21. elokuuta 2011

Suomalainen sipulikeitto


Perinteinen sipulikeitto mutta suomalaisittain. Punasipulia, valkosipulia, keltasipulia, tuoreen sipulin vihreitä varsia, salottisipulia, purjosipulia, kevät sipulia, tuoretta tämän sadon sipulia ja viime vuoden kuivattua sipulia jos sitä vielä on tallessa, kaikki läpikuultavaksi kuullotettuna ja keittoon lisättynä. Uunissa gratinoitua herkkukeittoa.

Sipulikeitto on suurta herkkuani, ja valmistan sitä monen monta kertaa vuoden mittaan ja suosin sitä varsinkin kylminä talvi-iltoina. Ainoa vika tässä on vain että juuri nyt sipulit ovat parhaimmillaan ja ne kannattaa ottaa talteen sipulikeittoon. Tätä keittoa et voi valmistaa talvella ulkomailta tuoduilla sipuleilla, maku muistuttaa sitä, se voi jopa olla kelvollista mutta tässä tapauksessa mikään ei voita tuoreista tämän kauden sadosta valmistetuista sipulikeitosta. Joten ota talteen sipulia.

Perinteisessä ranskalaisessa sipulikeitossa, josta tämän aikoinaan aloitin käytetään vain tavallista keltasipulia joka mahdollisesti maustetaan valkosipulilla mutta tähän keittoon olen vuosien mittaan käyttänyt kaikkia sipulilajikkeita joita eteeni on kaupassa tullut, jo todennut että tuoresipulisekoitus on kaikista paras. Joten tähän keittoon tarvitse sipulia, tavallista viime vuoden satoa, kuivattua sellaista mutta myös tuoretta kevätsipulia ja niiden varsia, tuoretta punaista kevätsipulia ja niiden vihreitä varsia, purjosipulia jos niin haluat (itse en sitä tähän käytä) valkosipulia, salottisipulia ja jos löydät tai itse viljelet jotain toista sipulilajiketta lisää sitäkin tähän.

Sipulit hautumassa
Kaikki sipulit kuullotetaan miedolla lämmöllä voissa, ja tämä kestää kauan jos halut keitostasi täydellistä, tätä ei voi mitenkään nopeuttaa tai missä oikoa, tämä on vain tehtävä sillä tavalla jonka se vaatii että lopputulos on parhain mahdollinen ja herkullisin. No miten tästä sipulikeitosta sitten tulee suomalainen kysyit kai jo tässä vaiheessa. No se tulee kohta paremmin esille mitä sillä tarkoitan. Kun olet vauhdissa sinun kannattaa valmistaa kuullotettua sipulia suurempi satsi keittoa kuin perhe saa kerralla syötyä, oli se sitten miten nälkäinen tahansa. Freesaa kaikki sipulit läpinäkyviksi, anna niiden jäähtyä ja pakasta ne sopivan kokoisissa osissa. Tuoretta syyssipulia ei enää talvella ole olemassa. Tarvitset noin puolikiloa kypsentämätöntä ”raakaa” sipulia neljän hengen keittoon.

Perinteisessä sipulikeitossa käytetään joko valkoista leipää tai maalaisleipää mutta tämä keitto taas tarvitsee suomalaista koko ruista, hapanleipää. Ja sen on oltava kokoruista, ei mitään höttöstä sekaleipää jossa suurin osa vehnää. Liepä paahdetaan, kuutioidaan sirotellaan keiton pinnalle jonka jälkeen koko herkku peitetään pitkään kypsytetyllä juustolla, ja tässä voit oman makusi mukaan valita sen juuston mistä eniten pidät, oli se sitten suomalainen mustaleima Emmentalia, sellaista jota pappa söi ja jota itse vieläkin kutsun itkujuustoksi koska se erittää nestettä, itkee, tai jotain mutta. Kunhan se vain on voimakkaan makuista ja siitä on vastusta sipulille. Muista vain varoa suolaamasta keittoa liikaa, koska mitä pidempään juusto on kypsytetty, sitä suolaisempaa se on, onhan siitä haihtunut ajan myötä nestettä, se on kuivunut joten se on suolaisempaa kuin tuore, nuorempi juusto.

Opin että sipulikeitossa käytetään aina häränlihalientä, joten tarkista miten liemipohja valmistetaan reseptistäni punaviinikastiketta lihalle mutta voit halutessasi myös käyttää kanalientä, tai vihanneslientä ja suosittelen tähän vain kotona keitettyä lientä, tai kaupasta hyvin laadukasta lisäaineetonta lientä tai fondia jos löydät, niitä löytyy valitettavan harvoin. Tavallisessa sipulikeitossa käytetään yleensä viiniä, useimmiten valkoviiniä ja vaikka olen tähän asti suosinut punaviiniä mutta ei mikään vedä vertoja terva oluelle, se antaa tähän aivan omalaatuisen säväyksensä. Varo vain kun kaadat oluen keiton sekaan, sillä on tapana kuohua yli voimakkaasti.

Keitto tarjoillaan perinteisesti aian annoskulhoista, ns. leijonanpää kulhoista, mutta joskus aikoinaan ajattelin että miksei sitä voi yarjoilla isosta keittokulhosta, kaikki eivät edes halua leipää keittoonsa, joten ne jotka haluavat enemmän leipää voivat vapaasti ottaa ne ylimääräiset keittoon jääneet juustolla kuorrutetut hapanleivän palaset. Joten olen satunnaisesit vuosien mittaan tarjoillut tätä keittoa sekä annoskulhoista että isosta keittokulhosta. Ja muista, kun lähdet tätä valmistamaan, samalla vaivalla saat ihanimman lämmittävän sipulikeiton talveksi, nyt kun sipulit ovat kaikista herkullisimmillaan ja parhaimmillaan.

Suomalainen sipulikeitto
500 g sipulia
2-3 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
2 laakerinlehteä
pari oksaa tuoretta timjamia
valkopippuria
suolaa
5 dl häränlientä
3 dl tervaolutta
150 g Emmentaljuustoa
4 viipaletta ruisleipää

Viimeistelyyn:
tuoretta timjamia
tuoretta punaista basilikaa

Kuori kaikki sipulit ja suikaloin ne ohuelti. Kuullota sipulia voissa miedolla lämmöllä kunnes se on aivan läpikuultavaa, sipulin ei pidä saada yhtään väriä. Halutessasi voit antaa sen lievästi saada vähän väriä reunoihin, mutta se ei saa olla ruskistettua. Iso määrä sipulia tarvitsee vähintään puolen tunnin että se on valmista. Sirottele päälle vehnäjauhot ja anna sipulisekoituksen kypsyä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen pohjasta asti jottei jauhotkaan saa väriä. Lisää liemi, olut ja mausteet. Sekoita ja anna keiton kiehua puolituntia keskilämmöllä. Nouki laakerinlehdet ylös ja maista keittoa. Mausta se pippurilla ja suolalla mutta muista ottaa huomioon onko juusto hyvin suolaista. Kaada maustettu keitto uunin lämpöä kestävään isoon kulhoon, tai annoskulhoihin. Paahda leipäviipaleet ja kuutioi ne parin sentin kokoisiksi paloiksi. Raasta juusto. Sirottele leipäkuutiot keiton pinnalle ja ripottele juusto päälle. Pane keitto uuniin 275 asteen lämpöön kunnes se on saanut kauniin kullan keltaisen pinnan. Annoskeittokulhot noin kymmenen minuuttia, isompi kulhon hieman pidempään. Tarjoile oitis ja viimeistele annos tuoreella riivityllä timjamilla ja punaisella basilikalla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...