12. elokuuta 2010

Pitaleivät


Pitaleivät falafelille. Pita, paistettu ohut vehnäinen leipä jonka taskuun on helppo kerätä haluamansa herkut mutta sopii myös dapattavaksi hummukseen.

Lähi-idässä käytetään paljon pitaleipää ja se on meilläkin täällä Suomessa tullut tutuksi, varsinkin Kebabin yhteydessä. Pitaleivät on varsin helppoja tehdä itse, vaikka laiska saa niitä nykyään ostettua melkein joka ruokakaupasta valmiina.  Tässä suosittelisin kuitenkin että jos ostat pitaleipäsi, osta jostain etnisestä kaupasta, niiden leivät ovat tuoreempia, ja maultaan paljon parempia kuin isojen kauppojen massatuotetut pitaleivät. 

Täytettä pitaan

Meillä pitaleipää syödään usein hummuksen kera, sekä myös falafelin kanssa mutta valmista usein myös leipää isompana versiona johon ei tarvitse muodostua mitään taskua. Tätä leipää ei ole tarkoitus leikata auki, vaan se revitaan paloiksi ja sitä käytetään lusikkana tms. kun syödään esimerkiksi Cous cousia kuten kanataginea aprikooseilla, siihen voi kääriä Kebablihaa tai kebakot tai kastikkeita ja dippejä kuten Tsatsikia tai Baba ganoush'ia. 

Pannulla paistetut

Voit valmistaa sekä tätä isompaa litteätä leipää että pitaleipiä johon muodostuu tasku sekö uunissa, että kuivassa paistinpannussa miedolla lämmöllä ilman öljyä. Tähän soveltuu parhaiten ns. teflonipaistinpannu tai ns. "non-stick" pinnoitetti paistinpannu. Leivät eroavat toisistaan vain kooltaan, mutta isoihin ohuihin leipiin korvaan usein osan jauhoista (noin 1-2 dl) mannaryyneillä jolloin niistä tulee hiemen rapsakampia. Saat leivistä joko pehmeitä ja taipuisia jos peität ne puhtaalla pyyhkeellä niiden paistamisen jälkeen. Jos leipiä ei peitetä ne kovattuvat eikä niitä samalla tavalla voi taivutella. Pita leipä on tarkoitus syödä samana päivänä kuin se on valmistettu, ja niitä on helppo valmistaa joka päivä leirinuotiollakin.

Pitaleivät

50 g hiivaa
3 dl vettä
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
6-8 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon ja kaada haalea vesi päälle. Sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen.
Kaada sekaan, öljy, suola ja noin puolet jauhoista. Sekoita taikinaa kunnes se on tasapaksua eikä siinä enää ole klimppejä. Lisää hieman lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa kunnes se on sitkoista ja se ei enää ole tahmea. Anna taikinan nousta pyyhkeen alla 45 minuuttia. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Vaivaa taikinaa hyvin ja muovaa siitä pitkä pyöreä tasapaksuinen mato. Leikkaa taikinamadosta 10–12 siivua. Kauli jokainen taikinaviipale tasapaksuiksi pyöreiksi leiviksi. Anna leipien nousta toisen kerran pyyhkeen alla 120 minuuttia. Paista pitaleivät keskellä uunia 6-8 minuuttia. Leipien pitää olla vaaleita, pehmeitä ja niiden pitää nousta hieman. Anna leipien jäähtyä ritilällä. Joko tarjoilet leivät heti tuoreina tai lämmität ne joko leivänpaahtimessa tai 150 asteen uuninlämmössä 3-4 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile leivät lämpiminä täytettynä Kebablihalla tai Falafelilla ja vihanneksilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...