26. elokuuta 2011

Luumuhilloa tonkapavulla


Tummaa makeaa luumuhilloa maustettuna aromaattisella tonkapavulla. Aromaattista vähän epätavallisesti maustettua luumuhilloa.

Luumuhilloa syntyy meillä joka toinen vuosi, ja itse pidän kauniista tummasta luumuhillosta joten jätän aina luumujen kuoret hilloon antamaan väriä mutta jos et halua kuoria hillon sekaan voit poistaa ne kalttaamalla luumut ennen niiden keittämistä. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuten reseptissäni mausteinen tomaattiketsuppi. Kokonaiset luumut upotetaan kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi jolloin niiden kuoret aukeavat ja ne on helppo poistaa. Tämän jälkeen luumuhillon keittäminen jatkuu aivan samoin kuten tässä reseptissä.

Luumuhillo itsessään on jo ihanaa mutta siitä tulee vieläkin herkullisempaa kuin siihen lisää tonkapapua mausteena johon tutustuin jo vuonna 1989. Meilläpäin täällä Suomessa tonkapapu on varmasti monelle tutumpi osana hajuvesien tuoksua, ei kuitenkaan makuna. Tonkapavulla on aivan pyörryttävän aromaattinen tuoksu joka myös maistuu mutta paljon miedompana. Tonkapapu maistuu vienosti vaniljalle, neilikalle, lakritsille ja vähän karvasmantelille.

Tonkapavussa vain on yksi huonopuoli, se sisältää kumariinia jolla on verta ohentava vaikutus, joten sitä pitää käyttää varovasti, mm Väinönputkessa ja Liperissä sekä sitrushedelmien eteerisissä öljyissä on kumariinia mutta vähemmässä määrässä. Yhdysvalloissa tonkapavut ovat olleet kiellettyjä jo vuodesta 1954 asti sekä ruoanlaitossa ja elintarvikkeissa, juuri tämän kumariini pitoisuutensa takia, mutta varsinkin ranskalaiset käyttävät sitä usein mausteena vaniljan sijasta (tai sen lisäksi) esimerkiksi suklaakonvehdeissa, Creme bryleessä, vaniljakastikkeissa ja jäätelöissä.

Tonkapavut ovat alkuperin Eteläamerikkalaisen puun kivihedelmiä ja kerätään kun puun hedelmä on pudonnut maahan. Tämän jälkeen hedelmistä poistetaan siemenet jotka saavat kuivua auringossa. Siementen kuivuttua ne pannaan usein rommiin vuorokauden ajaksi nesteytymään jotta ne paisuvat. Tämän jälkeen papujen annetaan käydä ja kypsyä noin vuoden ajan jolloin niihin muodostuu juuri tätä mainitsemaani kumariinia. Noin 10 % pavun painosta voi olla kumariinia, ja koska papuja käytetään vain noin neljännesosa kastike- ja jäätelöresepteissä ei ole yliannostusten vaaraa. Sama koskee muskottipähkinää, sekin on suurissa määrissä myrkyllistä kuten myös monet muut ruoanlaitossa käyttämämme mausteet. Kuivatut tonkapavut säilyvät vuosia joten sen maku irtoaa parhaiten kun sitä lämmittää nesteessä, ja tässä kohdassa se pannaan veteen mukaan kiehumaan luumujen kanssa. Tällä samalla tavalla voit myös maustaa omenahilloa tai marmeladia.

 Jollet löydä Tonkapapua voit sen sijaan käyttää joko yhtä vaniljatankoa, tai paria ruokalusikallista vaniljasokeria. Käytän tähän hilloon yleensä hillosokeria mutta tavallinenkin taloussokeri käy tällöin vain hillosta tulee aika löysää, jollei sitä keitä kokoon. Opin että kun ensin keittää luumunkiviä siinä vedessä jota käyttää hilloon se tekee hillosta paksumpaa. En tiedä onko oikeasti näin vain kuvittelenko vain mutta luumuhilloni on enemmän marmeladin kaltaista kuin juoksevaa hilloa.

Tämä hillo on tarpeeksi paksua, jotta se sopii sekä leivonnaisiin, että paahtoleivän päälle aamiaiseksi, ja jos säilytät hillon viileässä, se säilyy jopa pari vuotta menettämättä kaunista väriään. Tosin hillon ravintoarvoista en mene sanomaan miten niille käy. Käytän tähän hilloon yleensä tavallista taloussokeria mutta voit käyttää puolet hillosokeria jos luumusi ovat erittääin suurikokoisia ja vetisiä, kuten ne joinakin sateisina vuosina voivat olla.

Suosin tähän tummia luumuja mutta tähän voi hyvin käyttää myös vaaleita luumuja. Ei ole väliä jollei kaikki luumut ole aivan kypsiä ja jopa raakojen luumujen kiven saa helposti poistettua leikkaamalla luumut pituussuunnassa ensin puoliksi jonka jälkeen vielä toisen kerran neliöiksi. Tällöin luumun kivi irtoaa takuu varmasti. Pienet luumut voisi periaatteessa keittää kokonaisina mutta tällöin muodostuu pieni pula, miten onkia kivet pois hillon seasta. Saat aivan tavallista perinteistä luumuhilloa jos jätät maustamatta hillon tonkapavuilla, ja voit myös siivilöidä hillon ja saat sillä tällöin luumuhyytelöä joka maistuu hyvin porsaanlihan, hirvenlihan tai muun riistan kanssa.



Tonkapavulla maustettua luumuhilloa
1 kg luumuja
½ dl vettä
600 g taloussokeria
5 Tonkapapua

Puhdista luumut roskista ja huuhtele ne jos ne sitä tarvitsevat, puista poimittuja ei tarvitse mutta maahan pudonneet kannattaa kyllä huuhdella. Kalttaa luumut kuumassa vedessä ja poista niiden kuoret, varsinkin jos haluat vaaleata hilloa tummista luumuista. Leikkaa luumut neljään osaan ja poista kivet. Pane kaikki kivet kattilaan jossa keität hillon ja pienennetyt luumut kulhoon. Lisää kattilaan vesi ja kiehauta ylös. Anna luumunkivien kiehua vedessä pari minuuttia. Poista luumun kivet ja lisää sokeri ja luumut sekä tonkapapu kattilaan. Tonkapavut ovat sokeriin ja luumuihin verrattuna niin painavia että ne putoavat kattilan pohjalle. Kiehauta hillo ylös ja anna sen kiehua kymmenen minuuttia miedolla lämmöllä. Kuori hillon pinnalta siihen mahdollisesti muodostunut vaahto pois. Kaada kuuma hillo huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja muista varoa tonkapapuja. Ne ovat nyt tehnyt tehtävänsä ja poistetaan hillon seasta. Pavut huuhdellaan ja niiden annetaan kuivua kunnolla jonka jälkeen niitä voi käyttää uudestaan. Tonkapavut jäävät yleensä painosta riippuen hillokattilan pohjalle. Sulje lasipurkit kannella heti ennen hillon jäähtymistä jotta niihin muodostuu tyhjiö, tämä parantaa hillon säilyvyyttä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...