24. elokuuta 2011

Paahdettua spagettikurpitsaa


Karppaajan spagettia. Spagettikurpitsaa, uunissa paahdettua spagettikurpitsaa juustolla, rapeaksi paistetulla pekonilla ja yrteillä.

Halkaistu spagettikurpitsa
Olen valmistanut spagettikurpitsaa monella tavalla, ja meidän kummankin mielestä se on vähän liian makea meidän makuumme, joten etsin edelleen sitä parasta reseptiä spagettikurpitsalle. Näin sattumalt juuri vähän aikaa sitten Rachel Rayn valmistamaan spagettikurpitsaa mutta selailin netissä enemmänkin mutta päädyin ensimmäisellä kerralla kokeilemaan Martha Stewartin reseptiä, joka mielestämme oli valkujaankin aivan liian mieto ja mauton, joten ryyditin sitä jo ensimmäisellä kerralla paljon runsaammin kuin oli suositeltu.

Toiseksi Marthan reseptissä minua tökki se että kurpitsan lisättiin sokeria, ja kurpitsa joka on jo makea ei tarvitse lisää sokeria, ja jos sokerin lisäämisen syy oli että se vetää nestettä ulos kurpitsasta, silloin suolaa voi hyvin käyttää, koska se ajaa aivan saman asian.

Paahdettu spagettikurpitsa
Toiseksi spagettikurpitsa jäi meidän makuun aivan liian veteläksi, joten etsin vielä sitä optimaalista uuninlämpöä ja aikaa, milloin spagettikurpitsa vihdon ja viimein on täydellisesti kypsää ja paahtunutta meidän mieleemme. Äitini suositteli syömään spagettikurpitsaa kermakastikkeella, mutta minua se ei tässä kohdassa jostain syystä säväytä, joten kurpitsaraukka etsii edelleen seuralaisiaan ja asuaan.

Spagettikurpitsa muistuttaa hyvin pitkälle kesäkurpitsaa miedolta maultaan, se ei ole aivan yhtä kitkerä kuin kesäkurpitsa joskus voi olla, ja se on makeampi ja totean, se on elämys syödä, ei maultaan vaan olomuodoltaan. On todella yllättävää että kurpitsan sisältä sen kypsennyksen jälkeen löytyy spagettia muistuttavia säikeitä.

Juustoinen spagettikurpitsa
Monessa reseptissä neuvotaan raaputtamaan kurpitsaa haarukalla mutta totesin että lusikka on tähän parempi työkalu. Haarukalla poikittaisesti kurpitsassa olevat nauhat voivat mennä poikki, pyöreällä lusikkalla raaputtaen ne taas pysyvät paremmin koossa. Raaputa siis uunissa paahdettua kurpitsaa pituussuunnassa niin sen poikittaiset nauhat irtoavat ”spagetiksi”.

Spagettikurpitsaa voi säilyttää viileässä, jossa se säilyy kuukausia, pitkälle syksyyn ja jopa talveen. Kokeile spagettikurpitsan kuorta ettei siinä ole mitään väripoikkeamia joista se on pehmennyt. Sen on myös tunnuttava painavalle suhteessa omaan kokoonsa. Spagettikurpitsa kasvaa maata vasten, samoin kuten kaikki muutkin kurpitsat joten suosittelen sinua lukemaan reseptini lipulia kurpitsan käsittelyn suhteen.

Spagettikurpitsa pekonilla
Koska itse kurpitsa on suhteellisen miedonmakuista tarvitsee se jotain joka antaa sille potkua joten tässä se on Marthan versiota tulisemmin ja runsaammin maustettuna. Voit Pecorinon sijasta käyttää jotain muuta kypsytettyä ja voimaksamakuista juustoa. Kurpitsasta tulee suhteellisen vähän syötävää joten se sopii lämpimän ruoan lisukkeeksi, tai hiilihydraattitietoisen ruokavalioon.

Spagettikurpitsaa unissa paahdettuna
1 spagettikurpitsa
oliiviöljyä
savustettua merisuolaa
mustaa pippuria
1-2 paahdetun valkosipulin kynttä
2 dl raastettua Pecorinojuustoa
1 dl paahdettuja kurpitsan siemeniä
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
tuoretta korianteria

Huuhtele yrtit kunnolla ja anna niiden kuivua kokonaan. Lämmitä uuni 225 asteeseen, halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja raaputa lusikalla pois siemenet ja kaikki pehmeä sen sisustasta. Aseta kurpitsa öljyllä voideltuun uunivuokaan ja sivele kurpitsan sisusta ja sen leikkauspinta öljyllä. Ripottele päälle runsaasti savustettua suolaa ja rouhittua mustaa pippuria. Käännä kurpitsa leikkauspinta alas vuokaan päin ja paahda uunissa 45 minuuttia. Ota kurpitsa ulos uunista ja anna sen jäähtyä kymmenisen minuuttia ritilällä. Raasta juusto ja hienonna yrtit karkeasti, ota kourallinen kutakin. Raaputa haarukalla kurpitsasta pitkiä spagetinmuotoisia nauhoja ja pane ne isoon siivilään ja anna niiden valua vähän nestettä. Pane valunut kurpitsa kulhoon. Murskaa paahdettu valkosipuli haarukalla, lisää valkosipuli, loraus öljyä, hienonnetut yrtit, kurpitsansiemenet, raastettu Pecorino ja rouhi mustaa pippuria päälle. Sekoita ja tarjoile oitis lisukkeena lämpimän ruoan kera, esimerkiksi grillatun lihan tai kalan kanssa.

14 kommenttia:

  1. "Haarukalla poikittaisesti kurpitsassa olevat nauhat voivat mennä poikki, haarukalla ne taas pysyvät paremmin koossa." En voinu olla huomaamatta, että tossa toisen "haarukalla" sijaan pitäs varmaan lukea että lusikalla, kun lusikasta puhuit edellisessä lauseessa? : )) Mitätön pikkujuttu, mutta pisti vain silmään :D

    Spagettikurpitsa. Ihan uus tuttavuus mulle, en oo koskaan aiemmin moisesta ees kuullut :o Jos moinen jossakin vastaan tulee, niin täytyypä ihan tästä sun tekstistäs inspiroituneena ostaa ja kokeilla myös :-)

    VastaaPoista
  2. hei tintsu ja kiitos että huomautit virheestä, mulla tosiaan on vähän hankaluuksia tämän suomenkielen kanssa vaikka suomenkielinen alkujaankin olin. ulkomaiset kielet ovat vain hieman vaikuttaneet tähän äidinkieleeni. ja sitten kun jostain ihmeen syystä vielä harrastan pitkän pitkiä lauseita näitä kämmähdyksiä sattuu silloin tällöin. korjaan lauseen.

    VastaaPoista
  3. Heissan! Keittelin tuossa juuri spagettikurpitsan pehmeäksi. Lohkottuna siihen meni noin 20 minuuttia. Sen jälkeen irrotelin spagetit kuorestaan. Lusikalla se onnistuu parhaiten.

    Sitten paistelin pari valkosipulin kynttä oliiviöljyssä, lisäsin spagetin pannuun ja sen jälkeen kourallisen prosciutto-kinkkua suikaleina. Lopuksi laitoin puoli purkillista valmista artisokkakastiketta, jossa oli mukana mm. tomaattipyrettä ja mausteita (Pollin Salsa ai carciofi, 190 g).

    Tästä taisi tulla nyt uusi herkku meidän ruokakunnassamme. Prosciutton ja kastikkeen ansiosta spagetissa oli särmää eikä maistunut lainkaan makealta. Kannattaa kokeilla!

    Päälle voi ripotella joko parmesaania tai pecorinoa maun mukaan.

    VastaaPoista
  4. hei anonymous ja kiitos kommentistasi, ja neuvosta mitä voisin tehdä jäljellä oleville spagettikurpitsoille.:)

    VastaaPoista
  5. hei
    en ole ihan ymmärtänyt tuon spagettikurpitsan olemusta vielä, onko näin että jos pistää sen halkaistuna ihan sellaisenaan uuniin ja sitten tonkii sisukset sieltä niin sitä voi käyttää ihan tosta vaan spagetin/nuudelien sijaan?
    thank you.
    On muuten tosi hyvä blogi, kaikki reseptit ollu tähä asti herkkui ja nuo alkutekstit on hyödyllisiä ja mielenkiintosia:)

    VastaaPoista
  6. hei elisa ja kiitos kommentistasi. spagettikurpitsasta sanoisin näin, jos se on hyvin pieni sanotaan bataatin kokoinen sen voisi kypsentää uunissa kokonaisena, mutta isommat kannattaa halkaista kuten reseptissäni neuvon, ja panna leikkauspinta uunipeltiä vasten ja kypsentää. tämän jälkeen raaputetaan sisustasta ne spagettisäikeet jotka tosiaan voit käyttää kuin pastaa...mutta se on maku asia.
    kiitos myös kehuista, niiaan ja pokkaan.

    VastaaPoista
  7. Olen miettinyt toto spagettikurpitsaa ja sen käyttöä, saako sitä ostettua kaupoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi! on myönnettävä etten ole spagettikurpitsaa kaupassa nähnyt, olen sitä vain saanut äidiltäni ja hänen naapuriltaan jotka sitä kasvattavat.

      Poista
  8. Mä olen valmistanut spagettikurpitsaa ihan vain halkaisemalla sen puoliksi, poistamalla sisukset ja täyttämällä valmiiksi ruskistetulla ja maustetulla jauhelihalla (sekaan voi laittaa muutakin)ja päälle sitten juustoraastetta ja ei kun uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei sumu ja kiitos kommentistasi. tässä oli ideana että halusin tietää mille tise spagettikurpitsa maistui kun sitä ensi kertaa valmistin, meilläkin ollaan sitä tämän jälkeen tehty samantyyppisellä tavalla, vian halaksituna ja jauhelihaa sekä juustoa, vähän tulee vetistä mutta kyllä sitä syö!;)

      Poista
  9. Hei, en halua olla näsäviisas, eikä tämä liity ruokaohjeisiin, mutta spagettikurpitsat kuuluvat köynnöstäviin lajikkeisiin ja kiipeävät innolla, jos saavat mahdollisuuden. Meillä ne kuuluvat kasvihuoneen vakioihin ja loppukesällä katto on täynnä köynnöstä ja roikkuvia kurpitsoita. Pihalla penkissä kasvaville olen nostanut verkkokiepin kiipeilytelineeksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi! hyvä saada lisätietoa kun ei kaikkea itse tiedä, ja uutta saa joka päivä oppia!! :)

      Poista
  10. Helsingissä Kampin K-marketissa on spagettikurpitsoja 2 kg ylöspäin. Vähän isoja ja hankala leikat puoliksi, mutta ei kun uuniin vaan puolikkaina. Hyvä tullee ja massukin voi hyvin. Spagettikastikkeeseen ytyä. Suolaiset kuivahkot herkut sopivat kaikki hyvin - ilmakuivattu kinkku ehkä ykkösenä. Kasvatus itse onnistuu hyvin, vaikka avomaallakin, kun muistaa kastella ja aurinkoa ja lämpöä riittää. Kannattaa vähän esikasvattaa toukokuussa, mutta viikko riittää. Minulla tulee kyllä paljon pienempiä kuin nuo kaupan kurpitsat, mikä johtunee rannikkovyöhykkeen vähäsateisesta alueesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommenistasi. oho, onpa isoja spagettikurpisoita! en ole itse niitä vielä koskaan kasvattanut, vain saanut äidin kasvimaasta ja kuten jo totesit eivät ne ole isoja, mitähän niille oikein annetaan jotta ne kasvat noin isoiksi?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...