30. syyskuuta 2012

Villisikakierrepihvit




Tournedostyylinen kierteelle kääritty villisianpihvi viinissä haudutetun ruskistetun Savoijinkaalin ja fondant tyyppisten uusiokäytettyjen perunoiden kera. Nopeaa arkiruokaa sille illalle kun syötävä ennen lähtöä ja on jo kiire iltamaan, tai muuten vain on ohimenomatkalla.

Paistin valmistus on enemmän laiskan emännän touhuja, mutta joskus jopa minun tekee mieli tarjoilla myös yksilöllisiä yksittäisiä annoksia, jokaiselle oman, ja mitäs teet kun tarjolla on vain yksi iso paisti. No sen voi tietenkin leikata sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja kypsentää jokaiselle oman lihapalan. 

Perunat liemessään
Tämä on vähän hienompaa arkiruokaa jonka kuitenkin saa nopeasti pöytään, ja jossa kuitenkin hyödynnetään ne tähteeksi jääneet keitetyt uudet perunat. Uusiokäytin ne keitetyt perunat keittämällä ne liemessä jotta sain niistä fondant tyylisiä perunoita. 

Keitin niitä lihaliemessä jossa oli voinokare kunnes kaikki liemi oli imeytynyt perunoihin ja niiden alapuoli hivenen karamellisoitunut. Lisukkeeksi haudutin voinokareessa ruskistettua savoijinkaalia valkoviinissä lisukkeeksi. Liemen valmistin tietenkin itse, ja sinäkin voit tehdä joko lihalientä tai kanalientä jota käytät jompaakumpaa näihin perunoihin. Löydät kaikki tarvittavat liemireseptit koottuna tekstistäni kotitekoinenkalaliemi.

Savoijinkaalin lehtiä
Ruoka ei tarvitse mitään kastiketta vaan perunat olivat jo niin mehukkaita ja kastike oli tavallaan piilossa viinissä haudutettujen Savoijinkaalinlehtien sekaan ja niiden ympärille kietoutuneena. Savoijinkaalissa on kohtuupaksut lehtiruodit ja ne voi poistaa kokonaan jos haluaa, tai hienontaa ja kypsentää lehtien mukana. Muista vain huuhdella kaali ja antaa sen kuivua ennen sen kypsentämistä, muuten kaali poksahtelee ja rätisee paahtuessaan kuumalla pannulle.

Tässä minulla on villisikaa joka on kypsennettävä läpikypsäksi jollei villisian liha ole tarkistettu trikiinitartunnan varalta. Suomessa tietääkseni kaikki villisianliha sen teurastuksen yhteydessä tarkistetaan trikiineistä, joten sen voi halutessaan jättää mediumiksi. Leikkasin paistista sopivan kokoiset annospalat ja kiersin ne itsensä ympärille ja kiinnitin ne cocktailtikuilla ja paistoin ne pannulla kauniin värisiksi, siirsin kierrepihvit uuniin kypsymään lisää aivan kypsiksi. 

Villisian kierrepihvit
Lihan uunissa kypsennysaika vähän vaihtelee kierrepihvien koon mukaan, joten varmista lihan kypsyys kokeilemalla sitä ohjeen mukaan, löydät sen tekstistäni lihan oikea kypsyys, tai pistä niihin lihamittari. Villisianliha on mediumia 65 asteen lämpöisenä läpikypsää, ja tulee koko ajan kypsemmäksi lämpötilan noustessa.

Kaikki annoksen osat ovat pelkistettyjä ja maistuvat vain omalle itselleen, mausteena on vain suolaa ja mustaa pippuria viini ja lihaliemen lisäksi.  Olen aikaisemmin villisiasta valmistanut villisikavartaita, kirsikalla maustettua villisikaa sekä villisikaraguuta.

Ruskistetun voin pähkinäinen maku on koko ruoan juju, joten muista myös hyödyntää lihasta valuneet nesteet savoijinkaalin haudutukseen ja paahda Savoijinkaali samalla pannulla kun ruskistit lihan. Ruoka on täysin gluteeniton ja se sopii täten myös keliakikoille, mutta,  tähän on käytetty voita joten valitse itsellesi sopiva voi, jos sinulla on ongelmia laktoosin suhteen. Tällä reseptillä saat tuttuun hyväksi todettuun tapaan lämmintä arkiruokaa neljälle hengelle.

Villisikakierrepihvit
400 g villisian sisäpaistia
400 g keitettyjä perunoita
400 g savoijinkaalia
1 dl valkoviiniä
1 salottisipuli
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
voita
pannuun valuneet nesteet

Ota liha ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöiseksi noin tunti ennen sen kypsentämistä. Huuhtele savoijinkaali ja anna sen mielellään kuivua kokonaan. Leikkaa lihasta neljä samankokoista pitkää palaa ja kiedo ne itsensä ympärille kierteelle. Kiinnitä lihakierteet pistämällä cocktailtikku lihan lävitse. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla ja ruskista kierrepihvit kuumalla pannulla voinokareessa kunnes ne ovat saanet kauniin paahtuneen pinnan joka puolelta. Asettele perunat kattilaan ja kaada lientä noin puoleen väliin perunoiden yläreunaa. Jätä perunat kattilaan puoliksi upotettuna liemeen ja lisää kattilaan voinokare. Anna perunoiden hautua viitisen minuuttia keskilämmöllä ja käännä ne toisinpäin jotta myös yläpuoli on nesteessä. Jatka haudutusta kunnes ne ovat imeneet itseensä periaatteessa kaiken nesteen ja ovat saaneet voista lievästi ruskistuneen alapuolen. Nosta pihvit pannulta ja pane ne uunivuokassa uuniin 175 asteen lämpöön kypsymään loppuun. Poista savoijinkaalin ruodit ja hienonna ne jos haluat käyttää ne. Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi Savoijinkaalin lehdet noin sentin leveiksi suikaleiksi. Paista kaalin hienonnetut varret, sipuli ja kaali kuumalla pannulla aika ajoin sekoittaen kunnes kaali on saanut paahtunutta väriä. Lisää sekaan loraus valkoviiniä ja anna kaalin hautua viinissä kunnes melkein kaikki nesteet ovat haihtuneet. Mausta kaali suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Ota kypsät pihvit ulos uunista ja anna niiden vetäytyä noin viitisen minuuttia. Poista cocktailtikut pihveistä ja asettele ne lämpimille lautasille. Lisää lihaliemessä hautuneet perunat viereen, ja lusikoi haudutettua kaalia niiden viereen. Tarjoile annokset heti lämpiminä vihreän salaatin kanssa.

29. syyskuuta 2012

Mangoa oreganonkukilla




Vadelmaliköörissä marinoitua tuoretta mangoa ja kauden viimeisiä tuoreita vadelmia tonkanpavuilla maustetussa suklaakastikkeessa oreganon kukinnoilla viimeisteltynä
Mangon hivenen pihkainen maku sointuu kivasti yhteen oreganona kanssa, ja oreganon makua on sen kukinnoissa jotenkin tiivistettynä, oregano korostaa myös tonkanpavulla maustettua suklaakastiketta. 

Vadelmaliköörillä maustettu
Parasta tästä mangoista ja vadelmista valmistetusta jälkiruoasta tulee kun käytät tuoreita vadelmia joita vielä on toistaiseksi saatavana mutta myös pakastetut käyvät, kunhan vaan annat vadelmien hieman sulaa vadelmaliköörissä ennen mangon lisäämistä ja annosten kokoamista. Mangon suhteen on myönnettävä etten koskaan ole käyttänyt pakastettua mangoa, mutta sen voin kuitenkin sanoa että säilykemango ei tähän sovi, varsinkin jos se on sokeriliemeen säilöttyä. 

Valmista suklaakastike ohjeen mukaan mutta jätä se maustamatta chilillä jollet siitä pidä ja mausta se vain tonkanpavulla. Tonkanpapu-uutteen reseptin löydät reseptistäni päärynäpiirakkaa ja lisää tonkanpavuista voit lukea reseptistäni luumuhillo. Tonkanpapujen tai tonkanpapu-uutteen puutteessa voit korvata sen pienen pienellä ripauksella neilikkaa ja teelusikallisella vaniljasokeria.

Kuorittua mangoa
Suklaakastikkeen sijaan tähän sopii myös vispikerma tai maustamaton jogurtti jos halut kevyemmän version. Kumpaakaan ei tarvitse maustaa vaniljalla koska tonkanpavulla on jo vaniljainen maku joka tulee kastikkeesta. 

Suklaakastikkeen reseptin löydät reseptistäni hovijälkiruoka ja voit valita haluatko lämpimän vai kylmän suklaakastikkeen sään mukaan.  Jos tarjoilet jälkiruokaa myös lapsille, tai aikuisille jotka jostain syystä eivät voi, tai halua nauttia alkoholia voit jättää vadelmaliköörin pois, tällöin vadelmien ja mangon ei tarvitse maustua ennen suklaakastikkeen päälle valuttamista.

Oreganon kukinnot huudellaan huolellisesti ja riivitään varsistaan jonka jälkeen se saavat kuivua kokonaan ennen niiden käyttöä annosten viimeistelyyn jottei annoksesta tule liian vetelää. Tällä reseptillä saat raikasta jälkiruokaa neljälle hengelle tuttuun tapaan.

Mangoa oreganonkukilla
2 mangoa
2 dl tuoreita vadelmia
1-2 rkl oreganon kukintoja
2-3 rkl vadelmalikööriä
n 2 dl suklaakastiketta

Valmista suklaakastike ohjeen mukaan. Halkaisi mango kiven kummaltakin puolelta ja kuori se. Kuutio mangon liha ja pane se kulhoon. Lisää tuoreet vadelmat ja vadelmalikööriä ja sekoita varovasti kaikki kulhossa keskenään. Anna mangon ja vadelmien maustua liköörissä noin viitisen minuuttia. Annostele mangot ja vadelmat annoslaseihin ja valuta suklaakastiketta päälle. Viimeistele annokset oreganonkukinnoilla ja tarjoile annokset oitis.

28. syyskuuta 2012

Kylmäsavulohi




Kylmäsavustettua merilohta, itse kotona kylmäsavustettua kalaa, onko se totta vai tarua.
Savustin jo pienenä tyttönä kalaa isäni kanssa, mutta tämä oli lämminsavustusta jolloin kala kypsyy samalla sen savustamisen yhteydessä. Harrastin enemmänkin lämminsavustamista kinkun, kalan ja makkaroiden parissa ulkomailla asuessani 1990-luvun puolivälissä mutta kylmäsavustus on juuri tänä vuonna aloittamani uusi juttu ja aloitin kylmäsavustuksen Pastramilla. 

Lämmin savustuksessa savustettava raaka-aine kypsy savun lämmössä, ja lämmin savustetun raaka-aineen voi suolata sekä ennen savustusta jota suosittelen savustamisen jälkeen suolaamisen sijaan.
Kylmä savustuksessa taas suolaaminen ja maustaminen ennen savustamista ovat tärkeää, koska raaka-aine ei kypsy savustamisen yhteydessä ja lämpötilan ei pidä koskaan nousta yli 30 asteen. Parasta on savustaa korkeintaan 20 asteen lämmössä joten kylmäsavustus on joko kesäöistä hommaa, tai keväällä tai syksyllä harrastettavaa. 

Savulohta viipaloidaan
Nykyään valmistetaan kotikäyttöön tarkoitettuja kylmäsavustimia joilla voi savustaa grillissä tai muussa sopivassa asiassa ja olenkin kokeillut kylmäsavustusta sekä grillissä, ämpärigrillissä sun muussa. Tämän kesän ja syksyn aikana kokeilemistani minun tarkoitukseeni paras savustusastia on ollut vanha sinkkien roska-astia, johon mahtuu kokonaiset lohifileet roikkumaan savustuksen ajaksi. Minulla on myös toinen syy miksi olen valinnut vanhan roska-astian johon voi ripustaa savustettavat tuotteet, asia joka selviää tässä myöhemmin ajan kanssa. Voit myös kylmäsavustaa esimerkiksi pallogrillissä mutta itse inhoan kalan nahkaan jääneitä raitoja ja ritilän jälkiä joten haluan että kalani on savustettu riiputettuna, varsinkin kun sen itse savustan.

Kylmäsavustus tapahtuu parhaiten ulkona, talvella on liian kylmää kun kesällä taas lämpötila voi olla liian korkea jotta voi kylmäsavustaa päivisin, joten on varauduttava savustamaan yön yli jollei savusta jääkaapissa, asia joka minulla vielä toistaiseksi on kokeilematta. Savustusastian tarvitsee olla tulen kestävä jottei kytevät purut sytytä astiaa palamaan, savustusastian pitää tämän lisäksi myös olla ventiloitu sekä ylhäältä että alhaalta jotta kylmäsavustin kytee koko ajan tarpeeksi pienellä kipinällä tai liekillä, mutta tarpeeksi paljon yltä jotta savu vetää muttei kaikkoa taivaan tuuliin liian nopeasti. Parasta on jos savun saa jäämään savuastiaan leijumaan joksikin aikaa ennen kuin se hiljaa leijuu ylhäältä rei’istä ulos.

Kylmäsavustin
Kokeilimme montaa eri savustusaikaa lohelle identtisillä samalla tavalla ja saman aikaa suolatuilla lohifileillä ja tulimme siihen tulokseen että miedon savulohen saat kun kylmäsavustat lohta 8-10 tuntia ja tuplan jotta lohesta tulee hyvin savustettua, siis savulohta meidän makuun, ainakin tässä savustusastiassa. Puoliso pitää tönkkösavustetusta kalasta joten se jää vielä toiseen kertaan. Äiti taas ei pidä vahvasti savustetusta kalasta joten hänelle 8 tunti on riittävää.

Kylmäsavustettu ruoka on joko kypsytettävä ennen savustusta, tai sen jälkeen kuten Pastrami joka joko keitetään tai höyrytetään sen savustamisen jälkeen. Tavallisin tapa kalalle on raakakypsyttää, tai graavisuolata, se ennen sen kylmäsavustusta. Luin jostakin ettei jodia sisältävää suolaa suositella savustettuun lihaan, tai kalaan, koska jodioidun suolan pitäisi muodostaa pinnalle jodikalvo, joten käytin tähän tavallista merisuolaa jossa kylläkin voi olla jodia mutta vain hyvin pieninä pitoisuuksina.

Niin, tämä kala esi- tai raakakypsytetään se suolaamalla jolloin siitä poistuu nestettä, lohen myös annetaan riippuen kuivua tunti, pari, viileässä paikassa ennen sen savustamista, tämä jottei siitä vuoda liikaa nestettä ulos savustamisen yhteydessä, ja jottei tämä neste sammuta kylmäsavustinta.

Vasta suolattu lohta
Suolaaminen siis kuivaa kalaa, mutta tämä savustus myös kuivaa kalaa joka tarkoittaa että kalasta ajan myötä tulee suolaisempaa kuin se oli aloittaessa kalan valmistuksen. Mitä pidempi savustusaika sitä kuivempaa ja suolaisempaa kalaa saat, kuten jo ennestään tiesin, ja jonka kokeilemalla vielä totesimme oikeaksi. Jos kala on rasvaista kannatta sitä suolata pidempää kuin vähärasvaista tai rasvatonta kalaa. Tämä tarkoittaa että lohen pitää saada maustua suolassa pidempään kuin sitä ”kuivempi” kala, kuten esimerkiksi ahven tai hauki. Suolaa kala samaan tapaa kuin sitä graavatessa ja anna kalan tekeytyä jääkaapissa 12 tuntia, tai vuorokauden. Kuivaa tämän jälkeen kala talouspaperilla ja anna sen kuivahtaa roikkuen ilmavasti jääkaapin kylmässä.

Kalafileen ripustat parhaiten sen pyrstöstä jossa kaloilla on paljon sidekudosta ja se ei repeä yhtä helposti kuin filee yläpäässä. Itse teen reiän kalafileen häntäpäähän parin senttiä sen lopusta ja pujotan sen läpi kasinkertaista paistinarua ja sidon kahdenkertaisesti narusta lenkin jolla ripustan kalan savustusastiaan. Kalan voi myös ripustaa koukkuun jos sen savustaa riiputtaen, tai ritilällä esimerkiksi pallogrillissä. Kun kala on tarpeeksi savustettu oman makusi mukaan, ja suosittelen tässä lohelle vähintään sitä kymmentä tuntia kylmäsavua mutta voit kylmäsavustaa kalaa jopa kaksikin vuorokautta jos sinulla on siihen mahdollisuus.
Narutetut lohet

Usein puhutaan että kalaa pitää pakastaa vuorokauden ajan ennen sen kylmäsavustusta mutta tämä ei koske lohikaloja vaan ne voi savustaa suoraan. Tämä pakastus koskee vain järvikaloja kuten hauki, ahven tai särki kannatta aina pakastaa ennen niiden syömistä kypsentämättöminä jottei niistä saa loisia.

Käytä suolaamiseen hienoa merisuolaa, jonka voit itse jauhaa joko morttelissa tai maustemyllyssä, jos sinulla ei ole kuin karkeata merisuolaa. Hiero suolaa kalan lihapintaa sekä sen nahkaan ja anna sen tekeytyä kylmässä jääkaapissa, voit kääntää sen kerran pari jotta nestettä valuu ulos tasaisesti joka puolelta. Suolaa tarvitset 50 grammaa jokaista kala kiloa kohden, ja huomaa että se on fileoitua kalaa, ei kokonaista lohta kohden.

Joskus suositellaan pystyruotojen poistamista kalafileistä pinseteillä tai kalapihdeillä ennen niiden savustamista. Tämä on mielestäni turhaa, koska kun kalafileetä leikkaa vinottain tulee ohuen ohuet kalaruodot samalla ulos joten säästyt tältäkin vaiheelta. 

Kokonainen lohi
Maustamisen jälkeen kala huuhdellaan ja sen annetaan kuivua jotta liika neste valuu pois. Tämä nesteen valuminen ei ole suotavaa savustuksen aikana, koska se voi sammuttaa kylmäsavustimen joka on kytevää sahanpurua. Jos arvelet että kalasta voi valua nestettä savustamisen yhteydessä kannatta kylmäsavustin suojata nesteiltä jottei se joko sammu, tai rasvan ansiosta roihahda palamaan jo saatkin osittain lämminsavustettua kalaa mitä tässä ei ollut tarkoitus valmistaa.

Savun maun pitää savustuksen jälkeen antaa tasoittua jääkaapissa ennen sen syömistä, joten kääri savukala tiivisti muoviin, tai pane se isoon muovipussiin. Kaupasta löytyy 5 litran pitkin leipäpusseja jotka sopivat hyvin myös tähän tarkoitukseen, ja anna kalan savun maun tasoittua jääkaapissa vakuumipussissa, tai tiukasti muoviin käärittynä ja muovipussin sisällä vähintään 12 tuntia, tai vuorokauden, mutta jo kolmella tunnilla saat välttävää savukalaa, jos sinulla on kiire saada tarjoiltavaa. Tällä samalla reseptillä voit myös kylmäsavustaa kirjolohta, ja tietenkin kalan koosta riippuen määrä vaihtelee, mutta saat tällä tavalla kaksi kylmäsavustettua lohifileetä. Huomaa että savulohta voi pakastaa ja että se säilyy noin kolme kuukautta pakastettuna.

Kylmäsavulohi
1 lohi
50 g suolaa / kg lohta
3 rkl sokeria

Huuhtele lohi kylmässä vedessä, kuivaa sen talouspaperilla ja fileoi se. Sekoita kulhossa sokeri ja suola ja hiero se kalan lihapintaan. Asettele kalan sisäpuolet vastakkain ja pane se jääkaappiin suolaantumaan vuorokaudeksi. Ota kalat ulos jääkaapista ja huutele se pinta kylmällä vedellä. Kuivaa kala huolellisesti talouspaperilla ja tee sen pyrstöpäähän reikä. Pujota reiän läpi kaksinkertaista talousnarua, samaa jolla sidot paistit. Ota narua tarpeeksi jotta saat myös lenkin jolla ripustaa kala savustumaan. Sido naruun lenkki ja ripusta joko jääkaappiin tai muuhun kylmään paikkaan vuorokaudeksi valumaan. Savusta kalaa 8-10 tuntia jos haluat miedon savun maun, tai jopa tuplan jos haluat enemmän savua kalaan. Kääri savustettu kala tiivisti muoviin ja pane se muovipussiin. Anna savu maun tasaantua jääkaapissa noin vuorokauden ennen sen tarjoilua. Kylmäsavustettu kala säilyy noin vajaan viikon, 3-4 päivää ja pakastettuna kolmisen kuukautta.

27. syyskuuta 2012

Villiriisipihvit




Pähkinäisellä villiriisillä ja suppilovahverojauheella maustettuja jauhelihapihvejä keitetyn kukkakaalin, sinisten porkkanoiden sekä tavallisten oranssien porkkanoiden että viinikastikkeen kanssa, arkiruokaa jossa uusiokäyttämällä hyödynnetään viikonlopun ruoantähteet.

Vahverot kuivumassa
Suppilovahveroiden sesonki on parhaimmillaan, ja niitä kannattaa ottaa säilään ne kuivaamalla. Ja jos sato on runsas voi osan kuivatuista suppilovahveroista jauhaa ja käyttää mausteena. Kuivatut suppilovahverot jauheena ovat erinomainen tapa piilotta pihveihin sieniä sille joka haluaa niihin pikkuhiljaa totuttautua, hyvä tapa piilottaa sieniä ruokaan myös lapsille. Olen aikaisemmin käyttänyt jauhettuja, kuivattuja suppilovahveroita hirvipaistinkuorruttamiseen, mutta se sopii moneen paikkaa sen lisäksi, tässä yksi.

Nämä ovat laktoosittomia, gluteenittomia jauhelihapihvejä jotka sopivat myös karppaajille, kunhan vain käytät kokojyvä riisiä pihveihin, ja tämä tarkoittaa juuri villiriisiä, mustaa riisiä tai punaista riisiä. Voit myös tähän käyttää tavallista keitettyä valkoista riisiä, mutta mustasta, punaisesta tai villiriisistä saat jauhelihapihveille pähkinäisen maun.

Villiriisiä pihveihin
Jauheliha kannattaa jauhaa itse jotta tietää mitä se sisältää, ja tähän käytin vain häränlihaa, mutta sika-nauta käy myös, jopa suosittelen sitä koska siinä on enemmän rasvaa joka sitoo pihvit tiukemmin kokoon. Mureketaikinassa käytin kanamunaa sitomaan taikina kokoon, mutta jos olet allerginen kanamunalla voit korvata munan 3 rkl soijajauhoja ja noin saman verran vettä ja sekoittaa mureketaikinaan.

Kastikkeen valmistin pihvien jälkeen pannulle jääneistä nesteistä kanaliemen kanssa, ja jos sinulla on vielä tilkka viiniä jäljellä viikonlopun jälkeen on tämä se paikka johon sen viinin panet. Viini puutteessa loraus valkoviinietikkaa, ja vaaleaa balsamietikkaa käy vieläkin paremmin. 

Keitän itse kaikki liemet ja niin olin tehnyt käyttämäni kanaliemenkin, keitän liemen ja keitän sitä kokoon kunnes se on tiivistynyttä ja paksua ja pakastan sen jääpaloina jotka on helppo ottaa pakastimesta esille kun sille on tarvetta. 

Kukkakaalia lisukkeeksi
Kanalientä voi itse keittää ja pitää pakastettuna, teet sen helpoiten seuraamalla reseptiäni kanaliemi ja kanakeitto samalla vaivalla. Oman kanaliemen puutteessa sinun on sovellettava joko kanafondin tai kanaliemikuution kanssa ja lisätä vain tilkka vettä pannulle ennen kastikkeen kokoon keittämistä. Kastikkeeseen kannatta myös hyödyntää jos vain mahdollista kukkakaalin ja porkkanoiden keitinliemi, tai muuten säästää se jääkaapissa myöhempään käyttöön.

Lisukkeena kastikkeen lisäksi tarjoilin keitettyä kukkakaalia, sekä keitettyjä sinisiä sekä tavallisia oransseja porkkanoita ja vihreää salaattia. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan ruokaa neljän hengen perheelle.

Suppilovahveroilla maustetut villiriisipihvit
2 dl keitettyä villiriisiä
1 kanamuna
1 sipuli
2 rkl suppilovahverojauhetta
400 g jauhelihaa
½-1 tl valkopippuria
1-2 tl suolaa
öljyä paistamiseen

Kastike:
pannun paistin nesteet
tilkka viiniä
suolaa
pippuria

Lisukkeeksi:
keitettyjä porkkanoita ja sinisiä porkkanoita
keitettyä kukkakaalia

Villiriisipihvit:
Ota liha huoneenlämpöön temperoitumaan noin tunti ennen sen kypsentämistä. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli läpikuultavaksi miedolla lämmöllä paistinpannulla öljytilkassa. Anna sipulin jäähtyä. Paloittele liha karkeasti kuutikoiksi ja jauha se lihamyllyssä. Pane jauheliha kulhoon jäähtyneen sipulin, riisin ja suppilovahverojauheen kanssa. Riko kulhoon kananmuna ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Mausta mureketaikina suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan ja anna mureketaikina tekeytyä puolisen tuntia. Muovaa jauhelihasta sopivan kokoisia pihvejä ja paista ne kypsiksi kuumalla pannulla öljyssä. Nosta kypsät pihvit sivuun ja pidä ne lämpiminä. 

Kastike:
Lorauta pannulle tilkka viiniä, tai viinietikkaa ja pakastettua, kokoon keitettyä kanalientä. Muista myös hyödyntää lisukevihannesten keitinvesi kastikkeeseen. Anna nesteiden kiehua kokoon pannulla kunnes neste on paksua ja kiiltävää. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan.

Annosten kokoaminen:
Aseta lämpimän lautasen keskelle villiriisipihvi ja asettele sen ympärille keitettyä kukkakaalia ja keitettyjä porkkanoita. Lusikoin vihannesten ja pihvin päälle kastiketta ja tarjoile annokset oitis lämpiminä vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...