30. huhtikuuta 2013

Mansikkabellini





Bellinit mansikalla, klassinen yhdistelmä mansikkaa ja kuohuavaa viiniä. Juhlava vappu alkaa herkullisella Mansikkabellinillä heti aamupäivällä, ja vaikka ulkona sataisi vaakatasossa räntää antaa mansikalla maustettu Bellini esimakua kesästä ja sen tulosta. 

Bellini on tunnettu brunssijuoma jossa opin käyttämään persikkasosetta ja samppanjaa vaikka se oikeaoppisesti valmistetaan italialaisesta Prosecco-kuohuviinistä ja persikkasoseesta. Joten samppanjan lisäksi voit hyvin käyttää edullisempaa kuohuviiniä ja tämä on mansikkainen muunnelma siitä johon olen käyttänyt pakastettua mansikkasosetta.

Mansikkainen Bellini

Nyt alkaa jo olla aika tyhjentää pakastimesta niitä viimeisiä mansikoita, ja koska uusi sato on kohta tulollaan käytin tähän viime kesänä kerättyjä mansikoita joita olen pakastanut soseutettuna sokerin kanssa, mutta jollei sinulla ole mansikoista valmistettua marjatilan tuorehilloa voit soseuttaa pakastemansikoita ja lisäät ripauksen sokeria niiden sekaan kun se soseutetaan. 

Varovasti sekoittaen ja sitten vasta lisää kuohuavaa

Ja koska mansikat ovat suoraan pakastimesta ei tähän tarvitse jäätä ollenkaan, kuohuviini kannatta kuitenkin jäähdyttää ennen sen käyttämistä mansikkabelliniin. Muista vain lisätä mansikoiden sekaan hivenen sokeria oman makusi mukaan jottei Mansikkabellineistä tule liian railakkaan kirpeitä varsinkaan heti aamutuimaan brunssille.

Itse halun että mansikkasoseessa on puruvastetta joten jätän mansikansiemenet siihen, mutta jollet pidä mansikansiemenistä juomassasi on sinun annettava mansikkasoseen sulaa ja siivilöidä siemenet pois soseesta. Tämä tarkoittaa sitä että joudut käyttämään jäitä jotta saat Bellinistä tarpeeksi kylmän.

Kuohuviinin käsittely

Huomaa vain että jos kuohuviinipullon avaa kun se ei ole kunnolla jäähtynyt, se kuohahtaa voimakkaammin ja enemmän kun jos se on jäähdytettyä. Tämä on sitä kuohuavaa ympäriruiskittua samppanjaa kun ruiskitaan formuloiden päätteeksi palkintopallilta, lämmintä kuohuviiniä jota vielä lisäksi hölskytellään.

Kuohuava mansikkabellini
Kuohuviini on vaarallista jollei sitä osaa käsitellä oikein, ja jollet ole koskaan ennen avannut kuohuviinipulloa tai samppanjapulloa kannattaa sinun ennen juhlia ja sen pullon avaamista perehtyä tekstini aitoa samppanjaa jossa  olen käsitellyt kuohuviinipullon oikealla tavalla avaamista. Samassa tekstissä kerron myös miten parhaimmalla ja kaikista nopeimmin saat jäähdytettyä kuohuviinin oikeanlämpöiseksi, tai tässä tapauksessa kylmäksi. 

Esimerkkejä tähän sopivista kuohuviineistä löydät tekstistäni kevään2013 kuohuviinit jossa on mukana kolme vaaleanpunaista kuohuviiniä, lisää löytyy samppanjoiden seasta tekstistäni samppanjaa tai voit aidosti italialaisittain käyttää tähän italialaista Soligo Prosecco kuohuviiniä

Bellini kuin Bellini, oli se sitten perinteinen persikalla tai kuten tämä mansikalla, ovat helppoja valmistaa. Lisää vain soseutettua mansikkaa lasiin ja kaada kuohuvaa viiniä päälle, varo kuitenkin kaatamasta liikaa viiniä kerralla. Viini vaahtoaa lasissa voimakkaasti kun osuu mansikkasoseen, joten anna kuohun laantua ja sekoita vasta tämän jälkeen varovasti lusikalla mansikkasose viiniin ja lisää viiniä kunnes lasi on piripintaan täynnä. 

Mansikkainen Bellini
Tällä samalla tavalla voit myös valmistaa mansikkaista samppanjajälkiruokaa. Kauniit annoslasit vain täyteen jäistä mansikkasosetta jonka sekaan lisäät vain tilkan kuohuavaa samppanjaa.
Mansikkabellinit tarjoillaan joko korkeista tulppaanin muotoisista samppanjalaseista tai cocktailaseista. Voit myös valmistaa aivan alkoholittoman version tästä herkullisesta mansikkaisesta Bellinistä vain käyttämällä joko Spriteä tai Ginger Alea samppanjan sijaan samassa suhteessa, ja samalla tavalla sen valmistaen. Tällä reseptillä saat juhlavat kuohujuomat kuudesta kahdeksalle vähän juomalasien koosta riippuen ja miten paljon mansikkasosetta niihin käytät.

Mansikkaiset Bellinit

1 plo proseccoa, samppanjaa tai kuohuviiniä

Jäähdytä kuohuviini joko korkeintaan noin tunnin ajan jääkaapissa tai jääastiassa ohjeen mukaan jäävedessä noin puolisen tuntia. Ota mansikkasose ulos pakastimesta noin parisen kymmentä minuuttia, puolituntua ennen juomien tarjoilua jotta se ehtii hieman sulaa ja pehmetä. Lusikoi pari, kolme ruokalusikallista mansikkasosetta laseihin. Avaa kuohuviini ja kaada varovasti vähän viiniä soseen päälle laseihin, varo kaatamasta liikaa jottei viini kuohua yli lasin reunojen. Sekoita lusikalla mansikkasosetta viini sekaan. Kaada varovasti lisää viiniä lasiin kunnes lasi on täynnä ja tarjoile Mansikkabellinit heti.

29. huhtikuuta 2013

Vapun vaniljamunkit





Ihanat perinteiset vappumunkit, tällä kertaa herkullisella vaniljakreemillä täytetyt munkit vadelmahillon sijaan.Vielä ehtii huomenna tehdä munkkeja Vapunaatoksi.

Olen pienestä tytöstä lähtien ollut hyvin heikko munkeille, siis niille syötäville leivoksille tai pullille joita kutsutaan munkeiksi. ja joita olen nuoruudestani lähtien aika ajoin harrastanut muodossa tai toisessa, ja vapun aikoihin tiheämmin kuin muulloin, koska niin harvoin nykyään löytää kunnon munkkeja. Vaikka Tampere on iso kaupunki löytyy täältä vain kaksi paikkaa joissa munkit ovat aina tuoreita ja paikan päällä alusta lähti valmistettuja ja jollei hyviä munkkeja löydy niin on vaniljakreemi  hyvä vaihtoehtotäytteeksi kotitekoisille jollei satu olemaan hyvää vadelmahilloa Berliinin munkkeihin.

Vappupöydän herkkuja
Munkit ovat yksi asia joista vappu perinteisesti koostuu, ja jos etsit lisää herkkuja vapuksi kannatta sinun lukea tekstini vapun herkut johon olen koonnut linkkeineen samaan paikkaan ja löydät sieltä muun muassa simaa, tippaleipiä sekä kanervan kukinnoilla kuorrutettuja munkkeja.

Kaikki munkit voi halutessaan tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen. Valmistat munkit siihen asti kun ne on noussut ja pitäisi keittää, ja pakastat ja keität pakkasesta suoraan tai mahdollisesti lämmittää uunissa ja täyttää vasta tämän jälkeen hillolla, tai vaniljakreemillä paksu sitkeä ”räkä” kuten jälkikasvu sen ilmaisisi. Niin meillä vaniljamunkkeja kutsutaan niiden omalla muttei niin herkulliselta kuulostavalla nimellä. Meillä ne ovat räkämunkkeja, ja se ei mielestäni oikein sopinut otsikoksi tähän tekstiin.

Munkkirään, tai vaniljakreemin, valmistat aivan samalla tavalla kuten reseptissäni mansikat laventelikastikkessa, tähän ei vain käytetä sitä laventelia mausteena vaan kastike maustetaan tietenkin vaniljalla jotta siitä tulee oikeanlaista räkää, anteeksi vaniljakreemiä. Anna vaniljakastikkeen vain jäähtyä kokonaan ennen sen käyttöä, sen tulee olla aivan jääkaappikylmää.

Munkit kääntyvät kypsyessään itsestään

Hyödynnä hapanta kermaa

Voit sekä munkkitaikinan että vaniljakreemiin ihan hyvin käyttää hapanta kermaa tai maitoa joten räkämunkit ovat hyvä tapa hyödyntää sitä maitoa ja kermaa joista päivämäärä on loppu. Hapanta maitoa tai kermaa ei sinällään enää voi käyttää mutta keitettynä hapanta maitoa ja kermaa voi käyttää ruoanlaittoon sekä leipomiseen kunhan sen kuumentaa.

Ja samalla kun nyt puhutaan hyödyntämisestä kannatta samalla viikolla keittää ne kaikki muutkin öljyssä keitetyt herkut ja ruoat kuten tippaleivät, ranskanperunat, Fish and chips ja niin edelleen. Rasvassa keittämiseen kannatta käyttää jotain öljyä joka kestää kuumuutta käryämättä ja syttymättä palamaan, ja rypsiöljyn lisäksi sekä avokadoöljy ja kookosrasva kestävät hyvin kuumentamista. Lisää öljyssä keittämisestä voit lukea tekstistäni ranskan perunat

Vaniljamunkit pellillä nousemassa
Ja muista ettei öljyä tai kookasrasvaa enää kalan jälkeen kannata käyttää munkkeihin jotteivät ne maistu kalalle. Siivilöi kokonaan jäähtynyt keitinöljy ja kaada pulloon, säilytä jääkaapissa kunnes käytät sitä uudestaan. Öljy säilyy noin viikon jääkaapissa. Tällä reseptillä saat vähän niiden koosta riippuen tusinasta kahteen tusinaan vaniljamunkkeja.

Vaniljamunkit

1½ dl kerma-maitoa
2 rkl hiivaa
2 kanamunaa
2 rkl sokeria
½ tl kardemummaa
1 dl voisulaa
375–400 g vehnäjauhoja
vaniljakreemiä täytteeksi
rypsiöljyä tai kookosrasvaa keittämiseen
tomusokeria viimeistelyyn

Valmista vaniljakreemi ohjeen mukaan mutta käytä siihen tuplamäärä maissijauhoja, siis kaksi ruokalusikallista maissijauhoja reseptissä mainitun yhden ruokalusikallisen sijaan. Anna vaniljakreemin jäähtyä kokonaan ja siirrä se jääkaappiin jäähtymään kylmäksi. Pane voi sulamaan kattilaan miedolla lämmöllä. Lisää kerma ja maito kattilaan kun voi on sulanut, ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Kaada maitoseos isoon taikinakulhoon ja lisää hiiva. Sekoita kermamaito ja hiiva isossa taikinakulhossa kunnes hiiva on liuennut ja lisää jonkin verran jauhoja kardemumman kanssa. Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi ja sekoita ne löysään taikinaan. Lisää puolet jäljellä olevista jauhoista ja sekoita. Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinasta tavallinen pullataikinan tuntuinen taikina. Pane taikina takaisin kulhoon ja anna taikinan nousta puoli tuntia kulhossaan puhtaalla keittiöliinalla peitettynä.  Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä yhdestä taikinanosasta kerrallaan pitkä tasapaksu pötkö jauhotetulla pöydällä. Leikkaa pötköstä tasakokoisia paloja ja pyöritä jokainen pyöreäksi munkiksi jauhotettua pöytään vasten. Asettele munkkipullat voipaperille pellille nousemaan ja peitä liinalla. Keitä munkkipallot kuumassa rasvassa kunnes ne ovat saanet kauniin vaalean ruskean värin. Munkit kierähtävät itsestään ympäri kun ne ovat valmiita ja niitä ei tarvitse kääntää. Nosta munkit ylös reikäkauhalla ja anna niiden jäähtyä hieman talouspaperilla kunnes niitä voi käsitellä. Täytä ruisku tai pursotinpussi kylmällä vaniljakreemillä. Leikkaa munkkeihin pieni reikä terävällä veitsellä ja pursota niihin täytettä. Tomuta munkkien päälle tomusokeria tai kierittele ne taloussokerissa ja tarjoile vapun herkkuna vaikka raikkaan minttusiman kera.

28. huhtikuuta 2013

Lämmintä savulohta artisokkasoseella




Paastopäivänä seitsemällä pippurilla maustettua lämmin savustettua lohta sekä grillattuja vihanneksia silkkisen pehmeällä maa- artisokkasoseella. 

Tämä on oikea juhlapäivällinen paastopäivänä jossa paljon makuja yhdistettynä ja vaikka sekä maa-artisokassa että palsternakassa on suhteellisen paljon kaloreita, on niiden osuus ja määrä annoksessa niin pieni ettei se haittaa. Ne ovat mukana antamassa ruoalle enemmän syvyyttä ja monipuolisuutta makumaailmaan.

Tällä kertaa jätän koko päivän ruoat selostamasta, ja anna tästä lähtien sen sijaan vain ateriaehdotuksia erikseen aamiaisista, juomista, välipaloista, pääruoista sekä jälkiruoista joita voit itse omalla tavallasi ja oman makusi mukaan yhdistellä. Näitä ruokaehdotuksia löydät tekstistäni 5:2 paastoruokia.

Huomaa kuitenkin että meillä edelleen puolisolla olla suurempi kalorimäärä kuin Michael Mosleyn kirjassa mainittuna, 800 kCal päivässä raskaan ruumiillisen työnsä takia, itse kun syön samaa 500 kCal päivässä paastopäivinä. Olen tässä samalla tavalla antanut puolisolle isomman lohipalan ja valmistanut vihannekset samalla ja pitänyt osuudet samana, yksi kolmas osa minulle itselleni ja kaksi kolmasosaa hänelle. Olemme myös pikkuhiljaa aloittaneet omatoimisen ruoan punnitsemisen ylös kirjaamisen jottei minulle vahingossakaan tulisi mitään ruokapoliisin virkaa jota en halua.

Lisukevihannekset grillattaviksi
Tämä on myös helppo ruoka jonka voit yhdistää muun perheen ruoan kanssa samaan ateriaan, tarjoile vain muille enemmän vihanneksia ja maa-artisokkapyreetä. Voit halutessasi myös jättää artisokan tyystin pois, syödä lämminsavustettua lohta vain grillattujen vihannesten kera ja tarjoilla muulle perheelle vaikkapa perunamuusia artisokkasoseen sijaan.

Lohen lämminsavustus

Lohi maustetaan suolalla ja seitsemän pippurinsekoituksella jonka jälkeen ohi saa maustua yön yli jääkaapissa seuraavaan päivään jolloin se lämmin savustetaan. Seitsemän pippurinsekoituksen salat löydät mainittuna reseptissäni Chiliä karjalaisittain ja lisää kyseisistä pippureista voit taas sen sijaan lukea Perinteinen pippuripihvi tekstistäni. Jollei sinulla ole omaa lämminsavustinta voit ostaa lämmin savustettua lohta kalakauppiaalta. Kaikki vihannekset paitsi maa-artisokka grillataan kuumalla hiilloksella tai parilalla jollei sinulla olen grilliä.

Maa-artisokkien käsittely

Maa-artisokat saa parhaiten kuorittua raaputtamalla niistä kuoren perunakintaalle pois ja vain isot ja tasaiset mukulat kannatta kuoria perunankuorijalla. Maa-artisokka tummuu nopeasti rumaksi ollessaan hapen kanssa yhteydessä, mutta tämä ei ole välttämätöntä koska tässä kuorittava määrä on niin pieni että artisokat kuorii tarpeeksi nopeasti eivätkä ne ehdi mustua.
Kuorittu maa-artisokka keitetään kypsäksi valkoviinietikalla hapatetussa keitinvedessä ja soseutetaan joten tällä pyreellä on pelkistetty artisokan maku.

Kuorimattomat ja pesemättömät maa-artisokanmukulat

Kynariinia ja inuliinia

Maa-artisokat sisältävät mm kynariinia, joka auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin, mutta sillä sanotaan myös olevan myös maksantoimintaa parantavia vaikutuksia ja sen väitetään jopa voivan uusia maksansoluja. Maa-artisokat sisältävät myös inuliinia joka on liukenevaa ravintokuitua ja se on myös ns. prebiootti, mikä tarkoittaa että se edesauttaa maitohappobakteerien kasvua ruoansulatuskanavassa. Tämä on hyvää suolessa asuville bakteereille, mutta suuret määrät maa-artisokkaa ruoassa voi harjaantumattomalle herkuttelijalle aiheuttaa ilmavaivoja, mille näillä näin pienillä märillä ei pitäisi olla mitään vaaraa.

Puolisoiden  5. yhteinen paastopäivällinen


Kcal / 100 g g/ml Mies Kcal
g/ml Vaimo Kcal
215 120 lohta 258
90 lohta 194
73 75 maa-artisokkaa 55
50 maa-artisokkaa 37
38 50 sipulia 19
25 sipulia 10
14 80 fenkolia 11
40 fenkolia 6
293 40 palsternakkaa 117
20 palsternakkaa 59
8 60 selleriä 5
40 selleriä 3


Yhteensä: 465

Yhteensä: 307

 

Seitsemällä pippurilla maustettua lämminsavulohta

Savulohta ja grillattuja vihanneksia maa-artisokkapyreellä

Fileoi lohi ja mausta filee ruokalusikallisella suolaa. Jauha seitsemään pippuria morttelissa hienoksi. Ripottele lohen pintaan reilusti seitsemän pippurisekoitusta ja kääri kala tiiviisti muoviin. Anna lohen maustua seuraavaan päivään jääkaapissa. Ota lohi ulos huoneenlämpöön temperoitumaan noin tunti ennen sen savustusta. Huuhtele vihannekset huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuivaa lohen pinta ja lämminsavusta lohta 25–30 minuuttia. Kuori maa-artisokan mukulat ja keitä ne kypsiksi valkoviinietikalla maustetussa vedessä. Kuori sipuli, poista sen juuret mutta jätä sen kanta paikalleen. Kanta pitää sipulin koossa sen kypsentämisen aikana, samoin kuten fenkolinkin. Halkaise sipuli pituus suunnassa ja leikkaa se kuuteen lohkoon, tee sama fenkolille. Kuori porkkanat ja palsternakka ja viipaloin ne pituussuunnassa paksuiksi tikuiksi suunnilleen samankokoisiksi ja pituisiksi paloiksi kuin fenkoli ja sipuli. Tarkista lohen kypsyys, kypsä kala irtoaa helposti ruodoista, ja savusta lisää jos sille on tarvetta. pidä lohi lämpimänä mutta anna sen tekeytyä viidestä kymmeneen minuuttiin ennen sen tarjoilua. Grillaa vihannekset kuumalla hiilloksella kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen värin. Soseuta artisokat ja mausta ne oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Säädä pyreen paksuus sopivan paksuksi tai juoksevaksi sen omalla keitinliemellä. Lado grillatut vihannekset kulhoon ja mausta ne suolalla, mustalla pippurilla ja tilkalla omenaviinietikkaa. Annostele artisokkapyreetä keskelle lämpimille lautasille ja asettele grillattuja vihanneksia sen päälle. Nosta sopivan kokoinen lämminsavustettu lohipala sen päälle ja tarjoile annokset oitis lämpiminä.
http://sillasipuli.blogspot.fi/2013/04/punajuuri-vuohenjuustoterriinit.html

27. huhtikuuta 2013

Paahdetut kuusenkerkkäpähkinät





Paahdetut suolaiset tahmean makeat kuusenkerkällä ja tulisella chilillä maustetut paahdetut pähkinät. Helppoa itse kotona tehtyä sormiruokaa illanistujaisiin, juhliin tai kokkareihin.
Helppo tapa saada itse tehtyä jotain erikoista etkoille ennen baariin lähtöä. Pähkinät ovat taattu menestys ja meillä vuosia ollut jo suosikkina.

Valitettavan herkullisia, jollet voi lopettaa maapähkinöiden syömistä sen ensimmäisen jälkeen on tämä vieläkin pahemmin koukuttavaa herkkua. Kuusenkerkkä ja chili on hyväksi todettu yhdistelmä, ja olenkin sitä jo käyttänyt viimevuotisissa kuusenkerkkäpipareissa joissa oli myös chiliä mausteena. 

Nämä ovat myös oivallinen ja herkullinen tapa hyödyntää niitä kaapin perukoille jääneitä eri pähkinäöitä. Pähkinöitä, joko yhtä pähkinää kerrallaan tai sekoitus jossa vähän kaikkia pähkinöitä on mielestäni on paras. Käytän tähän hasselpähkinöitä, saksan pähkinöitä, makadamia pähkinöitä, cashewpähkinöitä, pinjan siemeniä, pistaaseja ja manteleita kaikkia sekaisin suolaamattomina ja mitä milloinkin sattuu olemaan kotona kaapissa. Paahtamattomia ja suolamattomia pähkinöitä jotta itse saan paahtaa ne tarpeeksi tummiksi tai jättää paahtamatta pitkään, ja suolaamattomia jotta itse saan säädellä pähkinöiden suolaisuuden ja makeuden sopivaksi.

Sekapähkinöitä paahtamiseen
Kaikista helpon tapa saada pähkinät onnistumaan on käyttää vain kuivattuja mausteita, jos käytät tuoreita mausteita kuten esimerkiksi inkivääriä ja chiliä on niissä sen verran nestettä että paahtaminen on tehtävä toisella tavalla kuin tässä mainittuna, jossa mausteet lisätään pähkinöiden sekaan vasta niiden paahtamisen jälkeen, ja tämä tuoreissa mausteissa oleva vesi tai neste on ensiksi saatava haihtumaan, joten tämä tapa maustaa paahdettuja pähkinöitä ei toimi tuoreilla mausteilla.

Syy miksi mausteet lisätään vasta pähkinöiden paahtamisen jälkeen on ettei ne haihdu taivaan tuuliin, kuten esimerkiksi kaneli on erittäin herkkää kuumudelle ja sen vieno ja herkkä maku muuttuu sitä paahtaessa. Ja tässä tarkoitan taas nyt tämän kerran aitoa Ceylonin kanelia, en Kaukoidästä tulevaa Kassia-kanelia. Syy miksi aina mainitsen mitä kanelia milloinkin käytän on se että Kassiakaneli isoissa määrissä kuin neljäsosa teelusikallista laukaisee joillakin ihmisillä migreenin. Mutta toisaalta niin tekevät kyllä pähkinätkin, joten on hyvä tietää mitä kenellekin vieraalleen tarjoilee kuten myös laktoosiherkkyys tai vegaani ruokavalion noudattaminen.

Kuusenkerkällä maustettuja paahdettuja pähkinöitä
Tässä olen käyttänyt voita pähkinöiden maustamiseen jotta saan voin pähkinäisen maun säestämään ja korostamaan pähkinöiden omaa pähkinän makua mutta jos olet ruokarajoittunut tavalla tai toisella, voit käyttää voin sijaan kookosöljyä jolloin nämä kuusenkerkällä maustetut paahdetut pähkinät sopivat myös laktoosille herkille sekä vegaaneille. Tietenkin myös öljyt käyvät ja öljy kannatta valita sen makumaailman mukaan johon pyrkii. Esimerkiksi oliiviöljy sopii hyvin välimeren maissa tuotettujen viinien kera.

Suola on tavallista merisuolaa, hienoksi jauhettua sellaista ja käytän myös tavallista suolattua voita, mutta jos käytät suolaamatonta voita voit itse paremmin säätää pähkinöiden suolaisuuden itsellesi sopivaksi. Suolan määrä on kuitenkin vain osviittaa antava, lisää suolaa jolleivät ne ole sinulle ja sinun omaan makuusi tarpeeksi suolaisia. Tähän voit hyvin myös käyttää savusuolaa.

Pähkinöitä voi joko paahtaa kuumalla kuivalla pannulla, joka on se tapa josta itse pidän parhaiten tai paahtaa ne uunissa 175 asteen lämmössä noin kymmenisen minuuttia kunnes pähkinät ovat saaneet kauniin paahteisen ruskean värin. Pähkinöiden on tietenkin oltava suolaamattomia ja paahtamattomia, jotta itse saat säädettyä niiden suolaisuuden ja paahteisuuden. Pähkinät paahdetaan kuivina ja sekoitetaan lämpiminä suoraan sulatetun voin ja mausteiden kanssa.

Muista jauhaa karkea merisuola ennen käyttöä
Pähkinöitä kannattaa sekoitella niiden paahtamisen aikana ja koska se on helpompaa tehdä pannulla, paahdan yleensä pähkinät pannulla pienissä erissä uunin sijaan. Uuninluukkua kun availee paahtamien menee tätä mainittua kymmentä minuuttia pidempään, varo kuitenkin pähkinöiden polttamista. Huomaa myös että paahdettujen pähkinöiden rasvat ovat nyt muuntuneet eivätkä enää säily yhtä pitkään kuin paahtamattomina, joten syö paahdetut pähkinät viikon, korkeintaan kahden viikon sisään niiden paahtamisesta. 

Tällä reseptillä saat näyttävän mutta valitettavan nopeasti huventuvan määrän aivan koukuttavan herkullisia kuusenkerkällä maustettuja paahdettuja pähkinöitä.

Kuusenkerkkäpähkinät
500 g pähkinöitä
1 rkl voita
1-2 tl hienoa merisuolaa
1-2 tl chiliä
1 tl mustia sinapin siemeniä
½ tl jeeraa
1 tl kanelia
1 tl korianteria
½ tl inkivääriä
ripaus neilikkaa

Murskaa sinapin, jeeran ja korianterin siemenet morttelissa. Lämmitä paistin pannu tai uuni kuumaksi. Paahda pähkinät pannulla pienissä erissä tai levittele ne voi paperilla uunipellille ja paahda ne kaikki uunissa samalla kerralla noin kymmenisen minuuttia 175 asteen lämmössä.  Lisää kaikki mausteet isoon kulhoon. Sulata voi juuri ennen kuin pähkinät ovat valmiiksi paahdettuja. Lisää voisula kuusenkerkkäsiirapin ja lämpimien pähkinöiden kanssa mausteiden sekaan ja sekoita kaikki kunnolla. Anna jäähtyä joko hivenen verran ja tarjoile ne herkullisen lämpiminä tai anna niiden jäähtyä ja tarjoile ne vasta jäähtyneinä naposteltavana drinkkien kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...