11. elokuuta 2011

Sitruunaruoho ja inkivääriöljy


Tuoretta inkivääriä, raikasta sitruunaruohoa, tulista chiliä ja maanläheistä valkosipulia koostettuna yhteen keltaiseen mausteöljyn muotoon jota on helppoa käyttää joka paikassa.

Teen ajoittain asioita joiden lopputuloksesta en ole aivan varma, ne yleensä syntyvät pakon edessä ja yksi pakollinen asialle jotain tekeminen on kun jokin raaka-aine alkaa vedellä viimeisiään ennen kuin se pilaantuu, ja koska mielelläni halua hyödyntää kaiken mitä raaka-aineita ruokaani ostan teen sitä jotakin. Sitä voisi sen onnistuessa sanoa jalostamiseksi, epäonnistuessa se on vain kokeilua, mutta tällaisesta ns. kokeilustakin voi joskus saada hyödynnettyä jotain, jalostaa sitä lisää.

Olin ostanut sitruunaruohoa enemmän kuin tarvitsin ja se alkoi jo näyttää hyvin yksinäiseltä ja nuutuneelta jääkaapissa inkiväärin ja tuoreen chilin vieressä joten mietin että pelastan sitruunaruohoraukan ja teen siitä mausteöljyä, ja tästä öljystä tuli kesän kestosuosikki. Sitä on nyt käytetty moneen ruokaan antamaan lisää tulisuutta, ja tämän öljyn tulisuus on aika kavalaa, se iskee vasta jälkeenpäin, sitä ei alussa oikein maista, joten suosittelen hieman varovaisuutta sen käytössä.

Sitä on käytetty antamaan lisää tulisuutta moneen ruokaan kuten esimerkiksi Hummukseen, kylmään keltaiseen Gazpachoon, ja kuten kuvassa juhlistamassa laiskan naisen välipalaa. Vain tuoretta Pitaleipää jonka päälle levitetty maustamatonta jogurttia, paistettua pekonia ja tuoretta korianteria jonka päälle ripottelin sitruunaruoho ja inkivääriöljyä, mutta tulossa on montakin ruokaa lisää johon sitä voi käyttää. Öljy on siitä kivaa että se on helppo ottaa reissulle mukaan, ja siinä on kaikki niin tärkeät Aasilaisen keittiön maut jo koostettunaä yhteen, joten lisä mausteita tuskin tarvitsee ottaa mukaan.

Jostain hassusta syystä halusin myös lisätä öljyn sekaan valkosipulia, vaikkei se aina onnistu mutta tässä valkosipuli onnistu yli kaikkien odotusten. Kaikki ainekset olivat tuoreita paitsi jostain syystä halusin tähän käyttää punaisia tulisia kuivattuja pikkuchilejä, vaikka kotona olisi ollut käytössä tuorettakin chiliä, Habaneroa nimittäin. Murskasin kuivatut pikku chilit ensiksi pienemmäksi morttelissa ennen kuin lisäsin sen öljyyn.

Öljynä taas käytin auringonkukkaöljyä, joka sisältää suuria määriä monnityydytettyjä rasvahappoja (se vaihtelee noin 60 % jopa 80 %) joten tämän mausteöljyn säilyvyys ei ole pitkä ja sitä on siksi säilytettävä jääkaapissa. Kaikista parasta on jos saat käsiisi kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä, se on väriltään hieman tummempaa ja maultaan väkevämpää kuin lämminpuristettu väritön auringonkukkaöljy. Auringonkukkaöljyhän valmistetaan auringonkukansiemenistä. Inkivääri kannattaa aina kuoria teelusikalla, ei perunakuorijalla tai kuorimaveitsellä. Kun raaputat inkivääriä varovasti lusikan pyöreällä siitä irtoaa juuri tarpeeksi paljon kuorta, ei yhtään sen enempää. Tätä mausteöljyä on erittäin helppoa valmistaa, kaikki soseutetaan joko mikserillä tai sauvasekoittimella ja sitten auringonpaisteeseen ikkunalaudalle tai ulos. Öljyä voi myös valmistaa kun aurinko ei paista, mutta tulos ei ole sama.

Sitruunaruoho ja inkivääriöljy
2 sitruunaruohon vartta
10 cm tuoretta inkivääriä
3 rkl murskattua kuivattua pikku chiliä
6 valkosipulinkynttä
3 dl auringonkukkaöljyä

Huuhtele sitruunaruoho hyvin ja anna sen kuivua kokonaan, vesi ei tee öljylle hyvää. Kuori inkivääri teelusikalla ja kuori valkosipuli. Murskaa kuivattuja chilejä hieman morttelissa. Hienonna kaikki ainekset karkeasti ja sijoita ne mikseriin tai kulhoon jossa valmistat öljyn. Soseuta kaikki ainekset, lisäämällä vähän öljyä ohuena norona edesauttaa, muuten sose voi olla liian kuivaa. Kaada sose huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin ja kaada öljyä kunnes kaikki sose peittyy eikä purkissa enää ole tilaa hapelle. Pane lasipurkki ikkunalaudalle kahdeksi viikoksi tekeytymään. Siivilöi mausteet öljystä ja kaada se tummaan puhtaaseen, huolellisesti puhdistettuun lasipulloon. Säilytä jääkaapissa ja käytä parin kolmen kuukauden sisällä. Muista sekoittaa öljyä ennen sen käyttöä, vaikka siinä ei näy väri eroavaisuuksia, maussa niitä kyllä esiintyy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...