8. syyskuuta 2010

Jacket Potatoes


Uuniperunoita kuorineen foliossa. Hapatetulla kermalla, sinihomejuustolla, rapeaksi paistetulla pekonilla ja tuoreelle ruohosipulilla täytettyjä herkullisia uunissa kypsennettyjä folioperunoita.

Peruna on Suomessa perinteinen ruoka-aines ja on tänä päivänä osa joka miehen ruokavaliosta. Peruna ilmestyi tänne Suomeen vasta 1700-luvun alkupuolella ja se on läheistä sukua tomaatille ja munakoisolle ja nyt syksyllä on vuoden vaikein aika. Suurin kysymys on mitä tehdä perunasta ennen kuin se on tarpeeksi vanhaa, siis kuoret ovat tarpeeksi paksut ja perunaan on muodostunut tarpeeksi tärkkelystä, jotta siitä voi tehdä perunamuusia joka ei ole kuin tapettiliisteriä ja hyvän makuisia ranskanperunoita ja laatikoita. 

Näitä ”uusia perunoita” voi käyttää keitettyinä, perunasalaatissa tai keitettyjä paistettuina ja sekä valkosipuliperunat (Gratin Dauphinois) että folioperunat onnistuvat jo nyt ja toinen vaihtoehto on tehdä folioperunoita. Britien saarilla uuniperunoita kutsutaan Jacket Potatoes, koska ne ovat alumiinifolioon käärittyjä kuorimattomia perunoita, niillä on ”takki päällä”. Uunissa paistoaika on periaatteessa sama kuin esimerkiksi valkosipuli perunoissa, tietysti riippuen perunalajikkeesta joista esimerkiksi Rosamundaa suositellaan uuniperunoiksi mutta toisetkin lajikkeet käyvät hyvin. Folioperunat voi tarjota silleen joko ruoan lisukkeena tai pääruokana täytettynä. Kaikista helpon perunantäyte muodostuu joko voista tai hapankermasta ruohosipulin kera mutta tietysti voit myös panna perunoihin maustevoita. Niitä löytyy täältä blogista monen montaa erilaista tunnisteella maustevoi.

Täytetty folioperunat

4 isoa perunaa
2 dl hapankermaa
½ nippua ruohosipulia 
180 g pekonia
4 rkl Aurajuustoa
suolaa
mustaa pippuria

Pese perunat huolellisesti, anna kuivua ja kääri alumiinifolioon. Paista perunoita uunissa noin 45 minuuttia tuntiin asti joko uunissa 200 asteen lämmössä tai grillissä. Kokeile perunoiden kypsyys tikulla folion läpi, peruna on valmis kun se on pehmeä. Leikkaa pekonista ohuita suikaleita jotka ruskistat paistinpannulla. Leikkaa ruohosipuli pieniksi renkaiksi ja sekoita kulhossa ruohosipuli, juusto, pekoni ja hapankerma. Mausta täyte suolalla ja pippurilla oman maun mukaan. Leikkaa perunaan syvä viilto, muttei pohjaan asti, ja paina sitä viillon kummastakin päästä yhtä aikaa. Tähän voit ottaa avuksi keittiöpyyhettä tai pannulappuja jottet polta sormiasi. Näin ”peruna aukeaa” ja sinne saa hyvin pantua täytettä. Täytä perunat ja tarjoile lämpiminä. Perunat on helppo syödä pienellä lusikalla joten varaa jokaiselle syöjälle oma. Tarjoile folioperunat joko ruoan lisukkeena, lounaana täytettynä salaatin kanssa tai myöhäisillan herkkuna esimerkiksi Coleslawin kanssa kuten Britanniassa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...