14. joulukuuta 2015

Jouluksi 2015 viinit Wolfbergeriltä





Meillä oli maisteltiin itsenäisyyspäivän perinteisen kalkkunaillallisen yhteydessä neljää loistavaa Alsacelaista viiniä Wolfbergerin viiniosuuskunnasta, emme pisteyttänyt viinejä vaan nautimme niistä ja mietimme miten ne voisivat sopia joulupöydän perinne herkkuihin.

Wolfberger La Louve Pinot Noir

Tämän syvänpunaisen ranskalaisen Alsacelaisen punaviinin rypäleet ovat käsin poimittuja.Viini on myös sitä erikoinen Alacelainen viini siitä että se valmistetaan Bourgognen tyyliin eikä Alsacelaisittain. La Louve sisältää vain Pinot Noir rypäleistä ja viini on saanut kypsyä tammitynnyreissä 8-10 kuukautta. Viini pirskahtelee vienosti, ja siinä maistuu mahtavasti tummia marjoja kuten karhunvatukka, mustikkaa ja hapankirsikka mutta myös karpaloa. 

La Louvessa on kivaa mausteisuutta ja vaikka siinä on tammea ei se kuitenkaan ole liian tanniininen vaan enemmän hedelmäinen ja kevyt. Se sopii joulupöydässä erittäin hyvin joulukinkun tai kalkkunan mutta myös kanan sekä hanhen kumppaniksi. La Louve Pinot Noir on oivallinen myös riistalintujen, vasikan ja lampaanlihan seuraksi ja se sointuu hyvin yhteen metsäsienien tai vaikkapa tryffelin ja juustojen kera. 

Tämä punaviini on valmistettu Pinot Noirista, rypäle jota käytetään samppanjan valmistukseen ja suosittelenkin sitä myös lohen ja muiden rasvaisten kalojen seuralaiseksi. Tarjoile viini 16 asteisena. La Louve Pinot Noir on yksi parhaimmista Alsacelaisista Pinot Noir viineistä joita olen tähän asti maistanut.


Wolfberger (W)3

Wolfberger W3 on moderni sekoitus Alsacen kolmea viinirypälettä, ja viinissä on Rieslingiä 50 %, Muscatia 30 % sekä Pinot Gris’tä 20 %. Maku on kivan päärynäinen ja yrttinen, tämä on aromaattinen Alsacelainen valkoviini josta mustan seljankukkaa  sekä hunajaisuutta.

Viini sopii oivallisesti salaattien ja kasvisruoan kera, valkoisen vähärasvaisen kalan, pikkusuolaisten sormisyötävien kera. Wolfberger (W)3 voit yhdistellä joulupöydässä valkoisen kalan kumppaniksi kuten esimerkiksi haukipateen kera. Se soveltuu myös kivasti aperitiiviksi sekä syksyn rapujuhliin.


Wolfberger Muscat

Myös tämän viinin Muscat rypäleet ovat käsin poimittuja. Tämä on kivan pirtsakka ja sitrushedelmäinen Muscat rypäleestä valmistettu valkoviini ja siinä on muscatille tyypillistä pyöreää suutuntumaa. 

Viini sopii kumppaniksi kanalle, tai kalkkunalle joulupöydässä, se sopii myös salaattien ja kasvisruokien kanssa. Wolfberger Muscatist on vastusta kanapeille, aperitiiviksi, pikkusuolaisille sormisyötäville ja keväällä oivallinen seuralainen lempeästi höyrytetylle valkoiselle parsalle. 

Tarjoile viini 8 asteisena mutta varo tarjoilemasta viiniä liian kylmänä, se ei silloin tule oikeuksiinsa ja maistuu oudolle.


Wolfberger Riesling-Pinot Gris

Tämä valkoviini sisältää 60 % Rieslingiä ja 40 % Pinot Gris’tä.  Se on kivan sitruksinen, jossa vähän greippiä, jonka seasta löytyy kivasti persikkaa sekä hunajaista makua, sekä kanelia ja pähkinöitä sen pohjavireessä. Viini saa kivan pirtsakkuutensa rieslingistä ja hedelmäisyyden Pinot Gris’iltä ja sopii oivallisesti mereneläville ja kalaruoille kumppaniksi. 

Se sopii mahtavan hyvin savustetun kalan kera, joten tarjoile tätä viiniä joulupöydässä kylmäsavustetun tai lämmin savustetun lohen kera. Se kestää myös hyvin kermaisia kastikkeita, ja sopii hyvin salaattien ja kasvisruokien, kanan ja kalkkunan kera sekä rasvaisen kalan kanssa unohtamatta japanilaista sushia.


Suuri kiitos Norexille tuotenäytteistä.

19. marraskuuta 2015

Beaujolais Nouveau 2015




Tänä vuonna Alkossa on taas tarjolla kaksi Beaujolais’ta tarjolla, jo edellisiltä vuosilta tutun tuottajan Georges DuBoeufin Beaujolais Nouveau sekä Doudet-Naudin’in Beaujolais Villages Nouveau jotka piti heti korkata ja maistella nyt jo pitkään ennen iltaa kun ne nautitaan. 

Useampina vuosina Beaujolais’t ovat olleet hyvin samankaltaisia mutta niin ei kuitenkaan tänä vuonna ole, nyt kannattaa kokeilla kumpaakin. Beaujolais Nouveau’t ovat tarkoitettu tuoreena, noin kuukauden, parin ja korkeintaan puolen vuoden sisällä, juotavaksi eikä niitä kannata säilyttää tai varastoida pidempään koska ajan kanssa ne menettävät mehukkuutensa ja hedelmäisyytensä. Tänä vuonna en säästä viiniä jouluun kuten olen joinakin vuosina tehnyt. 

Maistele Beaujolais nouveau’ita juustojen, piirakan, pateen tai laadukkaiden ilmakuivattujen makkaroiden ja salaattien kera. Beaujolais Nouveau sopii myös oivallisesti ranskalaisen sipulikeiton, kananpojan tai kevyiden liharuokien kera. Lisää Beaujoalsi Nouveau’ista vuodesta 1999 lähtien voit lukea sivultani joka käsittelee asiaa.

Beaujolais Nouveau’t ovat tarkoitettu tuoreena, noin kuukauden, parin ja korkeintaan puolen vuoden sisällä, juotavaksi eikä niitä kannata säilyttää tai varastoida pidempään koska ajan kanssa ne menettävät mehukkuutensa ja hedelmäisyytensä.

Arvostelen viinit asteikolla 1-5, jossa 5 on paras mahdollinen, joka tarkoittaa erittäin hyvää viiniä jota suosittelen toisillekin hyvällä mielellä juon uudestaan, 1 kohdalla taas syljen viinin aikailematta ulos, jos vain seura ja paikka sen sallivat.

Doudet-Naudin Beaujolais Villages Nouveau 2015

Viinissä on pienen pieni salmiakkiin ja kitkeriin yrtteihin viittaava pohjavire, se on hennosti mausteista mutta sen suurin maku koostuu metsämarjoista kuten mustikasta ja karpalosta. 
 
Arvosana: 4





Georges DuBoeuf Beaujolais Nouveau 2015

Viini on kivasti hennon helmeilevää kuten Beaujolaisin on tapana, viini on kivan kevyttä ja siitä löytyy kivasi kirsikkaa ja vadelmaa sekä punaherukan sävyjä. Ja vihdoinkin maistuu se mainittu banaani.

Arvosana:  4

7. syyskuuta 2015

Pastella kasvistuorepastat





Kun taloon tuli ruokavalion muutos oli luettava jokainen tuoteseloste tarkoin, joten lukulasien kotiin unohtaminen ei ollut vaihtoehto kauppareissulla. Nykyään kaupassa ei mene tunteja, mutta etsimme edelleen uusia sydänystävälliseen ruokavalioon sopivia tuotteita joten lukulasit ovat edelleen pakolliset joka kauppareissulle.




Tutustuimme kesän aikana Pastella tuorekasvispastoihin, joista kaupoissa tarjolla on porkkanapasta sekä parsakaali- ja hernepasta. Olin aluksi hyvin epäluuloinen, miten 40 % vihanneksia sisältävä pasta voisi enää olla mitään pastaa, mutta koska pinaattipasta on olemassa ja se kaiken lisäksi on vielä yksi suosikeistani, halusin kokeilla Pastellan kasvistuorepastoja kun sille sain tilaisuuden.

Pastellan porkkanapasta ja parsakaalipasta ovat hyvä vaihtoehto sille joka jostain syystä haluaa lisätä vihannesten ja kuitujen syöntiä.

Pastella porkkanatuorepasta
Porkkanapasta on makeampaa joten sen kanssa kannattaa suunnitella jokin suolaisempi kastike kuten esimerkiksi Gorgonzolakastike, Pasta alla Puttanesca tai Pasta Carbonara. Parsakalipasta taas oli miedomman makuinen eikä se eronnut sen enempää tavallisesta pastasta joten se ei samalla tavalla vaadi mitään sen erikoisempaa huomiota kastikkeen suhteen. Porkkanatuorepasta oli oma suosikkini kun puoliso taas sen sijaan piti enemmän parsakaalipastasta.

Pastojen huonoin ominaisuus on että ne kuivahtavat paljon tavallista pastaa nopeammin kuin olet valuttanut keitinveden niistä, joten kannattaa varautua kaatamaan valutettu pasta suoran kastikkeeseen. Ne myös jostain syystä jäähtyvät nopeammin eikä juusto sula niiden sekaan samalla tavalla kuin tavallisen viljasta valmistetun pastan sekaan ja kaiken lisäksi ne jässähtävät jäähtyessään ja liisteröityvät toisiinsa kiinni, joten toistan saman asian jonka jo kerroin, valutettu pasta suoraan kastikkeeseen niin pasta pysyy hyvin erillään.

Pastella parsakaalituorepasta
Tuorevihannespastat sisältävät kananmunaa joten ne eivät sovi vegaaneille sopivia mutta
juu, muuten hyvät tuotteet joita hyvillä mielin voin suositella ja meillä syödään nykyään aika ajoin Pastellaa.

Tämä ei ole maksettu mainos Pastellan pastalle, mutta suuri kiitos Orkla Foods Finlandille Pastella kasvistuorepastan tuotenäytteistä.

6. elokuuta 2015

Haukea kuusenkerkällä




Kalaa on sattuneesta syystä tullut syötyä paljonkin keväästä lähtien, grilliriennot ovat tänä vuonna jääneet paitsioon. Saa nähdä miten ensi vuonna käy, tämän kesän sääkin on tähän asti enemmän suosinut lämmintä syötävää eikä kylmälle ruoalle ole ollut tarvetta kuin kerran, pari.

Tämä on erittäin helppoa mutta samalla hienostunutta ruokaa, paistettua kalaa, tässä tapauksessa nyt haukea mutta samalla tavalla voisi tarjoilla myös esimerkiksi lohta tai miksei ahventa.
Kalan kypsyy nopeasti, joten vaikein osuus tässä ruoassa taas on uusien perunoiden puhtaiksi harjaaminen sekä fenkolin leikkaaminen ohuiksi suikaleiksi. Kastike on helpoista helpoin, ja perustuu italialaiseen pestoon josta juuston osa on poistettu jotta se sopii sydänystävälliseksi ruoaksi. 

Juusto on tässä jätetty pois koska se sisältää liikaa tyydyttyneitä rasvahappoja ja ne piti vähentää. Mutta jollei sinulla ole ongelmia rasvojen kanssa suosittelen että käytät tähän noin 50 g raastettua Pecorinoa Parmesaanijuuston sijaan. 

Tuoreita kuusenkerkkiä kastikkeesen



Kastikkeen vihreät ainesosat ovat perinteinen basilika mutta myös tuore kuusenkerkkä sekä pinjan siemenet. Pinjan siemenet ja kuusenkerkkä sointuvat hyvin yhteen, ja korostavat kukin toinen toisiensa makuja omalla luontaisella miedolla pihkaisuudellaan.

Oliiviöljyn kannattaa olla sitä hienompaa laatua, ei sitä millä paistaisit ruoan vaan sitä jota käyttäisit salaattikastikkeissa. Kastike on kylmä joten sen hienostunut maku säilyy. Ylijääneen kastikkeen voi säilyttää samalla tavalla kuten muutkin tuoreyrttiöljyt.

Kuusenkerkkää on vain rajattu aika keväällä, mutta niitä voi pakastaa kokonaisina ja ottaa esille kun niille tarvetta. Älä turhaan kuivaa kuusenkerkkiä ne eivät kuivauksen jälkeen enää maistu samalle vaan säilyttävät parhaiten makunsa pakastettuna. Suolaa annos sisältää hyvin vähän, joten lisää sitä oman makusi ja oman tuntosi mukaan ruokaan, meillä jokainen suolaa nykyään itse oman ruokansa.
Lisukkeena hauelle tuoretta fenkolia sekä uusia perunoita.

Paistettua haukea kuusenkerkkäkastikkeella ja uusilla perunoilla

Hauki kannattaa fileoida, ja sen nahan voi joko poistaa tai jättää paikalleen kunhan vain suomustaa sen. Jos jätät nahan kannattaa paistaminen aloittaa nahkapuolella, ja painaa kalaa kuumaa pannua vastaan jottei se mene kuprulleen ja osa kalan pintaa jää paistamatta. 

Muista nyrkkisääntö sanoi julkiskokki mitä sanoi, sinä syöt sen kalan ja jos pidät kypsästä ja rapeasta kalasta, paista se rapeaksi koska sinä pidät siitä. Ja jätä se juuri ja juuri suuriksi paloiksi lohkeilevaksi mutta ei enää läpikuultavaksi jos pidät siitä paremmin. Tällä reseptillä saat taas kerran tuttuun tapaan annokset neljälle.

Paistettua haukea

500 g haukea
600 g uusia perunoita
400 g tuoretta fenkolia

Kuusenkerkkäkastike hauelle

½ dl pinjan siemeniä
1 dl tuoreita basilikanlehtiä
½ - 1 dl kuusenkerkkiä
1 valkosipulinkynsi
1-1½ dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus suolaa sekä vasta rouhittua mustapippuria

Huuhtele basilika ja anna sen kuivua kokonaan talouspaperilla. Tee samoin kuusenkerkille jos käytät tuoreita, pakastetut voit nyt ottaa ulos sulamaan. Ne sulavat hyvin nopeasti tarpeeksi jotta niitä voi työstää kastikkeeseen jopa noin vartissa. Kaada kattilaan vettä ja pane se liedelle keskilämmölle jotta se jo alkaa kiehua kun perunat ovat valmiitta keitettäväksi. Harjaa uudet perunat puhtaiksi ja lisää kiehuvaan veteen. Keitä perunoita noin 20–30 minuuttia, vähän riippuen niiden koosta. Kuori valkosipulin kynsi ja pane sen pinjan siementen kanssa mortteliin, lisää sekaan myös basilikan lehdet sekö kuusenkerkät. Murskaa kaikki keskenään tahnaksi ja lisää oliiviöljyä norona koko ajan kastiketta sekoittaen kunnes olet saanut lusikoitavan ja helposti juoksevan kastikkeen. Mausta hyppysellisellä suolaa. Halkaise fenkoli pituussuunnassa ja leikkaa kummatkin puoliskot taas pituussuunnassa kahteen osaan. Ota fenkolin tilli sivuun ja säästä annosten viimeistelyyn. Poista fenkolin kova puumainen sisusta ja suikaloi fenkoli ohuen ohuiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Pane fenkoli kulhoon niin kylmään veteen kuin hanasta lähtee, tai kesähelteellä voit lisätä kourallisen jääpaloja veteen. Leikkaa hauki tasakokoisiksi annospaloiksi ja suolaa kala kevyesti. Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää loraus oliiviöljyä pannulle ja paista hauki nahkapuoli alaspäin keskilämmöllä. Paina haukea pannuun paistolastalla jotta se kypsyy tasaisesti. Kala alkaa olla kypsää käännettäväksi noin 3-5 minuutin jälkeen, tietenkin vähän riippuen kalafileen paksuudesta. Käännä kala vasta loppuvaiheessa kun kalan reunat ovat tulleet valkoisiksi ja valkoinen väri on alkanut kivuta kalan sivua pitkin ylöspäin raa'alle yläpuolelle. Käännä kala ja paista niitä kaksi minuuttia lisää ja ota pannu lämmöltä. Kaada fenkoli lävikköön ja anna sen kuivahtaa. Kaada perunoiden keitinvesi ja anna perunoiden höyryyntyä kuiviksi keitinkattilassa. Annostele lämpimille lautasille neljäsosa fenkolisuikaleita keskelle lautasta. Lisää päälle keitetyt uudet perunat. Asettele paistettu hauki perunoiden päälle ja lusikoi kuusenkerkkäkastiketta annosten päälle ja ympärille. Viimeistele annokset fenkolintillillä, mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja tarjoile heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...