16. tammikuuta 2011

Ruispuolukkapuuro aamiaiseksi


Puolukkapuuroa, puolukalla maustettua ruispuuroa. Kuitutäyteistä aamiaispuuroa, herkkua jolla päivä alkaa hyvin.

Puuro, kuka siitä pitää ja kuka inhoaa, asia jakaa mielet aika tarkkaan ja se ei siitä mitenkään muutu ja puolisoni ei todellakaan ole puuroihmisiä, sen olen vuosien mittaan oppinut. Itse syön melko usein puuroa, varsinkin lounaaksi yksin kotona ollessani. Olen pienestä tytöstä pitäen rakastanut kaurapuuroa ja valmistan nykyään usein puuroni käyttäen vain kauraleseitä tai neljän viljan hiutaleita, joista puuro valmistuu nopeasti. Olen niin tottunut ettei tämä parempi puoliskoni syö puuroa, kuin vain ja ainoastaan ne pari kertaa hyvänä esimerkkinä jälkikasvulle, joskus vuosia sitten. Kysyn kuitenkin joka kerta kohteliaasti haluaako myös hän puuroa kunnes koittaa se yksi yllättävä päivä jolloin vastaus kaikkia odotuksiani vastaan onkin myöntävä. Olen aivan tyystin unohtanut että hänhän syö hyvinkin ruispuuroa. No, minäkin pidän ruispuurosta mutta olen vain tottumuksen orjana syönyt kaurapuuroa unohtaen tämän, joten meillä tulee nyt hiukan ruista kehiin tästä lähtien.

Ruispuuro

Itse idea ruispuuron valmistamiseen alkoi siitä että jääkaapissa oli puolukkasurvosta, ja se piti hyödyntää johonkin joten miksei puuroon. Tämä kyseine puuro ei ole mitään jota valmistaa joka arkiaamu, se kestää aivan liian kauan valmistaa mutta sillä voi hyvin helliä itseään viikonloppuina. Puuron on myös hyvä tapa lisätä ravintoomme kuitua.

Puuron valmistus

Kokemukseni mukaan puuron tulokseen vaikutta eniten se missä vaiheessa itse puuro-aines lisätään veden sekaan, lisätäänkö se kylmään vai kuumaan veteen, tai nesteeseen. Puuron keittämisessähän voi myös vaihdella mitä nestettä käyttää, hyvänä esimerkkinä riisipuuro, tai vispipuuro toiselta nimeltään lappapuuro, joita en kumminkaan käsittele tässä.

Puuroa vai velliä

Jos puuroon haluaa tasaisen ulkomuodon ja pehmeän ”vellimäisen” koostumuksen, puuro-aines pitää lisätä kylmään veteen, ja jos haluaa hieman karkeampaa koostumusta, se lisätään kuumaan veteen. Tämä kuitenkin kohtuudessa, jos puuroa keittää tuntikaupalla on samantekevää miten mitäkin lisäsi puuroon, kaikki koostumus on jo kiehunut mössöksi.

Itse olen aina oppinut että suola lisätään heti veteen kun puuron keittäminen aloitetaan, ja vielä ei ole tullut mitään järkevää syytä vaihtaa tätä hyväksi todettua tapaa. Suolan voi kuitenkin lisätä vasta loppuvaiheessa kuten joissakin resepteissä suositellaan ja tässä toistan vai mitä Ruisrouhepaketin kyljessä puuron valmistamisesta mainitaan. Reseptissä mainitaan myös sokeri, joka mielestäni on ylimääräinen tieto, jokainen valitkoon itse miten puuronsa syö, voisilmällä, maidolla vai kermalla ja miten sen makeuttaa jos se sitä tarvitsee.

Ruispuolukkapuuro

1 l vettä
2 dl puolukkasurvosta
4 dl ruisrouhetta
½ tl suolaa

Kaada rouhe ja puolukkasurvos kiehuvaan veteen. Anna kiehua miedolla lämmöllä 45 minuuttia. Mausta valmis puuro suolalla ja sokerilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...