29. elokuuta 2010

Punaviinikastike lihalle


Tumma aromaattinen punaviinikastiketta lihalle. Kotitekoinen punaviinikastike paahdetuista vihanneksista.

Kaikki kastikkeet perustuvat niiden sisältämään liemeen, ja se mitä panet liemeen on se, mitä kastike on. Kuulostaa itsestään selvältä muttei se ole sitä. Tämä kastike ei ole nopea tehdä se vaatii pilkkomista, keittämistä ja siivilöimistä enne kuin se on valmista, mutta se on sen vaivan arvoinen. Itse tehty liemipohja on paljon parempaa kuin kaupan valmiskastikkeet tetrapakkauksissa tai pulverimuodossa. Ja kun lientä tekee tarpeeksi reilusti säästyy seuraavalla kerralla aikaa. Lientä voit käyttää muhinkin kastikkeisiin kuin punaviinikastikkeeseen. Sitä voi myös käyttää pataruoissa liemikuution tai Fondin sijaan. Huomioi ettei liemeen lisätä ollenkaan suolaa. Se lisätään vasta kun itse kastike valmistetaan, jottei se tule liian suolaiseksi.

Lihaliemipohja

härän luita
2 sipulia
pala fenkolia tai selleriä
2-3 porkkanaa
pala palsternakkaa
pari laakerinlehteä
2-3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä kuulottamiseen
1 tl kokonaisia musta pippureita
pari oksaa timjamia tai oreganoa

Vihanneksia ei välttämättä tarvitse kuoria, esimerkiksi sipulin kuoresta irtoaa paljon väriä, mutta niiden pitää olla puhtaaksi pestyjä. Leikkaa juurekset kuutioiksi. Ruskista vihannekset (valkosipulia lukuun ottamatta) luiden kanssa kuumassa kattilassa tilkassa oliiviöljyä koko ajan hämmentäen niin tummiksi kuin vain mahdollista niitä polttamatta pohjaan. Tämä on siis kastikkeen tärkein osa, vihannekset pitää saada paahdettua melkein mustiksi niiden kuitenkaan palamatta karrelle hiileksi. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa luut ja vihannekset kuumassa uunissa, itse kuitenkin suosin kattilassa liedellä jossa koko ajan näen mitä tapahtuu kattilassa. Kun vihannekset ovat tarpeeksi tummia, lisää sekaan valkosipuli ja laakerinlehdet ja lisää vettä kunnes vihannekset peittyvät. Keitä lientä puolesta tunnista tuntiin asti. Siivilöi pois vihannekset ja mausteet. Vihannekset ja luut ovat nyt tehneet tehtävänsä ja ne voi heittää pois. Jatka liemen koko keittämistä kunnes 1/3 osa on jäljellä. Nyt olet saanut aikaiseksi liemipohjan, tätä voi pakastaa jääkuutioina seuraavaan käyttöön jopa puolisen vuotta, tai sitten säilyttää jääkaapissa viikon verran.

Punaviinikastike kiehuu kokoon

Punaviinikastike

2 dl punaviiniä
2 dl liemipohjaa
merisuolaa
mustaa pippuria
2-3 rkl voita

Keitä kattilassa kohtalaisella lämmöllä lientä ja punaviiniä hieman kasaan kunnes se on hieman paksuuntunut. Ota kastike pois lämmöltä ja lisää kastikkeeseen kylmää voita pienissä erissä koko ajan sitä vispaten. Voi sakeutta kastiketta ja se saa siitä kauniin kiillon. Maista kastiketta ja lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan. Tarjoile paahtopaistin tai muun paistetun pihvin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...