12. tammikuuta 2011

Kanakeittoa myvyillä ja lientä samalla vaivalla


Kalaliemi ja kanakeitto samalla vaivalla. Keitettyä kanaa, porkkanoita, selleriä, palsternakkaa, sipulia ja maustettua kanalientä jossa ui herkullisia mykyjä, kanakeittoa. Sekä herkullista kanalientä että kanakeittoa jossa mykyjä samassa kattilassa samalla vaivalla valmistettuna.

Kanakeitto

Amerikkalaisissa filmeissä tarjoillaan usein kanakeittoa sairaille ja toipilaille ja luin jostain jonkin vuosi sitten että kanakeitossa pitäisi ihan oikeasti olla jotain mikä olisi meille terveellistä, en vain muista oliko se mitenkään enemmän terveyttä edistävää verrattain mihinkään muuhun ruokaan. Kuitenkin kanakeitto on ihan hyvää syötävää, vaikkei olisikaan sairas ja myvyillä sen saa enemmän ruokaisaksi ja täyttävämmäksi.

Kaupan liemet ja fondit

Tässä aivan hiljattain kävin kävin lähistön kaikissa kaupoissa tarkastamassa mitä siellä myytävät liemikuutiot ja Fondit sisältävät. Luin suureksi hämmästyksekseni että jokaisessa oli kasvisöljyä niin Luomu-tuotteissa kuin ”tavallisissa”. Kasvisöljy jota useimmiten käytetään ruokateollisuudessa, jollei se ole erikseen eriteltynä mitä kasvisöljyä se on, on juuri palmuöljyä. Viimeaikoina on tullut uutta tutkimustietoa rasvojen terveellisyydestä ja otan tässä nyt vain kantaa siihen miksi liemikuutioissa on palmuöljyä ollenkaan? Toinen asia joka minut yllätti, oli että monissa liemikuutioissa ja fondeissa oli natriumglutamaattia, msg:tä ja päätökseni valmistaa itse ruokani niin pitkälle kuin mahdollista vain vahvistui taas kerran, koska haluan välttää kaikkia lisäaineita.


Kotitekoinen kanaliemi

Joten sinunkin kannattaa vain jos mahdollista suosia kotitekoista lientä, se ei ole mitenkään vaikeata valmistaa itse, liemi kestää vain aikaa kiehua ja tiivistyä tarpeeksi jotta sen voi pakastaa järkevän kokoisissa erissä.

Samalla vaivalla, jos vain on mahdollista, kannattaa keittoa valmistaessa ottaa kaikki siitä irti kun sen lisäksi, tai pikemminkin sen ohella, saa valmistettua maukasta kanalientä. Kanaliemen valmistusmenetelmä on periaatteessa sama kuin lihaliemen tai kalkkunaliemen valmistus, paitsi ettei kanaliemen vihanneksia ja ei luita paahdeta, ja tässä itse kananliha käytetään keittoon. Keitto tai tässä tapauksessa liemi, kannattaa valmistaa kokonaisesta pakastetusta kanasta (broileriksi en sitä edelleenkään suostu kutsumaan) jollei tuoretta maustamatonta kanaa löydy kaupasta. Lintu vain kokonaisena kylmään veteen kiehumaan mausteiden ja vihannesten kera. Kaikista parasta on että voi ottaa kanan suoran pakastimesta ja alkaa keittää sitä.

Mykyjä keittoon

Taas kerran luettuani mamman keittokirjaa sain hyviä ideoita ja halusin valmistaa tämän kanakeiton kanssa, tai osana sitä, vähän perinteisiä mykyjä. Mykyjä syötiin paljon ennen vanhaan ja niitä voi syödä joko keitossa osana sitä, tai mykyjä voi tarjota liha- tai kanaliemessä omana ruokana esimerkiksi alkuruokana isompaa kokonaisuutta. Itse myvyt koostuvat periaatteessa jauhoista ja kostukkeesta ja tässä valitsin kaikista helpoimman, kanan munan ja maustoin myvyt keittokirjan ohjeiden mukaan raastetuilla manteleilla ja lisäsin niihin myös muskottipähkinää. Mykyjä eivät tarvitse ollenkaan suolaa koska ne keitetään liemessä, josta ne myös saavat makua.

Myös keiton voi pakastaa, mutta suosittelin kuitenkin valmistamaan tuoreita mykyjä joka kerta pakastetun keiton kanssa. Sekä keiton että mykyjen maku vain paranee parin päivän jälkeen jääkaapissa joten voit valmistaa sen hyvissä ajoin jos tarjoat sen illallisilla alkuruokana. Se on myös hyvä ja maukas arkiruoka jonka voit valmistaa isossa erässä ja pakastaa pienemmissä sopivissa annoserissä: Otat vain esiin sopivan kokoisen erän, sulatat ja lämmität jonain päivänä kun sinulla on kiire tai ruoanlaitto ei sinua muuten pahemmin huvita. Jos jostain syystä joudut suolattomalle kana-riisi dieetille, voit keittää kanasi tällä tavalla ja saada siitä maukkaan ilman suolaa, lisää riisin sekaan vain hiukan lientä.

Kanaliemi

kokonainen kana
2 laakerin lehteä
2 porkkanaa
pala lanttua
pala palsternakkaa
pari vartta varsiselleriä
1-2 valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua lipstikkaa
1 iso sipuli
12 mustaa pippuria
2 kuivattua pikku chiliä
(pari oksaa tuoretta timjamia)

Pese vihannekset hyvin ja paloittele ne pieniksi ja lisää veteen mausteiden kanssa. Lisää vettä kattilaan kunnes kana ja vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Huomaa ettei lientä mausteta suolalla vielä tässä vaiheessa vaan vasta kun sitä köytetään ruokaan. Keitä lientä kunnes kana on kypsää jolloin se nostetaan sivuun hieman jäähtymään. Kun kana on tarpeeksi jäähtynyttä jotta voit käsitellä sitä irrota luista kaikki liha ja ota sivuun. Pane luut nahan ja rustojen kanssa liemen sekaan kiehumaan lisää tunniksi pariksi. Siivilöi liemi ja mutta älä ollenkaan soseuta vihanneksia vaan anna niiden valua siivilässä itsestään jotta liemestä tulisi niin kirkas ja läpinäkyvä kuin mahdollista. Pois siivilöidyt vihannekset ja luut voit panna kompostijätteen sekaan. Kaada liemi takaisin joko uuteen puhtaaseen kattilaan tai samaan puhdistettuun kattilaan ja keitä lientä kokoon kunnes siitä on noin 1/3 jäljellä ja anna sen jäähtyä. Kanan rustoissa on erittäin paljon gelatiinia, joten liemi voi jäähtymisen aikana tulla hyytelömäiseksi. Rasva on itse lientä kevyempää ja nousee liemen pinnalle. Kuori lusikalla liiat rasvat pois liemen pinnalta kun se on jäähtynyt. Nyt olet saanut aikaiseksi kanaliemipohjan, jonka voit säilyttää joko jääkaapissa jossa se säilyy reilun viikon verran tai pakastaa sen jääkuutioina ja pakastimessa jossa se säilyy seuraavaan käyttökertaan jopa puolisen vuotta. Keittoon ei tarvitse panna kaikkea kanalihaa vaan sitä voi käyttää esimerkiksi leivänpäällisenä, risotossa tai salaateissa.

Kanakeitto myvyillä

1 l kanan lientä
1-2 kanan rintaa
2 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
1 punasipuli
2-3 cm tuoretta inkivääriä
pala joko lanttua tai palsternakkaa
sellerin vihreitä lehtiä
suolaa
valkopippuria

Myvyt

kanalientä
2 munaa
noin 1 dl vehnäjauhoja
4 mantelia
½ tl jauhettua muskottipähkinää

Aloita tekemällä myvyt. Kaada lientä kattilaan noin kymmenisen senttiä pohjasta ylös ja lämmitä liemi miedolla lämmöllä kunnes se vienosti poreilla. Riko muna kulhon ja raasta hienosti mantelit sen sekaan. Lisää jauhoja sekoittaen kunnes seos on paksua mutta vielä jotenkin juoksevaa. Jos mykytaikinasta tuli liian kuiva voit lisätä tilkan maitoa jotta se taas on notkeaa. Ota teelusikalla mykytaikinaa ja valuta siitä mykytaikinaa poreilevaan liemeen. Älä kiirehdi ja täytä koko kattilaan myvyillä vaan keitä ne pienemmissä osissa. Myyt ovat kypsiä kun ne nousevat pinnalle kellumaan. Nosta valmiit myvyt reikäkauhalla kulhoon sivuun odottamaan. Nyt on itse keiton aika; kuori vihannekset ja leikkaa terävällä veitsellä kaikki vihannekset ohuiksi tikuiksi ja suikaleiksi. Kuori valkosipuli ja viipaloi se ohuen ohuesti. Kuori myös inkivääri ja leikkaa se niin ohuiksi tulitikuiksi kuin vain suinkin osaat. Lisää suikaloidut vihannekset, valkosipuli ja inkivääri kiehuvaan liemeen jossa keitit myvyt. Anna vihannesten kypsyä liemessä noin 20 minuuttia. Huuhtele varsisellerin lehdet hyvin ja pienennä se veitsellä. Lisää keittoon varsisellerin vihreät lehdet, keitetty kanan liha ja myvyt ja anna niiden lämmitä keitossa. Mausta nyt makusi mukaan keitto suolalla ja valkopippurilla ja tarjoile se kuumana soppakulhoista tai syviltä lautasilta tuoreen rapean leivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...