12. joulukuuta 2010

Norjalainen juleribbe


Uunipossua norjalaisittain, Juleribbeä. Mehevää uunissa pitkään paahdettua mausteista porsaan lihaa, hyvä vaihtoehto sille joka ei halua syödä kinkkua jouluna. Juleribbe, vaivaton tapa valmistaa kylkipaistia jota norjalaiset suosivat jouluna sopii hyvin syötäväksi ympäri vuoden.

Juleribbe

Suurin osa Norjanväestöstä syö jouluna juleribbe’ä kinkun sijaan, tapa joka heillä polveutuu suoraan viikingeiltä. Muinaiset viikingit juhlivat vuoden suurinta juhlaa Midvinter bloti’ia, keskitalven uhrijuhlaa, joka talvipäivänseisauksen aikaan ja porsaan lihalla oli niissä tärkeä jopa taianomainen osansa. Tarujen mukaan viikinkien taivaassa, Valhallassa, teurastettiin villisika Särimner, jolle kasvoi aina takaisin se osa joka siitä oli leikattu pois. Näin ruoka ei koskaan voinut loppua koska Särimner teurastettiin uudelleen ja uudelleen ja syötiin aina ikuisuuteen asti. Tästä johtuen viikingit varta vasten Midvinter bloti’ia teurastivat porsaan.

Tämä tarkoitti muinaisina aikoina sitä ainoa aikaa vuodesta jolloin täällä Pohjolassa takuuvarmasti sai tuoretta lihaa syödäkseen, ja sama tapa on pakana ajoista asti säilynyt täällä meillä Suomessa, jossa se nykyään esiintyy joulu kinkun muodossa. Porsaasta otettiin kaikki talteen ja sen lihasta valmistettiin sylttyjä, makkaroita jotka syötiin jouluna ja loput porsaan otettiin talteen lopputalven varalle. Lihaa suolattiin, kuivattiin ja savustettiin jossa se säilyisi kuukausia ilman kylmäsäilytystä, vaikka talvella se säilyi melko hyvin kylmässä ruoka-aitassa.

Vanhan väen taikauskomusten mukaan jouluna pitää syödä itsensä yltäkylläiseksi jotta ruokaa riittää kaikille koko kylmän talven ajan kevääseen asti, joten älä pahoita mieltäsi jos satut syömään likaa ja vaikka lihoisitkin vähän, se on vain vanhan perinteen taikauskon mukaista.

Mausteet

Norjalainen Juleribbe on nykyään suolan ja pippurin lisäksi usein myös maustettu neilikalla ja inkiväärillä. Nahkaan tehdään ristikuvio joka helpottaa mausteiden imeytymistä lihaan, ja usein nahka koristellaan kokonaisilla neilikoilla. Neilikat pistetään nahan ristiviiltojen leikkauskohtaan kokonaisina, mutta kokemukseni mukaan nämä usein joko katkeavat tai putoavat pois lihan käsittelyssä ja työ menee aivan hukkaan, joten suosittelisin käyttämään jauhettuja mausteita vaikka ruoan ulkonäkö olisi miellyttävämpi kokonaisilla neilikoilla.

Uunissa paahdettua kylkeä

Liha kannattaa valmistaa joko vuoassa tai pellillä jossa on ritilä, jotta liika rasva valuu pois. Lihassa on oltava nahka jäljellä jotta siitä tulee hyvää. Rapea nahka on herkkua, ja porsaan oma rasva maustaa lihan parhaiten. Juleribbe'en voi käyttää sekä paksuja kylkiluita että ohuempia, olen kuitenkin todennut että paksuista luista tulee paljon mehevämmät kuin ohuista. Valitset sitten kumman vaihtoehdon vaan, ehdotonta on kuitenkin, että nahka ja sen alla oleva rasva ovat tallella, ettei sitä vain ole jostain terveysintoilusta johtuen poistettu, jotta lihasta tulee tarpeeksi mehevää. Jos jostain syystä vältät rasvaa, oli se sitten terveyssyistä tai makutottumuksista, voit poistaa rasvan syöntivaiheessa mutta se on ehdoton Juleribben valmistukseen kuuluva osa jotta lopputuloksesta tulisi parhain mahdollinen.

Liha kannattaa ostaa lihakauppiaalta jo luut sahattuna, jotta sekä tarjoilu että syöminen helpottuu ja Suomessa onneksi kylkiluut useimmiten myydään jo sahattuina. Perinteisesti Juleribbe tarjoillaan nykyään Norjassa jouluna joulumakkaroiden, kastikkeen, perunoiden, omenoiden tai luumujen ja hapankaalin tai punakaalin kanssa. Tarvitset noin 250–400 g lihaa per syöjä, kun luut ovat osa painosta jos tarjoilet tätä yksittäisenä lämpimänä ruokana, jos taas tarjoilet Juleribbe’ä osana seisovaa pöytään tai joulupöytää ne riittävät pidemmälle.

Norjalainen Juleribbe

2 kg kylkiluita nahalla
perunoita
4-5 rkl merisuolaa
½ tl pippuria
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua neilikkaa
2 dl vettä

Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja nahkan läpi rasvaan (muttei rasvan läpi lihaan asti) parin sentin välein vinosti ensin yhteen suuntaan ja sitten vastakkaisen suuntaan jotta nahkaan muodostuu ristikko kuvio. Hiero suola ja mausteet lihan pintaan joka puolelta. Nyt voit joko paistaa lihan heti jos sinulla on kiire mutta suosittelisin että annat sen ensin maustua jääkaapissa parisen päivää, kuten norjalaiset tekevät. Pane liha jääkaappiin nahka alaspäin ja peitä tiivisti muovikelmulla. Aseta liha luupuoli alaspäin vuokaan tai pellille. Kaada päälle vettä ja peitä vuoka alumiinifoliolla jotta nestettä ei haihtuisi liian nopeasti. Pane liha suoraan esilämmitettyyn uuniin 225 asteeseen jossa paistat sitä 45 minuuttia. Poista tämän jälkeen folion lihan päältä ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen jossa liha saa kypsyä. Ohuet kylkiluut kypsyvät noin 1-1½ tunnissa ja paksut 2-2½ tunnissa. Kuori perunat ja lisää ne samalle pellille lihan kanssa kun paistoaikaa on tunti. Sekä lihaa että perunoita kannattaa valelle lihasta valuneelle nesteellä, jotta ne eivät kuivuisi uunissa, vaan paahtuvat kauniin värisiksi. Nosta lämpö 250 asteeseen viimeiseksi 20 minuutiksi jotta nahan pinta paahtuu kauniin väriseksi ja samalla tulee rapeaksi. Ota kylkiluut uunista ja anna niiden vetäytyä 15–20 minuuttia foliolla peitettyinä ennen niiden leikkaamista annospaloiksi. Kuori rasva vuoasta paistin nesteestä ja käytä se perunoiden paahtamiseen. Ota muu liemi talteen kattilaan. Lisää sen sekaan 1-2 rkl maissijauhoja ja sekoita. Jos kastike on liian paksua lisää hieman lisää vettä, mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile kastike kylkiluiden, uunissa paahdettujen perunoiden, Cole Slawn tai hapankaalin ja omenasoseen tai mustaherukkahyytelön kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...