan kanaan vain antaakseen makua, joten täytteen aineksia ei tarvitse kuoria. Mausteinen kana sopii hyvin Tomaattiavokadosalaatin kanssa syötäväksi.

Inkiväärikana uunissa

kokonainen kana (siis broileri)
4-5 cm tuoretta inkivääriä
1 pieni punasipuli
4-5 valkosipulin kynttä
jokin oksa tuoretta timjamia
4 dl tummaa kokojyväriisiä
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä

Ota lintu hyvissä ajoin esiin jääkaapista jotta se ehtii lämmitä huoneen lämpöiseksi. Kuivaa kana talouspaperilla ja mausta se joka puolelta suolalla ja mustalla pippurilla. Voitele uunivuoka vähällä oliiviöljyllä, kanasta valuu rasvaa ja nesteitä joten vuoan voiteluun ei tarvitse paljoa öljyä. Leikkaa sipuli lohkoiksi ja inkivääri ohuiksi siivuiksi kuorineen päivineen. Täytä kana timjamilla, sipulin lohkoilla, kokonaisilla valkosipulin kynsillä ja inkiväärin viipaleilla. Pane kana uunivuokaan uuniin paistumaan 175 asteen lämpöön. Kanaa kannattaa valella siitä valuvalla nesteellä pari kolme kertaa sen paistamisen aikana. Keitä riisi suolavedessä, ja kaada se samaan vuokaan jossa kana jo on uunissa. Anna riisin paistua uunissa lopun paistoaikaa vähintään vartin ajan jotta se maustuu kanasta valuneella nesteellä ja paahtuu hieman. Viimeisen vartin ajan voit nostaa lämpöä 225 asteeseen, jollei kana vielä ole saanut kaunista ruskeata väriä. Voit kokeilla kanan kypsyyttä painamalla tikulla sen paksuimpaan kohtaan rinnasta. Kana on kypsää, kun siitä valuva neste on kirkasta ja läpinäkyvää eikä enää punertavaa kuten raa’asta kanasta valuva neste on. Paloittele kana annospaloihin, ja tarjoile riisin ja tomaattiavokadosalaatin kanssa. Koristele annos tuoreella timjamilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...