27. tammikuuta 2011

Marinoidut oliivit


Marinoituja vihreitä oliiveja. Valkosipulilla, balsamietikalla, timjamilla ja basilikalla maustettuja marinoituja oliiveja.

Ei kannata aina luottaa sokeasti siihen mitä toiset ihmiset sanovat. Makuihin tottuu ja siksi kannattaakin maistella kaikkea mitä ruokia tarjolla on saadakseen selville mihin mausteisiin on mieltynyt ja etsiä uusia mausteyhdistelmiä. Marinointi on helppoa kun tietää mistä mausteista itse pitää, se on myös oivallinen tapa ottaa selvää mistä mausteista pitää koska voit valmistaa pieniä eriä, ja vaikka jokin kokeilu menisikin hukkaan, olet vain valmistanut pieniä eriä niitä joka ei samalla tavalla harmita heittää pois.

Oliiveja löytyy kaupasta valmiiksi marinoituina mutta itse valmistettuina ne maistuvat paljon paremmilta eivätkä ole ollenkaan vaikeita valmistaa. Omatekoisten hyvä puoli on se että voit itse päättää mausteiden keskeisen suhteen, ja mitä mausteita käytät mutta jollet pidä oliivien mausta sinun ei kannata marinoida niitä koska ne tuskin maistuvat sinulle sen paremmin maustettuina kuin maustamattominakaan.

Marinoidut oliivit ja Fetajuusto ovat kivoja helppotekoisia pikkunaposteltavia joita voi valmistaa pari päivää etukäteen. Oliviien ja Feta-juuston marinointi perustuu samaan pitkälti samaan asiaan, kummatkin pannaan maustumaan öljyyn ja ne eroavatkin vasta siinä miten kauan niitä kannattaa maustaa. Kokemukseni mukaan Feta-juustolle riittää lyhyempi aika kuten vuorokausi korkeintaan pari kun taas oliivit sen sijaan vaativat hieman pidemmän ajan noin kahdesta kolmeen päivään ennen kuin niiden maun kaikki vivahteet tulevat oikeuksiinsa.

Kokonaisena marinoidut oliivit vain valitettavasti sisältävät kiviä joka on ennakoitava ne esiin kattaessa. Oliivien syönnin yhteydessä pitää olla jokin paikka mihin sijoittaa oliivien kivet ja cocktail-tikkuja helpottamaan niiden syömistä jollei harrasta sormin napostelua. Parhaat oliivit saadaan aikaan kun käyttää mahdollisimman vähän käsiteltyjä oliiveja, tällä tarkoitan että ne ovat kokonaisia, niistä ei ole poistettu kiviä ja ovat säilöttyjä suolaveteen. Koska oliivit ovat olleet suolaveteen säilöttyjä, niihin ei tarvitse marinointi vaiheessa lisätä mitään suolaa, jollei niistä halua erittäin suolaisia mutta oliiviöljyn, jossa ne marinoidaan, pitää aina olla ”hyvä laatuista” extra virgin oliiviöljyä, siis parhainta laatua kuin on varaa ostaa, ja sen on sinun mielestäsi oltava hyvän makuista. Jollet pidä oliiviöljyn mausta, sinun ei kannata marinoida oliiveja oliiviöljyssä mutta voit kokeilla samaa maustesekoitusta vaikkapa rapsi- tai rypsiöljyn kanssa.

Marinointiin käytetyt mausteet kannattaa olla kokonaisia ja ne rouhitaan silloin kuin niitä lisätään marinadiin, ei kannata käyttää valmiiksi rouhittua pippuria, se ei mitenkään aja samaa asiaa kuin tuore rouhittu pippuri. Kysymykseen josko käyttää kuivattua vai tuoretta yrttiä, kuten tässä, mainitsen vain että kokemuksesta hieman viisaampana basilika voisi olla tuorettakin mutta oregano jotenkin paranee kuivaamisesta eikä ole mielestäni yhtä hyvää tuoreena, joten käytin tässä kuivattua oreganoa ja basilikaa jota minulla on valmiiksi sekoitettuna jo maustepurkissa mutta laakerinlehden suhteen neuvoisin käyttämään tuoretta jos sitä vain on saatavilla. Itse marinoidut oliivit ovat kauniissa lasipurkissa kivoja tuliaisia sen tavallisen viinipullon sijaan kun menee vierailulle. Olen huomenna lähdössä kyläilemään pitkäksi viikonlupuksi, ja vien näitä oliiveja sinne tuliaisina mutta palaan taas hellan ääreen laittamaan ruokaa ja kirjoittamaan siitä lisää blogiini ensi viikon alkupuolella.

Marinoidut oliivit
vihreitä kokonaisia oliiveja
1-2 valkosipulin kynttä
extra virgin oliiviöljyä
1 tl oreganoa
2 tl basilikaa
2-3 tuoretta laakerinlehteä
6 maustepippuria
10 mustaa pippuria
Balsamietikkaa

Kaada oliivit lävikköön ja anna niiden valua. Kaada oliivit huolella puhdistettuun lasipurkkiin. Lisää purkkiin hienoksi silputtu valkosipuli, ohuiksi suikaleiksi leikattu laakerinlehti, oregano, basilika ja rouhittu mauste- ja musta pippuri. Lorauta päälle hieman tummaa Balsamiviinietikkaa ja täytä lasipurkki ylös asti kaikki oliivit peittäen oliiviöljyllä. Pane kansi tiiviisti päälle ja heiluta purkkia hellä varoen jotta mausteet sekoittuvat öljyyn. Kokonaiset oliivit eivät helposti rikkoonnu, mutta niitä ei kannatta kuitenkaan ravistella apinan raivolla. Pane purkki jääkaappiin pariksi päiväksi maustumaan, ja muista aina silloin tällöin kääntää öljyä ja oliiveja lasipurkissa. Nämä oliivit ovat maustettu maustepippurilla, joiden maku vahvistuu ajan kanssa. Jollet ole hyvin mieltynyt vahvan maustepippurin makuun, oliivit kannattaa syödä viikon sisällä niiden valmistamisesta. Muutoin ne pysyvät hyvinä viikkoja avaamattomassa purkissa, ja kaksi viikkoa avatussa purkissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...