Perinteinen riisipuuro rusinakeitolla jouluksi. Valkoista samettisen pehmeää maitoon keitettyä riisipuuroa rusinakeiton kanssa tarjoiltuna, se on meillä joulun perinteinen jälkiruoka jota ilman ei tule joulua.
Riisipuuro ja "veskunavelli" kuuluvat perinteisesti meillä jouluun. Meillä tämä rusinakeitto menee nimellä "veskunavelli", mutta vasta tänä syksynä sain tietää että sen oikea nimi on väskynävelli. Veskunat on luumuja, ja niitä tässä keitossa ei yhtään ole, vain ja ainoastaan rusinoita. No, meillä tämä ei mitenkään vaikuta rusinakeiton nimeen, se tulee aina meillä olemaan veskunavelliä.
Sekametelisoppaa
Joskus isäni valmisti jouluksi "seka-meteli-soppaa" veskunavellin sijaan, mutta tästä minä en koskaan samalla tavalla innostunut, vaikka pidänkin paljon kuivatuista hedelmistä, ja joka vuosi valmistan hedelmäkakun jouluksi. Taidan kai olla aika vanhoillinen ruokani suhteen, varsinkin perheen perinne ruokien suhteen.Nyt, neljäntenä adventtisunnuntaina, voit jo hyvissä ajoin etukäteen valmistaa riisipuuroa ja väskynävelliä, kummatkin säilyvät hyvin viikon päivät jääkaapissa ja ovat vielä syötäviä Tapanin päivänä koska se on sunnuntai.
Manteli riisipuuroon
Meillä lapsuuteni kodissa puuroa syötiin vasta jouluaattona, myöhään illalla. Meillä riisipuuron sekaan lisättiin joka joulu yksi ainokainen kaltattu manteli. Se, joka löysi sen puuronsa seasta, sai toivoa jotakin. Toivomustaan ei koskaan saanut paljastaa kenellekään jotta se toteutuisi, mutta en tiedä toimiiko tämä koska en lapsena koskaan löytänyt mantelia puurostani. Jostain ihmeen syystä sen löysi aina pappa, ja hänen kuolemansa jälkeen on perinne jatkunut, minä vaan en koskaan löydä sitä mantelia puurostani, vaikka sinne olisin lisännyt enemmän kuin sen yhden mantelin.Ohjeen miten kaltata manteleita löydät reseptistäni joulun punaiset glögit.Riispuuuroa aamiaiseksi tai välipalaksi
Jouluna, kun tapana on syödä vähän tavallista enemmän ja on niin paljon muita herkkuja joita syö, on hyvää olla riisipuuroa ja väskynävelliä valmiina jääkaapissa. Ne sopivat hyvin syötäviksi kylminä suoraan jääkaapista, eikä kenelläkään tule mitään paineita valmistaa niitä kumpiakaan mihinkään määrättyyn aikaan. Meillä syötiin riisipuuroa aamiaiseksi tai välipalaksi ja kokemuksella voin sanoa että on käytännöllistä kun jokainen pystyy itse vapaasti niitä ottamaan jääkaapista kun mieli tekee. Siinä on yksi asia vähemmän josta huolehtia jouluna. Itse puuron keittämiseen menee aika tovi, ja minä haudutan sitä miedolla lämmöllä reilun tunnin verran, lisäten siihen koko ajan hieman lisää nestettä, samalla tavalla kuin risottoa keitettäessä tehdään.Voit riisin sekaan panna kanelitangon mukaan, josta se saa kivaa makua, mutta itse kun en pahemmin välitä kanelista, joten minä jätän se suosiolla pois. Kokonaisen kanelitangon käyttöön on kuitenkin käytännön syy, se on helppo onkia valmiin puuron seasta pois. Kaneli on luovuttanut makunsa, mutta sitä ei näy missään.
Rusinakeitto
Itse väskynävelli on helppoa, se ei mitenkään ole aikaan vievää saada valmiiksi. Kuivatut rusinat veteen likoamaan vähäksi aikaa jonka jälkeen se kiehautetaan ylös tuoreen sitruunamehun ja sokerin kanssa ja saostetaan perunajauhoilla. Perunajauhoja menee 2-3 ruokalusikallista per litraa vettä, äläkä unohda laskea myös sitruunan mehua mukaan nestemäärään.Jotkut maustavat myös väskynävellinsä joulun mausteilla, tähän sopii esimerkiksi ripaus kanelia tai inkivääriä, mutta meillä sitä ei ollut enkä sitä siihen lisää. Mausteet voivat olla jauhettuja koska vellistä tulee hieman sameaa, ja niitä ei ruoan ulkonäön takia tarvitse poistaa keiton seasta. Rusinoiden ei välttämättä tarvitse olla tavallisia tummia, vain rusinakeitosta saa näyttävän jos vaihtelee niitä ajoittain vuodesta toiseen.
Erivärisiä rusinoita
Yhtenä vuonna tavallisia, toisena kullankeltaisia tai kolmantena vihreitä, tai miksei kaikkea kolmea lajiketta yhtä aikaan. Koska väskynävelli sisältää sitruunanmehua, siitä ei tule aivan kirkasta, kuten muuten perunajouhista valmistetut kastikkeet, joten sen voi valkoisen taloussokerin vaihtoehtona makeuttaa joko hunajalla jolloin siitä tulee kellertävän väristä tai ruokosokerilla jolloin siitä tulee vaalean ruskeata. Riisipuuron voi syödä joko lämpimänä, haaleana tai ihan kylmänä mutta väskynävelliä ei kuitenkaan enää saa lämmittää sen valmistamisen jälkeen, koska siinä on perunajauhoja, jotka juoksettuvat niiden uudesti lämmittämisestä. Joten väskynävelli on joko valmistettava silloin kun sitä tarjoilee jos haluaa sen lämpimänä, tai antaa sen jäähtyä ja tarjoilla sen vasta kylmänä.Perinteinen riisipuuro
2 dl puuroriisiä7 dl vettä
suolaa
5 dl maitoa
1 kaltattu manteli
1 kanelitanko
Joulun perinteinen väskynävelli
3 dl rusinoita1 l vettä
½ sitruunan mehu
sokeria tai hunajaa
2-3 rkl perunajauhoja per litra nestettä
(jauhettua inkivääriä tai kanelia)