Vihreitä papuja, vahapapuja nopeasti ryöpättynä pakkaseen talven varalle. Keitettyä maissia kokonaisina tähkinä tai irtonaisina jyvinä keitettynä valmiina pakkaseen ja tuoretta grillattua maissia kolmella eri tavalla.
Nyt on kesän kiireisintä aikaa, on saatava talteen vaikka mitä, koko ajan kypsyy jotain joka on hyödynnettävä. Maissin satokausi on alkanut ja papuja alkaa olla jo enemmän kuin ehtii syödä.
Pavut
Kaikki pavut on aina keitettävä tai muulla tavalla kypsennettävä ennen niiden syömistä, ja esikeittäminen sopiikin hyvin jos aiot pakastaa niitä. Kaikki pavut, varsinkin tarhapavut ja härkäpavut sisältävät meille myrkyllisiä proteiinia, lektiiniä, joka tuhoutuu lämpökäsittelyssä.
Maissi
Maissia voi ottaa talteen kotioloissa hyvin samalla tavalla kuten papuja. Maissi vain esikeitetään ja sen voi tehdä joko irrottamalla maissinjyvät tähkistä, tai keittää tähkät kokonaisena ja pakastaa. Itse suosin tähän irtileikattua maissia tilan säätämiseksi. Sokerimaissi on sitä maissia jota me ihmiset syömme, ja sen sokerit tuhoutuvat helposti ja tästä syystä maissi pilaantuu helposti. Kuorimattomana maissintähkä säilyy monta päivää viileässä säilytettynä, mutta heti kun maissintähkän ulkokuori on poistettu alkaa maissiin muodostua lisää sokerin ja ajan kanssa jo parissa päivässä se alkaa pilaantua. Maissi ei oikeastaan määrityksensä mukaan ole mikään viljalajike, vaikka sitä siksi usein sanotaan vaan se on pikemminkin vihannes ja se tulisi tästä syystä myös kypsentää kuten vihannekset. Me syömme sokerimaissia ennen sen kypsymistä, maissin ns. maitovaiheessa. Jyvän kypsymisen myötä tähkässä maissinjyvien sokerista muodostuu enemmän ja enemmän tärkkelystä jolloin jyvistä tulee sitkeitä ja ne sisältävät myös enemmän tärkkelystä eivätkä maultaan enää ole niin makeita.
Mutta ennen kuin alat säilöä sokerimaissia pakkaseen sinun on ensiksi maistettava sitä grillattuna. Olen huomannut että tähän on kolme hyvää tapaa. Olen kokeillut monta tapaa grillata maissia, ja olen tullut siihen tulokseen että maissi grillataan ensin ja maustetaan vasta sen jälkeen. Joissakin resepteissä olen nähnyt että tähkän lehdet taitetaan sivuun ja ne maustetaan jonka jälkeen lehdet taitetaan takaisin ja kiinnitetään kypsennyksen ajaksi. Tämä taas ei sovi minulle, ja olen kai perinyt tämän perinteisen tavan maissin suhteen isältäni.
Maissi kuoressaan, sisäsilkissä tai paljaaltaan ja kaikki kolme tapaa antaa maissille erilaisen maun. Maissi grillataan aina keskilämmöllä, ja viimeisin vaatii grillimestarilta kaikista eniten, koska se vaatii että maissintähkien jatkuvaa kääntelyä. Maissi kuoressaan panna veteen likoamaan puoleksi tunniksi, valutetaan vedet pois ja pannaan grilliin kypsymään. Maissia kannatta kääntää pari kolme kertaa kypsennyksen aikana. Maissinmaku muistuttaa paljon keitettyä tai höyrytettyä maissia. Toisella tavalla maissilta riisutaan melkein kaikki lehdet pois, vain sisin ja viimeinen jätetään tähkään, tämäkin liotetaan puoli tuntia ennen sen kypsennystä grillissä keskilämmöllä. Tällä tavalla maissi saa hiukan savunmakua ja se saa hiukan väriä ja tummuu.
Ja viimeiseksi koko tähkä kuoritaan kaikista lehdistä, tällöin maissi saa grillatun, pähkinäisen paahdetun maun. Maissi on kypsää noin viidessätoista minuutissa, ja lehdet alkavat itsestään kuoriutua jyvien päältä pois maissista voi helposti saada ylikypsää, ja kun maissintähkästä tulee veltto ja se lerppuu, se on ylikypsää. Grillattu maissi maistuu mielestäni aina parhaiten voinokareen ja suolan kera. Jos grillattua maissia jää yhtään yli voit käyttää ne suoraan esimerkiksi pekoni- ja maissimuffinsseihin. Mutta takaisin siihen maissin pakastamiseen josta juttu alkoi.
Maissista keitettyä vihanneslientä |