27. syyskuuta 2010

Kahdet pikkuleivät samasta taikinasta


Suklaapikkuleipiä sekä makeita maustekeksejä. Pikkuleipiä, pienillä suklaamurusilla maustettuja ja mausteisia pikkuleipiä, kummatkin samasta taikinasta vähällä vaivalla leivottuna.

En ole hirveän perso makealle, mutta joskus kuitenkin minullekin iskee makean nälkä ja silloin on saatava jotain hyvää. Usein pikkuleipien resepteistä tuleen liian monta pikkuleipää jotka kaikki ovat saman makuisia joten mietin tovin miten saada samasta taikinaerästä enemmän irti ja päätin kokeilla suklaamuropikkuleipiä ja mausteisia pikkuleipiä samalla vaivalla. Lähtökohtana minulla oli periaatteessa tavallinen murotaikina johon lisäsin hunajaa maun vuoksi. 

Jaoin valmiin taikinan kahteen osaan joista yhteen lisäsin tummaa suklaata pieninä paloina. Toisesta puolikkaasta taas halusin vähän mausteisempaa ja lisäsin sen sekaan reilusti mausteita ja tulos oli hyvä. Tällä tavalla ei sinun tarvitse leipoa pakasta täyteen yhtä ja samaa lajia, vaan voit joka kerta valmistaa pienemmän satsin ja tarjota ne vieraille uuni tuoreina. 
Kaupoista ja leipomoista saat täydellisen näköisiä pikkuleipiä, ja mielestäni kotitekoisten pikkuleipien pitää olla kotona tehdyn näköisiä, käsintehdyn näköisiä jossa on sormenjälkiä tai eivät ole aivan täydellisen pyöreitä. Tästä erästä saat kymmenisen kappaletta kumpaakin makua ja jos pidät erittäin mausteisista pikkuleivistä voit tuplata maustemäärät kokonaisiin teelusikallisiin.

Pikkuleipätaikina

200 g voita
1½ dl ruokosokeria
1 kanan muna
1 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa

Suklaapikkuleivät

50 g tummaa suklaata (80 % kaakaota)

Makeat maustekeksit

½ tl jauhettua muskottipähkinää (tai muskotinkukkaa)
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua kardemummaa

Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi. Lisää yksi kakan muna ja sekoita hyvin. Lisää vaniljasokeri, hunaja ja vehnäjauhot ja sekoita taikina. Jaa taikina kahteen ja mausta toinen pieneksi leikatuilla suklaan palasilla, sekoita ne hyvin taikinan sekaan.

Toisen sekaan sekoita muskotti, inkivääri ja kardemumma. Tätä taikinaa kannattaa sekoitella hieman enemmän jotta mausteet sekoittuvat hyvin. Levitä taikinaa pöydälle käsillä, taittele se sitten kerroksittain jotta mausteet leviäisivät enemmän. Levitä taikina uudestaan pöydälle ja käännä taikinaa päällekkäin kerroksittain jonka jälkeen taas levität taikinaa pari kolme kertaa. Taikina on helppoa käsitellä ja se pysyy hyvin kasassa. 

Muovaile kummastakin taikinasta rulla, jonka leikkaat 10 palaan. Pyöritä taikinapalasta pallo jonka litistät pellille leivinpaperille. Voit käyttää sormia tai vaikkapa haarukkaa muotoilemaan leipiä. Paista pikkuleivät keskellä uunia 200 asteen lämmössä kunnes ne ovat kauniin keltaisia, noin 10–14 minuuttia riippuen uunista. Nosta pikkuleivät ritilälle jäähtymään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...