1. tammikuuta 2011

Fasaani hapankirsikkakastikkeella


Fasaania kirsikkakastikkeessa sellerisoseella. Paahdettua fasaania, suppilovahveroita ja sipulia samettisen sellerisoseen ja hapankirsikkakastikkeen kera.

Fasaani on herkullista ja juhlavaa ruokaa, ja sopii hyvin Uuden vuoden aloittamiseen. Meillä ei ole mitään perinteistä perunasalaattia ja keitettyjä nakkeja uuden vuoden aattona. Useimmiten olin aaton aina töissä joten minulle on paljon tärkeämpää aloitta itse uusi vuosi hyvin, kuin heittää hyvästit vanhalle vuodelle ja fasaani on ihana tapa juhlistaa ruoalla, oli syy sitten mikä tahansa. Fasaania saa tähän aikaa vuodesta pakastettuna, ja sitä on kätevä pitää valmiina pakkasessa kun sille tarve löytyy. Ja uuden vuoden päivä on hyvä syy syödä fasaania.

Selleri on meillä kestosuosikki riistalihan ja lampaankyljysten kanssa, ja se sopii oivallisesti myös fasaanin kumppaniksi. Soseutettu selleri tarvitsee hiukan perunaa kumppanikseen, jotta siitä tulee tarpeeksi pehmeätä sosetta voin kera. Kirsikkakastike taas on asia jota mielessäni työstin koko syksyn ajan kunnes nyt vihdoin sain hyvän tekosyyn valmistaa sitä. Minulla on suureksi onnekseni annettu lahja voin esimerkiksi lukiessani reseptiä ”maistaa” miltä se maistuu, joten pystyn useimmiten ennakoimaan minkä makuista ruoka on, ja tarvitseeko se mitään muunnelmia.

Olen vuosien mittaan kehitellyt tätä lahjaani lisää ja keksin makuyhdistelmiä joita mietin, ja mitä ruokaa niistä/niillä valmistaa. Hapankirsikka ja neilikka ovat klassinen Saksalainen yhdistelmä, jota käytetään esimerkiksi Schwarzwalder Kirschtorten teossa. Siinä hapankirsikka ja neilikka yhdistyvät ihanasti tumman suklaan kanssa. Fasaani taas tuntuu hyvälle neilikan kanssa joten miksei hapankirsikkaa?

Hapankirsikoita saa kesän lopulla ja syksyllä ostettua tuoreina kaupasta, mutta tähän aikaan vuodesta on turvauduttava sokeriliemessä säilöttyihin hapankirsikoihin. Ja tässä on tulos, ihanaa fasaania neilikalla maustetussa hapankirsikkakastikkeessa sellerisoseen kera. Ah, mikä ihana makunautinto. Tällä reseptillä saat ruokaa vain kahdelle tavallisesta neljästä poiketen.

Fasaania kirsikkakastikkeessa

1 fasaani
kuivattuja suppilovahveroita

Sellerisose

1 pala juuriselleriä
2 isoa perunaa
voita

Hapankirsikkakastike

2 dl hapankirsikoita
1 pala juuriselleriä
1 porkkana
1 pieni sipuli
10 kokonaista neilikkaa
loraus punaviiniä
loraus portviiniä
loraus kermaa
1 laakerinlehti
rouhittua mustapippuria
2-3 rkl vehnäjauhoja
savustettua merisuolaa

Anna fasaanin sulaa jääkaapissa omassa pakkauksessaan yön yli. Liota suppilovahveroita yön yli vedessä. Kuori sipuli, porkkana ja selleri. Leikkaa vihannekset parin sentin kokoisiksi paloiksi ja pane kattilaan. Lisää laakerinlehti, rouhittu pippuri ja neilikat. Kaada kattilaan vettä kunnes vihannekset juuri ja juuri peittyvät ja anna kiehua. Poista sulanut fasaani pakkauksestaan ja paloittele se. Leikkaa jalat irti niiden nivelen kohdasta. Leikkaa nahka poikki rinnan alapuolelta kuitenkin jättäen nahan paikalleen rintalihan päälle. Ota jalat sivuun, voit valmistaa samalla tavalla kuin itse rintalihan. Leikkaa terävällä veitsellä rintalihan alareunaa seuraten ja irrota selkäranka. Paloittele tämä pariin kolmeen palaan, ruskista palat paistinpannussa ja pane ne kastikeliemen sekaan kiehumaan. Nyt sinulla on kaksi jalkaa ja rintakohta jossa kummatkin rintalihat kiinni. Kuori selleri ja perunat. Paloittele sellerin pieniksi paloiksi (se kestää kauemmin kypsyä kuin peruna) ja perunat neljään osaan. Keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Mausta koivet ja rinta suolalla ja pippurilla. Ruskista rinta ja koivet voissa kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin. Pane rinta vuoassa uuniin 20 minuutiksi, ja pane koivet 10 minuuttia niiden perään. Ota fasaani ulos uunista ja anna sen vetäytyä reilut kymmenen minuuttia ennen kuin leikkaat sen. Siivilöi lientä kastikkeeseen kattilaan, lisää sekaan viini, portviini ja kerma ja kiehauta sitä vähän kokoon. Sakeuta kastike vehnäjauhoilla jotka olet sekoittanut tilkkaan vettä. Kaada jauhoseos naruna kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Nyt kastikkeen pitää vain kypsyä viitisen minuuttia, jotta jauhot kypsyvät. Valuta sienistä vesi pois siivilässä. Lisää kirsikat kastikkeen sekaan ja anna niiden lämmitä siinä. Mausta kastike suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan, ja lisää hieman jauhettua neilikkaa jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Kirsikoiden ei kuitenkaan kannata antaa kiehua, ne menevät siitä rikki. Soseuta selleri ja perunat kattilassa voinokareen kera, ja mausta sose suolalla ja pippurilla. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja paista suppilovahverot voinokareessa, kunnes ne ovat saanet hieman väriä. Leikkaa fasaanin rinnat irti rintakehästä. Etsi rintaluun keskikohta ja leikkaa sen puolta seuraten rinnan viertä alas kunnes rinta on irti. Toista sama toisella puolella. Leikkaa rintapalat vinottain puolen toista senttiä leveiksi paloiksi. Asettele annokset valmiiksi lämpimille lautasille, kaunis kasa sellerisosetta jonka viereen asettelet suppilovahverot, fasaaninpalaset ja lusikoit kastikettä päälle ja annoksen ympäri ohuissa noroissa. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...