19. huhtikuuta 2011

Luumutäytteinen lihamureke


Luumuilla täytetty lihamureke. Lihamureke, niin arkipäiväinen mutta samaan aikaan niin retro-ruoka että sitä voi jo nykyään taas tarjoilla jopa vieraillekin, varsinkin jos valitsee sen lisukkeet oikein ja tarjoilee sen näyttävästi isolta vadilta. Meillä lihamureke on aina perinteisesti täytetty luumuilla ja näin teen varsin useon kun lihamureketta valmistan. Lihamureke on oikeasti vain iso lihapulla, ja kokonsa takia varsin helppotekoinen. Lihamureke vaatii vieläkin vähemmän vaivaa kuin jauhelihapihvit, se hoituu yksikseen uunissa joten aikaa jää muuhunkin kuin ruoanlaittoon.

Jauha lihamurekkeen lihat itse, se kannattaa jotta varmasti tiedät mitä ruoassasi on, ja helpoten teet sen monitoimikoneessa tai lihamyllyllä. Jos käytät valmista jauhelihaa käytä sika-nautaa, siinä on hyvin rasvaa suhteessa lihaan joten ylimääräistä voita tai ihraa ei tarvitse lisätä. Toisin kuten kokolihaa uunissa tai pihviä pannulla paistaessa ei kannata aloitta kypsentämistä liian korkealla lämmöllä. Mureke sisältää kananmunaa ja myös muuta nestettä jota sinne lisäämme ja osa tästä on tultava ulos. Jos paistamisen aloittaa liian kuumalla murekkeen pinta paistuu ruskeaksi ja kauniiksi ja ennen aikojaan. Vahinko alkaa muodostua kun liiat nesteet pyrkivät ulos murekkeesta jolloin murekkeen pinta halkeaa ja ne alkavat valua rapean kauniin pinnan läpi ulos lihasta.

Tämän kokoinen mureke vaatii noin tunnin kypsennyskana uunissa, joten se voi hyvin jättää kotiin kun käväisee sunnuntaina lenkillä. 600 g lihaa on hyvässä suhteessa 1½ desiin korppujauhoja ja saman verran vettä. Nesteenä voi kyllä käyttää muutakin, esimerkiksi liha- tai kanalientä tai kermaa joka veisi tämän arkipäiväisen lihamurekkeen jo gourmet-tasolle. Alkuperäisessä reseptissä jolla aloitin sanotaan että sipuli pitää keittää, itse tulkitsen sen niin että paistan sen ja anna sen ruskistua hiukan. Tässä on oivallinen tapa saada maustettua korppujauhot helpolla tavalla. Kun olet ruskistanut sipulin pannussa lisää siihen tarvittava neste määrä, kaada se kulhoon korppujauhojen päälle ja anna niiden turvota puolisen tuntia huoneenlämmössä.

Kastiketta tehdessä kannatta hyödyntää lisukevihannesten keitinvettä. Lisukkeeksi sopii hyvin itsestään selvän perunan lisäksi keitetty tai höyrytetty parsakaali, kukkakaali ja porkkanat. Lisää siivilöityä keitinvettä kastikkeen sekaan ennen kerman lisäämistä. Tällä reseptillä ravitset 4-6 syöjää hieman riippuen mitä sen kera tarjoat, jos lisukkeita on paljon riittää tämä paljon isommalle sakille. Arkipäivänä pottumuusi sopii hyvin lisukkeeksi mutta viikonloppuisin keitetyt perunat tai nokkos-pekonimuusi on näyttävämpää varsinkin jos tarjoilet lihamurekkeen isolta vadilta. Murekkeen kanssa voi myös paahtaa vihanneksia uunissa, samalla lihamurekkeen kanssa jos käytät joko uunipeltiä tai tarpeeksi isoa vuokaa. Tähän sopii hyvin paahdetut perunat ja uunissa paahdetut keltaiset juurekset tai uunissa paahdettu kurpitsa.

Uunissa paistettu luumuilla täytettylihamureke
200 g porsaanlihaa
400 g häränlihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1½ dl korppujauhoja
1½ dl vettä
1 kananmuna
1 rkl suolaa
1 tl valkopippuria
1 tl jauhettua maustepippuria
2 dl kuivattuja luumuja
oliiviöljyä paistamiseen ja voiteluun

Vaalea kastike:
murekkeesta valunutta nestettä
vihannesten keitinvesi
kermaa
vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria

Kuori sipuli ja silppua se hienosti. Ruskista sipuli keskilämmöllä tilkassa oliiviöljyä tai voita. Lisää hienoksi silputtu valkosipuli juuri ennen kuin sipuli on valmista. Anna valkosipulin paahtua minuutti pari. Ota pannu lämmöltä ja kaada sipulin päälle neste ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Mittaa korppujauhot kulhoon ja kaada sipulivesi päälle lisää muut mausteet (säästä luumut vielä) hyvin sekoittaen. Anna korppujauhojen turvota puolisen tuntia. Paloittele liha pienemmäksi ja jauha se hienoksi joko lihamyllyssä tai monitoimikoneella. Vispaa kananmuna rikki pienessä kulhossa ja lisää se ja jauhettu liha korppujauhojen sekaan. Sekoita lihamassa huolellisesti kunnes se on tasaista ja notkeaa. Tee massalle paistokoe, ota pieni pala sitä ja paista se ja tarkista sen maku. Lisää mausteita makusi mukaan ja toista koe. Kun mausteet ovat paikallaan, muotoile lihamassasta mureke niukasti öljyttyyn uunivuokaan. Aloita tekemällä sen alapuoli käyttäen noin puolet taikinasta. Levitä liha paksuksi levyksi ja lisää sen keskelle riviin luumut. Jätä vähän tilaa levynreunalle ja lisää loppu taikina päälle. Muotoile kosteilla käsillä lihasta mureke jolla sileä pinta. Voit sirotella murekkeen päälle vähän korppujauhoja jos niin haluat. Paista mureke uunissa ¾-1 tunti 200 asteen lämmössä. Valele siitä valuneella nesteellä pari kolme kertaa paistamisen aikana. Pinnan pitää saada kaunis ruskea paahtunut väri, jos se saa liikaa väriä peitä se joko voipaperilla tai foliolla lopuksi paistoaikaa. Nosta viipaloitu mureke vadille ja anna sen levätä folion alla. Siivilöi paistinesteet ja suurusta kastike samalla tavalla kuten reseptissäni Linnanpaisti isän tavalla. Leikkaa sentin paksuisia viipaleita, ja pane mureke tarjolle vadille se lisukkeiden kera. Lisää vadille murekkeen ympärille keitettyjä perunoita, parsakaalia, inkivääriporkkanoita jne. Lusikoi murekkeen päälle pari kolme ruokalusikallista kastiketta. Tarjoile mureke mustaviinimarjahyytelönpihlajanmarjahyytelön, kastikkeen ja joko perinteisen tai kanadalaisen Cole Slawin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...