Olen
konservatiivinen ja pidän vanhoista tutuista asioista mutta uudella tavalla jopa
vanhan tutun ruoan voi saada uudeksi makuelämykseksi, ja tässä siitä hyvä
esimerkki.
Tarkoitus
oli sommitella Pernod-Ricardin Oivamakupari reseptikilpailussa määrättyihin
viineihin sopivat ruoat ja siitä se alkoi. Kyseiset
viinit toimitettiin kotiin ja Pernod-Ricardilla oli jopa netissä online-tasting,
johon minulle valitettavasti ei kyseisenä ajankohtana ollut mahdollisuutta
osallistua joten maistelin viinejä kotona ruokien kanssa.
Minulla
ei mitenkään ollut tarkoitus yhdistellä mitään viiniä maksan kanssa, kehitteillä
oli aivan toisia ruokia mutta tämä yhdistelmä sattui timimaan, ja se syntyi aivan sattumalta ja johtui
oikeastaan mokasta jonka olin tehnyt, mutta joka osoittautuikin olemaan aivan
mahtavaksi keksinnöksi.
|
1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon |
Tein virheen kun kirkastin voita, valmistin
siis Gheetä (miten se pitäisi tehdä löytyy reseptistäni Kedgeree) ruoanlaittoon ja siitä syntyi Toffeevoi, pähkinäiseksi
karamellisoitunut paahtunut ja hyvin herkullinen voi joka kruunasi tavallisen
sipulikastikkeen aivan taivaalliseksi ja ruoka on aivan eri kuin se jota aika
ajoin kotona syömme, maksaa kermaisessa sipulikastikkeessa.
Maksana käytin tässä villisian maksaa mutta voit korvata sen
hirven tai muun riistan maksalla jollet mistään saa ostettua villisianmaksaa. Muista että villisian lihan tulee olla läpikypsennettyä samoin kuten porsaan maksan. Maksan
voi joko paistaa voissa, tai grillata nopeasti joko grillihiilloksella tai
grillipannussa jolloin se saa kivat raidat. Sipulit saavat hitaasti hikoilla
toffeevoissa johon loppuvaiheessa lisätään kermatilkka jotta sipulit
kietoutuvat toisiinsa harmonisesti.
|
Vasu valkoherukoita |
Valkoherukat antavat annokselle kivaa
särmää eikä karamellisoitujen sipulien ja toffeevoin maku yhdistelmänä vaikuta
liian imelältä ja yhdistelmä toimii. Tällä reseptillä saat annokset kahdelle, kertaamalla
reseptin saat sillä helposti myös neljälle.
Maksaa
toffeevoisipuleilla ja valkoherukoilla
300 g villisian maksaa
300 g uusia perunoita
500 g salottisipulia
2-3 rkl kermaa
valkopippuria
vehnäjauhoja maksan pintaan
merisuolaa
1 dl valkoherukoita
Kuori sipulit ja leikkaa ne poikkisyin noin vajaan sentin paksuisiksi
viipaleiksi. Pane paistinpannu miedolle lämmölle ja lusikoi voita pannulle. Anna
voin paahtua ja sen saada pähkinäistä makua ennen kuin lisäät sipulit ja
sekoitat. Varo kuitenkin voin tummumasta liikaa. Anna sipulin hitaasti hikoilla
miedolla lämmöllä ja muuttuu läpikuultavaksi aika ajoin sekoittaen, noin parisen
kymmentä minuuttia jopa puolituntia. Varo ettei sipuli saa liikaa paahtunutta
väriä reunoihin vaan että ne jäävät valkeiksi. Harjaa uudet perunat. Kiehauta
ylös suolalla maustettu keitin vesi ja lisää uudet perunat kattilaan. Anna perunoiden
kiehua kypsiksi, noin vartti, parisen kymmentä minuuttia vähän riippuen perunoiden
koosta. Kaada keitin vei pois ja anna perunoiden höyryyntyä kuiviksi kuumassa
kattilassa. Lisää toffeesipulien sekaan loraus kerma ja anna sen haihtua
sipulin ja kietoutua sekaan. Mausta sipulit valkopippurilla ja suolalla oman makusi
mukaan. Irrota maksasta sen kalvo. Tunge sormet kalvon alle ja vedä se irti
maksan pinnasta. Leikkaa maksa noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Kuivaa
pihvien pinta talouspaperilla ja mausta ne suolalla ja valkopippurilla. Sirottele
lautaselle vehnäjauhoja ja jauhota maksaviipaleet siinä kummaltakin puolelta. Lisää kuumalle pannulle voita
ja paista maksaviipaleet nopeasti siinä pari, kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Annostele perunoita lämpimille
lautasille, lusikoi toffeesipuleita keskelle lautasta, asettele maksaviipale
päälle ja viimeistele annokset valkoherukoilla. Tarjoile annokset heti lämpiminä
1865 SingleVineyard Cabernet Sauvignon kanssa.