31. elokuuta 2011

Kesäkurpitsa ja okarapihvit


Tuoretta kesäkurpitsaa, hasselpähkinöitä ja okaraa. Maukasta syötävää vegaaneille mutta myös niille jotka haluavat kokeilla jotain aivan uutta, keäskurpitsapihvit tai kvenellit.

Meillä on kummalista kyllä nyt puolison pyynnöstä siirrytty kasvisruokavalioon yksi päivä viikossa. Jos haluaa vaihtaa kasvisruokaan, tai kasvisruoasta sekaruokavalioon sitä ei kannata tehdä "Cold-turkey", siis yhtäkkiä ja heti vaan sitä pitää totutella tähän uuteen ruokavalioon pikku hiljaa. Itse olin aikoinani kasvissyöjä joten voisin vahingossa vain siirtyä siihen jolloin olosta tulisi kaikin tavoin tukala. Tästä syystä keskityn nyt kerran viikossa pääsääntöisesti vegaaniin ruokavalioon. Tarkoitus on että se olisi joka keskiviikko, mutta sitä siirretään joskus päivän varoitusajalla mihin se milloinkin sopii.

Tässä olen valinnut käyttää kesäkurpitsaa ja tuoreessa kesäkurpitsassa on paljon nestettä jonka pitää antaa valua pois jotta pihvit kiinteytyisivät, tähän kun nyt ei voi lisätä mitään kananmunaa tai juustoa niitä kiinteyttämään, mikä olisi muuten ollut looginen valinta. Tässä on pieni tasapainottamiskysymys, nestettä ei saa olla liikaa jotta pihvit pysyvät kokonaisina, mutteivät ne kuitenkaan saa olla liian kuivia, koska ne eivät silloinkaan pysy koossa niitä paistettaessa. Liian kuivalla taikinalla saa vain aikaiseksi vegaania pyttipannua.

Toinen asia on että kasvispihvejä ei saa paistaa liian kovalla lämmöllä, eikä myöskään liian miedolla lämmöllä. Liian matalasta lämmöstä pihvit levisivät pannulle niitä paistettaessa, kun taas liian kuumalla ne eivät myöskään jäisi kokonaisiksi ja voisivat palaa pinnalta ennenkuin kesäkurpitsa on kypsynyt tarpeeksi pihvin sisällä. Kesäkurpitsaa voi hyvin syödä raakana, ja käytän sitä usein salaateissa, varsinkin kesällä. Kumma kyllä yhtäkään reseptinä jossa olen käyttänyt raakaa kesäkurpitsaa ei ole tainnut vielä päätynyt tänne blogiini.

Okara on Tofun valmistuksen sivutuote, ja voit lukea reseptistäni tofua ja soijamaitoa miten sitä valmistetaan. Okaran puutteessa taas hieno soijarouhe käy tähän, kunhan se vain ensin liotetaan kunnolla pakkauksen ohjeitten mukaan. Vaihtoehtoisesti tähän voisi kyllä myös käyttää tofua okaran sijaan. Maustamatonta tofuahan saa nykyään ostettua melkein jokaisesta ruokakaupasta. Hasselpähkinät lisäävät näihin pihveihin kivaa vastetta hampaille, varsinkin jos korvaat okaran tofulla. Pähkinät voi joko paahtaa enne niiden murskaamista, tai ne voi jättää paahtamatta, tässä reseptissä jätin kyllä tällä kertaa pähkinät paahtamatta, vaikka ne toisinaan paahdankin.

Tästä taikinasta voit valmistaa joko jokaiselle oman ison pihvin, tai tehdä pienempiä cocktail-kokoisia suupaloja jotka tarjoilet esimerkiksi Hummuksen tai tuoreminttukastikkeen vaikka sen ensiksi esitin lihan yhteydessä on se kastikkeena varteen otettava myös kasvisruoan kanssa. Jollet ole vageeni sopii nämä pihvit hyvin sienikastikkeen kera, kokeile vaikkapa koivunpunikkitattikastiketta.

Meillä taas tehtiin isolla lusikalla kvenellejä jotka tarjoiltiin salaatin kera. Pihvit voi joko paistaa paistinpannulla oliiviöljyssä, jolloin ne imevät hirveän määrän öljyä itseensä, mutta onneksi ne voi myös paistaa uunissa oliiviöljyllä sivellyllä voipaperilla unipellillä jolloin me myös valmistuvat vaivattomammin kuin paistinpannulla. Tällä reseptillä saat pihvit noin neljälle lämmintä ruokaa varten, pikku naposteltavan niistä taas riittää isommallekin seurueelle seisovan pöydän antimien sekaan.

Vegaanit kesäkurpitsapihvit
1 sipuli
4 dl okaraa
¾ dl hasselpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
2 kesäkurpitsaa
½ dl oliiviöljyä
2-3 tl jeeraa
1-2 tl merisuolaa
½ tl chiliä
½ -1 tl rouhittua mustaa pippuria

Pese kesäkurpitsa ja anna sen kuivahtaa. Raasta se riivinraudan karkealla puolella isoon kulhoon. Sirottele sekaan suola ja anna kesäkurpitsan vetäytyä puolisen tuntia. Pilko pähkinät rouheeksi. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna kummatkin. Siirrä raastettu kesäkurpitsa siivilään ja purista siitä pois vettä niin paljon kuin suinkin käsillä saat. Lisää kurpitsan sekaan okara, öljy, sipuli ja mausteet ja sekoita hyvin. Muovaa seoksesta pihvejä, tai kvenellejä kahdella isolla lusikalla. Paista joko pihvit paistin pannulla kummaltakin puolelta kullan keltaisiksi ja rapeiksi tai lado ne öljyllä sivellylle leivinpaperille. Sivele vielä pihvien yläpuolikin samalla öljyllä. Paista uunissa 225 asteen lämmössä kunnes pinta on kullan keltaiseksi paahtunut. Tämä kestää noin 15–20 minuuttia. Tarjoile pihvit perinteisen jauhelihapihvin ”korvikkeena” perunamuusin ja salaatin kera tai osana seisovan pöydän tarjontaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...