21. joulukuuta 2010

Mamman perinteiset joululimput


Mamman perinteinen joululimppu. Tumma siirapista tahmea vanhan ajan kuminalla sekä hillotulla appelsiinikuorella maustettu piimällä leivottu rukiinen joululimppu, leipä jota ilman meillä ei tule joulu.

Meillä on suvussamme leivottu leipää samalla reseptillä jouluksi jo seitsemisen kymmentä vuotta mutta että se on meillä ollut perinne jo näin kauan oli minulle yllätys, itse luulin sen ilmestyneen joulupöytään vasta 1970-luvun alussa, josta minulla on siitä ensimmäiset omat mielikuvani jouluruokien valmistuksesta.

Perinneresepti

Tämä tumma, makea siirapilla maustettu limppu on meillä ollut kestosuosikki ja epäilen että se alkuperin on Otavan Suuresta keittokirjasta vuodelta 1934. Sieltä se löytyy nimellä Oulun limput äitini suureksi yllätykseksi, hän kun luuli että se taas oli hänen isoäitinsä perintöä. Oli miten oli, limput ovat maukkaita vaikka vaivalloisia valmistaa, ne tarvitsevat aikaa mutta ovat sen arvoisia ja jollet innostu mamman joululimpuista voit sen sijaan kokeilla hyvin samantyyppista saaristolaisleipää tai viikunaleipää jota usein leivon pääsiäiseksi.

Viipale mamman joululimppua

Leseitä leipään

Innostuin suuresti ruokakuitujen terveysvaikutuksesta noin pari kymmentä vuotta sitten ja olen korvannut osan tämän alkuperäisreseptin hienoista vehnä- ja ruisjauhoista kokojyvällä, kokojyvärouheella tai leseillä. Samoihin aikoihin nämä mammaan joululimput olivat ainoita asioita jotka toivat joulun tuoksut kotiin, en edes minä kun kasvissyöjä olin, paistellut vain tunnelman ja huvin vuoksi kinkkua ruiskuoressa. Mutta minä haluan edelleen leipääni enemmän puruvastetta kuin vain hienoista ”aivan tyhjistä valkoisista” jauhoista saa, ja toiseksi haluan varmistaa helpolla tavalla vatsani toimivan, se kun voi jouluna hieman tavallisesta poikkeavasta ruokavaliosta riippuen mennä rutiineistaan sekaisin.


Ei vielä noussut valmiiksi

Anna leivän tekeytyä yön yli

Olen leipiä leipoessani oppinut että ruisleivästä aina tulee maukkaampi jos sen taikina saa levät yön yli ennen kuin se leivotaan, joten teen taikinan melkein valmiiksi, jätän osan vehnäjauhoista lisäämättä taikinaan ja jätän sen kulhoon yön yli pyyhkeen alle tekeytymään. Täysjyvärouhe ja grahamjauhot voivat vain hyvin, tästä yön yli tekeytymisestä, koska ne ovat karkeita ja niillä kestää kauemmin imeä itseensä kosteutta kuin hienoksi jauhetuilla jauhoilla. Seuraavana aamuna lisään suurimman osan jauhoista (osan säästän itse leipomiseen) vaivaan jauhot taikinaa ja jätän nyt taikina vasta nousemaan liinan alle. Kun taikina on saanut nousta kaksinkertaiseksi, joskus tämä kestää kaksikin tuntia, riippuen miten lämmintä keittiössä milloinkin on, jonka jälkeen vasta leivon itse limput.

Mausteet siirapin kanssa kattilassa
Olen kuitenkin tämän reseptin jauhojen määrästä huomannut sen, että nykyajan jauhot jotenkin eroavat viime vuosisadan alussa käytetyistä jauhoista. Jos nämä joululimput leivotaan tarkalleen alkuperäisen reseptin mukaan, niistä tulee hyvin löysiä ja ne ”valuvat pitkin peltiä” uunissa muodostaen leveitä, matalia leipiä. Joten, jos taikina ei mielestäsi tunnu tarpeeksi notkealta tällä määrällä jauhoja, lisää hienoja jauhoja kunnes taikina ponnahtaa kun sitä vaivaat. 

Joululimpun mausteet

Tärkeä osa näissä limpuissa on niiden mausteet, kumina ja hillotut appelsiinin kuoret. Tulos ei ole sama jos tuoreena rouhitun kuminan sijaan käytätä jauhettua kuminaa. Osa kuminansiemenistä pitää jäädä kokonaisiksi, mutta niiden rakennetta on kuitenkin hieman käsitelty morttelissa niitä jauhamalla pienemmiksi, jolloin niistä erittyy kuminan eteeristä öljyä.
Kuminaa ja kandeeratua appelsiininkuorta leipään

Perinteiset joululimput

50g hiivaa
5 dl piimää
2½ dl siirappia
1 rkl suolaa
2 rkl kuminaa
300 g vehnäjauhoja
300 g ruisjauhoja
100 g kokojyvä ruisrouhetta
100 g grahamjauhoja

Uunissa sivelyyn:
1 dl haaleaa vettä
½ dl siirappia

Rouhi kokonaiset kuminan siemenet morttelissa. Osa voi jäädä kokonaisiksi mutta niitä pitää pienentää jotta maku irtoaa niistä. Leikkaa hillotut appelsiininkuoret pari kolme milliä paksuiksi ja noin sentin pitkiksi suikaleiksi. Keitä siirappi ja mausteet ylös kattilassa aika ajoin sekoittaen. Varo lämmittämästä liikaa, siirappi kuohahtaa raivokkaasti yllättäen ylös, roiskien siirappia pitkin keittiötä jollet vahdi sitä tässä vaiheessa. Ota siirappi pois lämmöltä ja lisää piimä siirapin sekaan kunnolla sekoittaen. Anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Älä lisää liian kuumaa seosta hiivan sekaan, se tappaa hiivan. Voit panna kattilan ulos jäähtymään jos sinulla on kiire. Liuota hiiva isoon taikinakulhoon tilkkaan vettä ja kaada siirappi-piimä-seos päälle. Sekoita hyvin ja lisää jauhoja pienissä erissä koko ajan kunnolla sekoittaen. Jätä noin puolet vehnäjauhoista seuraavaan päivään leipien leipomiseen. Taikina on nyt tässä vaiheessa aika löysää, mutta älä huolestu, niin sen pitääkin olla. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna taikinan tekeytyä yön yli huoneenlämmössä. Lisää seuraavana päivänä puolet jäljellä olevista jauhoista taikinan sekaan ja sekoita se hyvin. Vaivaa taikinaa kulhossa kunnes se alkaa irrota reunoista. Ota taikina pöydälle ja vaivaa sitä käsin kunnes se on alkanut saada sitkoa, se ei tartu pöytään kiinni ja sitä voi venytellä ilman että se repeää. Lisää jauhoja jos taikina on hyvin löysää, taikinan ei pitäisi tässä vaiheessa enää liisteröityä pöytään kiinni. Pane taikina takaisin kulhoon kun siinä on kunnon sitkoa, peitä liinalla ja anna sen nousta kaksinkertaiseksi, noin kahden tunnin ajan. Tämän jälkeen taikinasta leivotaan joko yksi iso pyöreä leipä (se on suunnilleen koko uuninpellin kokoinen) tai kaksi pitkulaista limppua. Peitä leivät liinalla ja anna niiden nyt nousta valmiiksi, noin tunnin verran mutta joskus se vaatii kahden. Paina leipää sormella jotta siihen tulee pieni kuoppa, jos kuoppa ponnahtaa takaisin heti, taikina on noussut valmiiksi mutta jos reiän umpeutuminen kestää kauemmin, anna leivän nousta lisää liinan alla. Sekoita vei ja siirappi ja sivele sillä leivät ennen niiden uuniin menoa. Paista leivät uunissa 200 asteen lämmössä uunin keskitasolla noin tunnin ajan, yksi kokonainen kokopellin leipä kestää reilusti yli tunnin. Sivele siirappivedellä limppuja uunissa paistamisen aikana vähintään kolme kertaa. Tämä antaa niille tumman, tahmean pinnan. Kokeile 45 minuutin päästä onko leipä kypsää. Nosta leipä ylös pelliltä ja koputa sitä pohjaan, jos kun kopahdus on kumea, on leipä valmista. Ota limput uunista ja anna niiden jäähtyä ritilällä ilman liinaa. Limput ovat siirapilla valelusta tahmeita, siksi ne kannattaa kääriä alumiinifolioon, jotteivät ne tartu kiinni joka paikkaan kiinni. Säilytä limput muovipussissa huoneenlämmössä. Limput voi valmistaa etukäteen ja pakastaa, mutta ne kannattaa jo viipaloida ennen sitä. Pakastuksen jälkeen ne voivat murentua pahasti niitä leikatessa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...