24. tammikuuta 2011

Proteiinitäyteiset jauhelihapihvit


Jauhelihapihvit kermakastikkeessa perunamuusin kera. Lisäproteiinilla ryyditettyjä jauhelihapihvejä ihanan kermakastikkeen ja perunasoseen kera.

Meillä jälkikasvulla oli jossain vaiheessa hyvin estynyt ruokavalio, ja käytetyn lääkkeen takia se kärjistyi vielä entisestään. Vain ja ainoastaan tarkkaan määritellyt ruoka-aineet olivat hyväksyttyjen listalla ja jouduin keksimään miten saisin lisättyä proteiinia ajoittain erittäin yksipuoliseen ruokavalioon ilman että se liikaa muutti ruoan makua tai sen koostumusta.

Kuitenkin karkki, sipsit, keksit ja limpsat kelpasivat ja niitä olisi syöty ja juotu vaikka kuinka paljon. Mutta mielestäni tasapainoinen ruokavalio ei kuitenkaan koostu näistä, en edes laske niitä ravinnoksi, ne ovat vain harvinainen lisä johon valitettavasti me kaikki nykypäivän ihmiset olemme tottuneet.

Lisää proteiinia

Minun oli pakko kehitellä ”jotain joka antoi enemmän kuin sen ulkonäkö antoi ymmärtää”, noin ravintoarvojen suhteen jottei jälkikasvun kehitys ja kasvu tyssähtäisi kesken. Koska en usko keinotekoisiin ravintolisiin ja vitamiineihin nekään eivät olleet (eivätkä vielä tänä päivänäkään ole) mikään varteenotettava vaihtoehto. Mielestäni meidän on parempi syödä niin monipuolisesti kuin mahdollista, jotta saamme kaikki tarvitsemamme hiven- ja kivennäisaineet, vitamiinit sun muut luonnollisessa muodossaan meidän omasta tavallisesta joka päiväsestä ravinnostamme ja suureksi onnekseni olin nuoruudessani kasvissyöjä ja tutustuin jo silloin soijajauhoihin ja niiden käyttöön, ja juuri näistä soijajauhoista oli suuri apu pulmani ratkaisuun.

Pihvit vai pyörykät

Jauheliha pihvit ovat periaatteessa saman asia kuin lihapullat mutta pihvien taikina voi olla hieman löysempää kuin lihapullien. Pihvien ei samalla tavalla tarvitse pysyä koossa kuten lihapullat, joiden pitää paistua joka puolelta ja oltava pyöreitä. Pihvit vain paistetaan kypsiksi kummaltakin puolelta ja ne voivat täten hieman levitä pannulle. Sekä lihapullat että pihvit ovat siitä hienoja valmistaa koska ne voi itse säätää haluamallaan tavalla. Valitsemalla jauhetun lihan, oli se sitten kanaa, kalkkunaa, nautaa, lammasta, hirveä tai possua, kaikki antavat ruoalle oman makunsa ja erikoisen ominaisuutensa. Tähän voi tietysti käyttää kaupasta valmiiksi ostettua jauhelihaa, tai jauhaa sen itse kotona monitoimikoneessa kuten esimerkiksi kanamurekepihveissä. Tällä tavalla olet aivan varma mitä ruokasi sisältää.

Esivalmistele pakastamalla

Jos valmistat ison erän pihvejä tai lihapullia, ne kannattaa pakastaa ennen niiden kypsentämistä. Pakastaminen kuivattaa aina raaka-aineita. Tällä tavalla valmistat itse puolivalmiiksi omat ruokasi, jotka maistuvat paljon paremmilta vasta paistettuina, kuin mikrossa tai uunissa uudelleen lämmitettynä, jollet sitten pidä uudelleen lämmitetyn ruoan mausta. Ravintola-alalla tätä kutsutaan mise-en-place jota suomeksi sanotaan "misaukseksi" Valmista pihvit, tai lihapullat kohtaan jolloin ne muovaillaan valmiiksi ja pantaisiin pannulle /tai uuniin kypsymään. Kummatkin kannattaa pakastaa yksitellen joko leikkuulaudalla tai tarjottimella joka mahtuu pakastimeen. Nyt talvella taas on tietysti toinen vaihtoehto, voit pakastaa ne ulkona terassilla tai parvekkeella jos sinulla sellainen on. Kun lihapullat ja pihvit ovat pakastettu yksitellen, niitä on helpompi ottaa esille oikea määrä niitä käytettäessä

Jauhelihapihvit lisäproteiinilla

400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 laakerinlehti
4 maustepippuria
½ tl jeeraa (juustokuminaa)
½ tl korianterin siemeniä
suolaa
mustaa pippuria
1 kananmuna
1 dl soijajauhoja

Kermakastike

pihvien paistinrasvaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
kermaa
perunan keitinvettä
suolaa
valkopippuria

tarjoiluun:
perunamuusia
vihreitä herneitä

Kuori sipuli ja pilko se hienoksi. Ruskista sipuli öljyssä paistinpannulla laakerinlehden, maustepippurien kanssa. Lisää juuri ruskistamisen lopulla hienoksi silputtu valkosipulin kynsi ja anna sen paistua mukana parisen minuuttia kunnes sen tuoksu tuntuu keittiössä. Anna sipulin jäähtyä pannulla. Poista sipulin seasta laakerinlehti ja pippurit kun se on kokonaan jäähtynyt. Sekoita sipuli kulhossa jauhelihan kanssa. Lisää kananmuna ja soijajauhot, ja lisää tilkka vettä jos taikina on liian kuivaa. Murskaa korianterin siemenet morttelissa hienoksi jauhoksi ja mausta pihvitaikina sillä, jauhetulla juustokuminalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita taikina hyvin ja tarkista maku paistamalla pieni taikinan nokare paistinpannulla. Kun olet tyytyväinen makuun, anna lihapullataikinan tekeytyä puolisen tuntia viileässä. Tee kosteilla käsillä taikinasta tasakokoisia pihvejä. Voit käyttää esimerkiksi isoa tarjoilulusikkaa tai puukauhaa mittana jotta saat saman koon kaikkiin. Paista pihvit samassa pannussa jossa paistoit sipulin, mahdollisesti lisäten hieman öljyä. Kun pihvit ovat saaneet hieman väriä reunoista käännä ne, vähennä lämpöä ja anna niiden paistua kypsiksi. Jos valmistat ison määrä pihvejä syötäväksi samalla aterialla, tai evääksi töihin, kannattaa ne vain ruskistaa kunnolla pannussa ja panna uunivuokaan lämpimään uuniin kypsymään valmiiksi samalla aikaa kun paistat niitä lisää. Ota pihvit sivuun pannulta ja lisää siihen jauhot. Anna jauhojen ruskistua koko ajan vispilällä hämmentäen. Jatka kunnes jauhot ovat saaneet vaalean ruskean värin, jolloin lisäät perunoiden keitinlientä (perunoista jotka keitit perunamuusi varten) hämmentäen koko ajan jottei kastikkeeseen muodostu klimppejä. Lisää nestettä kunnes kastike on saanut halutun paksuuden. Lisää sekaan loraus kermaa ja mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile pihvit kastikkeen, mustaherukkahyytelön, pottumuusin ja keitettyjen herneiden kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...