Pasta alla puttanesca jossa anjovista, kapriksia, sipulia, valkosipulia keitetyn spagetin ja raastetun parmesanijuuston kanssa.
Suomeksi niin kaunis sana Puttanesca on huora, joten tämä ruoka on "Huoran pasta” ja kuten nimestä jo kuulekin tämä ruokalaji on Italialainen, ja tarinan mukaan se keksittiin 1950-luvulla Ischian saarelle kun myöhään illalla ravintolaan tuli lisää asiakkaita, ja keittiöstä oli ”loppunut kaikki raaka-aineet” josta tehdä ruokaa. Kuitenkin kokki sai vierailleen tehtyä ruokaa, ja mielestäni aika loistavaa sellaista.
Suomeksi niin kaunis sana Puttanesca on huora, joten tämä ruoka on "Huoran pasta” ja kuten nimestä jo kuulekin tämä ruokalaji on Italialainen, ja tarinan mukaan se keksittiin 1950-luvulla Ischian saarelle kun myöhään illalla ravintolaan tuli lisää asiakkaita, ja keittiöstä oli ”loppunut kaikki raaka-aineet” josta tehdä ruokaa. Kuitenkin kokki sai vierailleen tehtyä ruokaa, ja mielestäni aika loistavaa sellaista.
Alkuperäisessä reseptissä on myös paprikaa, jonka olen tässä jättänyt pois ja sardelleja jotka olen korvannut anjoviksella. Ruoka ei oikein tule oikeuksiinsa kuvasta, mutta makuelämys jonka ruoasta saa on taivaallinen.
Huippukokit ympäri maailmaa tavoittelevat tätä samaa, tehdä hyvää ruokaa yksinkertaisista raaka-aineista, ruokaa jossa ruoan kaikki ainesosat maistuvat sille itselleen. Olen aina saanut oppia ettei kalaruokaan ikinä saa panna Parmesan- juustoraastetta. Puttanescassa kalan osa on erittäin pieni, ja mielestäni se kuitenkin on pakollista tässä. Ruokalaji on erittäin nopea loihtia pöytään ja sen ainekset koostuvat aineksista joita meillä yleensä aina löytyy kotoa.
Huippukokit ympäri maailmaa tavoittelevat tätä samaa, tehdä hyvää ruokaa yksinkertaisista raaka-aineista, ruokaa jossa ruoan kaikki ainesosat maistuvat sille itselleen. Olen aina saanut oppia ettei kalaruokaan ikinä saa panna Parmesan- juustoraastetta. Puttanescassa kalan osa on erittäin pieni, ja mielestäni se kuitenkin on pakollista tässä. Ruokalaji on erittäin nopea loihtia pöytään ja sen ainekset koostuvat aineksista joita meillä yleensä aina löytyy kotoa.
Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat
itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin
seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Samassa ajassa kun spagetti kiehuu valmiiksi, mikä yleensä on 8-12 minuuttia, olet jo pilkkonut sipulin, valkosipulin ja saanut kastikkeen aikaiseksi, johon lämmin, valutettu spagetti sekoitetaan. Viimeistele vain Parmesan juusto raasteella ja se on valmista. Ja jos vielä käytät vedenkeitintä keittämään veden ennen spagetin keittämistä, saat ruoan entistäkin nopeammin pöytään.
Jollei sinulla ole uunissa paahdettuja tomaatteja kotona jääkaapissa valmiina voit käyttää 2 rkl oliiviöljyä jossa paistat kastikkeen ainekset, ja lisätä pari ruokalusikallista tomaattipyreetä samaan aikaan kuin lisäät kastikkeeseen kaprikset ja muut mausteet. Harvinaista tässä ruoassa on että se on yksi pasta ruoka joka maistuu hyvälle kylmänäkin. Reseptin mukaan tehtynä tästä riittää neljälle syöjälle lämpimänä ruokana tai isommalle joukolle alkuruokana.
Samassa ajassa kun spagetti kiehuu valmiiksi, mikä yleensä on 8-12 minuuttia, olet jo pilkkonut sipulin, valkosipulin ja saanut kastikkeen aikaiseksi, johon lämmin, valutettu spagetti sekoitetaan. Viimeistele vain Parmesan juusto raasteella ja se on valmista.
Jollei sinulla ole uunissa paahdettuja tomaatteja kotona jääkaapissa valmiina voit käyttää 2 rkl oliiviöljyä jossa paistat kastikkeen ainekset, ja lisätä pari ruokalusikallista tomaattipyreetä samaan aikaan kuin lisäät kastikkeeseen kaprikset ja muut mausteet.
Ilotytön pasta
300 g pastaa
5-6 anjovista (tai sardellia)
1 rkl kapriksia
2 rkl uunissa paahdettuja tomaatteja ja 2 rkl sen öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tummaa Balsamietikkaa
½ tl chilitahnaa
1 tl oreganoa
1 laakerinlehti
merisuolaa
1 tl mustapippuria
2 dl Parmesan juustoraastetta