Meillä oli maisteltiin itsenäisyyspäivän perinteisen
kalkkunaillallisen yhteydessä neljää loistavaa Alsacelaista viiniä Wolfbergerin
viiniosuuskunnasta, emme pisteyttänyt viinejä vaan nautimme niistä ja mietimme
miten ne voisivat sopia joulupöydän perinne herkkuihin.
Wolfberger La Louve Pinot Noir
Tämän syvänpunaisen ranskalaisen Alsacelaisen punaviinin rypäleet
ovat käsin poimittuja.Viini on myös sitä erikoinen Alacelainen viini siitä että se
valmistetaan Bourgognen tyyliin eikä Alsacelaisittain. La Louve sisältää vain
Pinot Noir rypäleistä ja viini on saanut kypsyä tammitynnyreissä 8-10 kuukautta.
Viini pirskahtelee vienosti, ja siinä maistuu mahtavasti tummia marjoja kuten
karhunvatukka, mustikkaa ja hapankirsikka mutta myös karpaloa.
La Louvessa on
kivaa mausteisuutta ja vaikka siinä on tammea ei se kuitenkaan ole liian
tanniininen vaan enemmän hedelmäinen ja kevyt. Se sopii joulupöydässä erittäin
hyvin joulukinkun tai kalkkunan mutta myös kanan sekä hanhen kumppaniksi. La
Louve Pinot Noir on oivallinen myös riistalintujen, vasikan ja lampaanlihan
seuraksi ja se sointuu hyvin yhteen metsäsienien tai vaikkapa tryffelin ja juustojen
kera.
Tämä punaviini on valmistettu Pinot Noirista,
rypäle jota käytetään samppanjan valmistukseen ja suosittelenkin sitä myös
lohen ja muiden rasvaisten kalojen seuralaiseksi. Tarjoile viini 16 asteisena. La
Louve Pinot Noir on yksi parhaimmista Alsacelaisista Pinot Noir viineistä joita
olen tähän asti maistanut.
Wolfberger (W)3
Wolfberger W3 on moderni sekoitus Alsacen kolmea
viinirypälettä, ja viinissä on Rieslingiä 50 %, Muscatia 30 % sekä
Pinot Gris’tä 20 %. Maku on kivan päärynäinen ja yrttinen, tämä on aromaattinen
Alsacelainen valkoviini josta mustan seljankukkaa sekä hunajaisuutta.
Viini sopii oivallisesti salaattien ja kasvisruoan kera,
valkoisen vähärasvaisen kalan, pikkusuolaisten sormisyötävien kera. Wolfberger
(W)3 voit yhdistellä joulupöydässä valkoisen kalan kumppaniksi kuten
esimerkiksi haukipateen kera. Se soveltuu myös kivasti
aperitiiviksi sekä syksyn rapujuhliin.
Wolfberger Muscat
Myös tämän viinin Muscat rypäleet ovat käsin poimittuja. Tämä
on kivan pirtsakka ja sitrushedelmäinen Muscat rypäleestä valmistettu valkoviini
ja siinä on muscatille tyypillistä pyöreää suutuntumaa.
Viini sopii kumppaniksi
kanalle, tai kalkkunalle joulupöydässä, se sopii myös salaattien ja
kasvisruokien kanssa. Wolfberger Muscatist on vastusta kanapeille, aperitiiviksi,
pikkusuolaisille sormisyötäville ja keväällä oivallinen seuralainen lempeästi
höyrytetylle valkoiselle parsalle.
Tarjoile viini 8 asteisena mutta varo
tarjoilemasta viiniä liian kylmänä, se ei silloin tule oikeuksiinsa ja maistuu oudolle.
Wolfberger Riesling-Pinot Gris
Tämä valkoviini sisältää 60 % Rieslingiä ja 40 %
Pinot Gris’tä. Se on kivan sitruksinen, jossa
vähän greippiä, jonka seasta löytyy kivasti persikkaa sekä hunajaista makua,
sekä kanelia ja pähkinöitä sen pohjavireessä. Viini saa kivan pirtsakkuutensa
rieslingistä ja hedelmäisyyden Pinot Gris’iltä ja sopii oivallisesti
mereneläville ja kalaruoille kumppaniksi.
Se sopii mahtavan hyvin savustetun
kalan kera, joten tarjoile tätä viiniä joulupöydässä kylmäsavustetun tai lämmin
savustetun lohen kera. Se kestää myös hyvin kermaisia kastikkeita, ja sopii
hyvin salaattien ja kasvisruokien, kanan ja kalkkunan kera sekä rasvaisen kalan
kanssa unohtamatta japanilaista sushia.
Suuri kiitos Norexille tuotenäytteistä.